YENİ MODELLER › Audi yeni A7'yi dinamizmle yükledi

Audi yeni A7'yi dinamizmle yükledi

09 Kasım 2017 / 19:34 Yeni A7 Sportback, hem tasarım hem de teknoloji açısından yeni A8’in izini takip ediyor

Audi yeni A7'yi dinamizmle yükledi

Büyük otomobillerini yenileme sürecinde olan Audi, tamamen yenilediği A7 modelini de tanıttı. Bir süredir kamuflajlı fotoğrafları ve sızdırılmış görselleri ile sosyal medyayı meşgul eden otomobilin genel hatlarıyla yerini aldığı modeli andırdığı görülüyor. Ne var ki; A7 Sportback, yeni gövde, dört tekerlekten yönlendirme sistemi, hibrit güç ünitesi ve Audi’nin güncellenen model isimlendirme stratejisi gibi önemli yenilikler barındırıyor. Bu arada bahsettiğimiz yeniliklerin önemli bir bölümünün büyük kardeş A8’den alındığını bilmelisiniz.

Yeni Audi A7’nin tasarımsal anlamda evrimsel bir ilerleme kaydettiğini söylemek yanlış olmaz. Bir önceki gövdenin alçak, akıcı ve geleneksel yanı kuvvetli olan temel tasarım oranları, sayfalarımızı süsleyen yeni modelde de muhafaza edilmiş. Öte yandan, yeni bir gövde olmasından dolayı, otomobilin güncel Audi tasarım dilindeki birçok detaydan faydalandığını görüyoruz. Bu detaylardan en önemlisi ise gövdenin birçok noktasındaki keskin hatlar. Örneğin; ön ızgarada görülen keskin tasarım dili sayesinde, A7’nin eskisinden daha dinamik ve daha etkileyici baktığı bir gerçek.

94e7c176705ce61cb0f4483a46ea56dd_0.jpg

Audi için yeni A7 modelinin tasarımını önemli kılan güncel bir haberi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Geçtiğimiz dönemde Prologue isimli bir konsept otomobil tanıtan Ingolstadtlı üretici, bu konsept üzerinden hem yeni A8’in tasarım dilini, hem de yeni tasarım merkezini duyurmuştu. Teknolojinin bütün nimetleriyle donatılan ve Ingolstadt’ta açılan bu yeni tesisin, tasarımcıların detaylar üzerinde daha kolay çalışmasına imkan tanıdığı ifade ediliyor. Yenilenen A8 ve A7 modellerinin bu tesiste hazırlanan tasarımlara sahip olması, az evvel bahsettiğimiz tasarımsal keskinliğin bir diğer sebebi olarak düşünülebilir.

Yeni tasarım merkezinin Audi markası için bir başka çıktısı olan yeni aydınlatma tasarımı, A7’de de kendini gösteriyor. Ön farların şekillendirilmesi için artık alıştığımız LED şeritlerden vazgeçilmiş ve yan yana dizilmiş düşey aydınlatma blokları oluşturulmuş. Opsiyonel olarak sunulan LED matrix farlar satın alındığında, kısa far aydınlatmasının lazer ile sağlanıyor oluşu ise oldukça kayda değer. Arka far grubunda da aynı tekniği kullanan tasarımcılar, otomobilin genişliğini vurgulayan uzun bir aydınlatma hattı oluşturmuş. Sinyaller ise son dönemin Audi modasına uygun biçimde, kayarak yanıp sönüyor.

Yeni A7 Sportback, Audi’nin en güçlü silahlarından biri olan göz alıcı kabin kalitesi ve tasarımı konusunda bayrağı bir adım daha ileri taşıyacak gibi görünüyor. Zira iç mekan tasarımı hem premium, hem de teknolojik hissettiriyor ki, üç adet TFT panelin bundaki katkısı yadsınamaz. İkisi konsolda yer alan TFT panellerden üstte olanı 10.1 inç, altta olanı da 8.6 inç ölçüsündeyken; sürücünün karşısındaki Virtual Cockpit paneli ise 12.3 inçlik bir boyuta sahip.

Audi tarafından şu ana kadar sadece tek bir motor seçeneği hakkında bilgi verildi. 3.0 litrelik V6 TFSI benzinli motora ve mild hibrit desteğine sahip olan söz konusu modelin uzantısı ‘55’ olarak geçiyor. 48V elektrik tesisatına sahip olan otomobil, bu sayede 55-160 km/s hızları arasında sessiz biçimde süzülebiliyor. Gerekli durumlarda içten yanmalı motoru devreye alan kayışlı mekanizmanın bir diğer görevi de 22 km/s hıza kadar start-stop fonksiyonunu idare etmek. Aracın önünde yer alan bir kamera sayesinde, motorun ne zaman durup ne zaman çalışacağını, alıştığımızdan çok daha verimli biçimde idare eden sistemin tüketime de önemli bir katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Toplamda 340 bg güç, 500 Nm tork üreten sistemin sağladığı 0-100 km/s hızlanma süresi 5.3 saniye olarak veriliyor. Maksimum hızı 250 km/s’de elektronik olarak limitlenen otomobilin ortalama yakıt tüketimi ise 6.8 lt/100 km olarak bildiriliyor. Söz konusu hızlanma süresinin başarısında 7-ileri çift kavramalı S-tronic şanzıman ile birlikte çalışan quattro dört tekerlekten çekiş sisteminin payı büyük. Bu performansa karşılık elde edilen 6.8 lt/100 km’lik tüketim değeri ise hibrit teknolojisinin otomotiv dünyasına bir armağanı gibi. Bu arada yeni A7’yi yürütecek diğer motor seçeneklerinin önümüzdeki günlerde duyurulacağını da ekleyelim.

Yeni Audi A7 Sportback’in barındırdığı en önemli yeniliklerden biri olan dört tekerlekten yönlendirme sistemi, otomobilin düşük süratlerdeki kıvraklığını ve yüksek süratlerdeki çevikliğini arttırıyor. 60 km/s’nin altındaki hızlarda arka tekerlekleri önler ile ters yöne çeviren sistem bu sayede kıvraklığı artırırken, 60 km/s’nin üzerine çıkıldığında ise bütün tekerleklere aynı yönde açı vererek daha çevik bir tutunma karakteri yaratıyor. Otomobilin dönme çapını 1.1 metre kısaltan sistemin arka tekerlekleri 5 dereceye kadar yönlendirebilmesi ise oldukça iddialı. Çünkü diğer markalardaki benzer sistemlerin birçoğu sadece 1.5 derecelik açıyla çalışıyor.

Standart süspansiyonlar, 10 mm alçaltılmış spor süspansiyonlar, adaptif süspansiyonlar ve otomatik yükseklik ayarlı havalı süspansiyonlar… Yeni Audi A7 Sportback’in müşterileri bu dört seçenekten birini tercih edebiliyor. Bu sayede konfor odaklı müşteriler için daha konforlu, dinamizm odaklı müşteriler içinse daha dinamik bir A7 yaratmak mümkün hale geliyor. Dinamizm demişken, arka tekerlekler arasında tork dağılımı yaparak sportifliği önemli ölçüde güçlendiren spor diferansiyelin opsiyonel olarak sunulduğunu da ekleyelim.

Teknolojiyi sürüş yapmaktan daha çok seven müşteriler de unutulmamış, çünkü yeni A7’yi tam 39 adet sürüş destek asistanı ile donatmanız mümkün ki; bunların içinde BMW 7-serisi ile birlikte hayatımıza giren kumandadan park fonksiyonu da mevcut. Bunun yanında, adaptif hız sabitleme sisteminin direksiyon desteği ile birlikte çalışır hale getirilmesi ise hemen her sürücü tipine keyif verecektir diye düşünüyoruz.

ÇOK OKUNANLAR