İLK BAKIŞ › 450 bg’lik türbin motorlu Mazda RX-9 konsepti 2017’de gelebilir

450 bg’lik türbin motorlu Mazda RX-9 konsepti 2017’de gelebilir

12 Ekim 2014 / 18:16 Japon üreticinin 2017 yılında türbin motorun 50. yılını kutlamak amacıyla bir konsept otomobil üreteceği iddia ediliyor

450 bg’lik türbin motorlu Mazda RX-9 konsepti 2017’de gelebilir

Mazda’nın tamamen yeni RX modeli hakkındaki haberler ortaya çıkmaya devam ediyor. Markanın üst düzey bir yöneticisi türbin motorun hayata döndürülmesi ve RX modellerinin üretimine tekrar başlanması konusunda yeni bilgiler paylaştı. Söylentilere göre Mazda, ilk türbin motorlu Mazda olan ve üretimine 1967 yılında başlanan Cosmo Sport 110S’in 50. yıldönümünde türbin motorlu yeni bir konsept otomobil üretmeyi planlıyor.

2020 yılında üretim versiyonunun da ortaya çıkacağı iddialarıyla sadece gösteri amaçlı olmayacağı iddia edilen otomobilin adının ise sizlere daha önceden de duyurduğumuz gibi “RX-9” olarak belirlenmesi bekleniyor. Konsept otomobilin, üretimden kaldırılmış RX-8’in 1.3-litre Renesis türbin motoruna değil, tamamen yeni çift rotorlu 16X motora sahip olacağı söylenirken, bu yeni ünitenin düşük devirlerde devreye girecek elektrikli turbo ve yüksek devirlerde görevi devralacak geleneksel turboyu bünyesinde barındıran iki kademeli turbo sisteminin de yardımıyla yaklaşık 450 bg güç üreteceği konuşuluyor.

Donanımda yapılan bu değişiklikler sayesinde türbin motorun üç ana problemi olan yağ yakma, yüksek yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu ve orta devirlerde yetersiz tork problemleri çözülmüş olacak. Bu yeniliklerin yanı sıra Mazda RX-9’un 2016’da resmen ortaya çıkacak yeni MX-5’in hafif platformu üzerinde yer alması sayesinde yaklaşık 1280 kg’lık kuru ağırlığa sahip olacağı tahmin ediliyor.

Not: Fotoğraflar Alex Hodge’un Mazda RX-9 tasarımına ait.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR