SEKTÖREL › '2013 yılında 6 miyon 926 bin araç muayene edildi'

'2013 yılında 6 miyon 926 bin araç muayene edildi'

02 Mayıs 2014 / 14:42 TÜVTÜRK’ün geleneksel basın bilgilendirme toplantısı Genel Müdür Kemal Ören ev sahipliğinde gerçekleşti

'2013 yılında 6 miyon 926 bin araç muayene edildi'

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denetiminde araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK’ün yıllık basın bilgilendirme toplantısı yapıldı. 2013 yılı araç muayene istatistiklerinin paylaşıldığı toplantıda, 2014 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yeni düzenlemesiyle, geçerli muayenesi olmayan araçların ikinci el satışlarının da artık gerçekleşemeyeceği vurgulandı, yenilenen kusur tablosu konusunda bilgi verildi.
 
Toplantıda paylaşılan istatistiklere göre TÜVTÜRK, 2013 yılında 6 milyon 926 bin aracın periyodik muayenesini ve 2 milyon 441 bin aracın da Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü gerçekleştirdi. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte toplam muayene rakamı 11 milyon 844 bini buldu. Muayeneye gelen araçların yüzde 2,1’i “kusursuz”, yüzde 65,7’si ise “hafif kusurlu” olarak muayeneden geçerken yüzde 29,5’i “ağır kusur”, yüzde 2,7’si ise “emniyetsiz” olarak muayeneden kaldı, böylelikle kalma oranı %32.1 oldu. En çok muayeneden kalma nedenleri ise, fren tertibatı, aydınlatma sistemleri ve hareketli aksamlardaki sorunlar oldu. 

Muayeneden kalan araçların %98.27’si bu kusurlarını bir ay içinde gidererek muayene tekrarına geldiler ve muayeneden geçerek trafiğe daha güvenli bir şekilde döndüler. 6 yıl sonunda TÜVTÜRK’ün bu şekilde daha güvenli olmasını sağladığı araç sayısı 11.1 milyon’a ulaştı. İstasyon gelirlerindeki devlet payları nedeniyle, muayene istasyonlarının faaliyetlerinden kamu hazinesine 6 yılda aktarılan rakam ise 2.7 milyar TL oldu.

Muayeneden kalan araçların oranı azaldı
2013 istatistikleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “TÜVTÜRK olarak, öncelikle amacımız, araç muayene hizmetini uluslararası standartlarda vererek, ülkemizdeki trafik güvenlik düzeyini  artırmak. Geçmiş yıllarda, araç muayenesinden kalma oranlarına bakıldığında, kısa zamanda büyük bir yol kat edildiğini görüyoruz” diye konuştu. Ören, “2009 yılında, muayeneye gelen araçların yüzde 42’si muayeneden kalırken, 2012 yılında bu oran yüzde 34,7’ye düştü. Geçen yıl ise bu oran yüzde 32,1 oldu. Bu da araç sahiplerinin araç muayenesine verdiği önemi gözler önüne
seriyor” dedi.

2014 yılında, araç muayene süreci ile yeni gelişmeler ile ilgili de bilgilerin de paylaşıldığı toplantıda, öne çıkan gelişmeler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ikinci el satışlarına getirdiği muayene zorunluluğu ve Mart ayı başından itibaren yürürlüğe giren Yeni Kusur Tablosu oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 20 Şubat 2014’ten itibaren hayata geçirdiği yeni  düzenleme ile geçerli bir araç muayenesi olmayan araçların ikinci el satışlarının yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının çalışmalarıyla hayata geçen bu düzenleme, trafik güvenliğini artırmaya yönelik çok önemli bir adım oldu. Bundan önce, muayenesi olmayan araçların satış işlemleri yapılabiliyordu. Alıcılar da çoğu zaman aldıkları aracın muayenesi olup olmadığına bakmıyorlardı. Aracı üzerine aldıklarında geçmiş muayenesinin yapılmasından sorumlu oldukları gibi muayene sırasında çıkabilen kusurların tamiratı nedeniyle maddi kayba da uğruyorlardı. Bu nedenle bu düzenlemenin  trafik güvenliği sağlamaya yönelik bir önlem olmasının yanısıra, ayrıca tüketiciyi korumak için atılmış bir adım olduğunu da söyleyebiliriz” diye konuştu.  

Araç muayenesinde yeni kusurlar
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve araç muayene sürecinde belirleyici tek kriter olan Kusur Tablosu’nda bu yıl bir dizi değişiklik gerçekleşti. Türk Standartları Enstitüsü ve Sanayi ve Bilim Bakanlığı’nın da görüşleriyle şekillenen yeni kusurlar tablosuna göre, örneğin önceden hafif kusur olarak değerlendirilen “ Geri vites lambasının çalışmaması”, “Lastikler yanlış: dönüş yönü hatalı” veya “rot başlarının kafalarında boşluk olması” gibi durumlar, artık ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Değişiklikler ile ilgili de bilgi veren TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “ Bizim TÜVTÜRK olarak kriter belirlemede veya Kusur Tablosuna neyin girip, neyin çıkacağı konusunda bir etkimiz bulunmuyor. Biz sadece bakılması gereken noktalara bakarak, tabiri caizse araçların o anki durumunun fotoğrafını çekiyoruz. Ancak getirilen tüm yeni düzenlemelerin, trafik güvenliğini artırmaya yönelik olduğu da aşikar” diye konuştu.

“Yeni kriterler, muayeneden kalan araç sayısını artırabilir”
Yeni Kusur Tablosu’nun, muayeneden kalan araçların sayısında etkisi olacağını söyleyen Kemal Ören, “ Yeni düzenleme 3 Mart’tan itibaren yürürlüğe girdi. Bu yılın ilk üç ayına baktığımızda, muayeneden kalan araçların oranı yüzde 34 civarında, yani 2013 oranından yüksek. Yürürlüğe gireli bir ay kadar olsa da, yeni kusur tablosunun muayeneden kalan araçların oranını bir miktar artıracağını söyleyebiliriz” dedi.  

2014’te 6 yeni istasyon ve 12 ek kanal yatırımı yapılacak
Türkiye genelinde 197 sabit, 3 motosiklet muayene istasyonu ve 73 gezici istasyon ile hizmet veren TÜVTÜRK, trafik güvenliğinde hayati önemi bulunan muayene sürecinin daha iyi işlemesi için hem yeni istasyon yatırımlarına hem de  hizmet kalitesi yatırımlarına büyük önem veriyor. “Biz kurum olarak, ne kadar önemli bir iş yaptığımızın farkındayız. İşimiz, doğrudan toplumu ilgilendiriyor. Bu nedenle işimizi düzgün, sorumlu ve uluslararası standartlarda yapmalıyız” diye konuşan Kemal Ören, “Bu nedenle öncelikle araç sahiplerine daha iyi hizmet vermek için yeni istasyon ve kanal yatırımlarımız devam ediyor. 2013 yılında Kahramanmaraş Pazarcık’ta yeni bir sabit istasyon ve Antalya’da  yeni bir motosiklet istasyonu açtık. 2014’te ise 6 noktada yeni istasyon ve ayrıca 12 ek kanal  yatırımımız olacak” dedi.

TÜVTÜRK Akademi kuruldu
Daha iyi hizmet için insana da yatırım yaptıklarını ve iç eğitimlere büyük önem verildiğini söyleyen Kemal Ören, “Şile’de bu yılın başında TÜVTÜRK Akademi’yi faaliyete geçirdik. Türkiye genelinde istasyonlarda görev yapan istasyon amirlerimize ve çalışanlarımıza periyodik eğitimler düzenliyoruz. İşe giriş eğitimleri veya terfi eğitimleri de burada veriliyor. Yıl sonuna kadar 1400 çalışanımız tazeleme eğitiminden geçecek. Tüm işe giriş eğitimleri burada yapılacak.” şeklinde konuştu.

 

ÇOK OKUNANLAR