KONSEPT › Audi’den dizel RS5 konsepti!

Audi’den dizel RS5 konsepti!

21 Haziran 2014 / 18:39 Audi, RS5 TDI konseptinde elektrikli turboşarj ile “şaşırtıcı güç” sunmayı vaat ediyor

Audi’den dizel RS5 konsepti!

Audi, TDI motorun 25. yılını kutlamak amacıyla dizel motora sahip bir RS5 konsepti yarattı. Kaputunun altında ek olarak elektrikli turboşarja sahip çift turbolu 3-litre V6 TDI motor barındıran konsept otomobil sahip olduğu elektrikli turboşarj ile hızlanma esnasında sürücüsüne şaşırtıcı güç sunmayı vaat ediyor. Bu turboşarjın aslında bir süperşarj olup olmadığı konusunda küçük bir belirsizlik mevcut ancak Audi yeni teknolojisinde “elektrik motorunun türbin pervanesinin yerini aldığını ve kompresör pervanesini hızlandırarak saniyenin birkaç yüzde birinde 70.000 d/d’nin üzerine çıkarttığını” söylüyor. Standart turboşarjlar ise 2.4 bara kadar basınç oluşturabiliyor.

Elektrikli turboşarj gücünü kompakt bir lityum-iyon pilden alıyor. Turboşarjın 48 voltluk elektrik sistemi geleneksel 12 voltluk sisteme DC/DC çeviricisi ile bağlanmış.

Bu modifikasyonlar sayesinde RS5 TDI konseptinin motoru 385 bg güç ve 750 Nm tork üretiyor. Bu değerler konsept otomobilin 0-100 km/s sprintini 4 sn’de, 0-200 km/s hızlanmasını ise 16 sn’den az bir sürede tamamlamasına yardımcı olurken, otomobili maksimum 280 km/s’ye kadar hızlandırabiliyor. Ancak bütün bu veriler arasında en etkileyici olanı 5.3 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim verisi.

Audi’nin teknik gelişimden sorumlu müdürü Dr. Ulrich Hackenberg, “Son yeniliğimiz olan elektrikli turboşarj sadece sprint sürelerini ve çekiş gücünü arttırmıyor, aynı zamanda verimliliğin artmasına da yardımcı oluyor. Bu teknoloji, şu anda seri üretim araçlarımızda kullanmak üzere geliştirdiğimiz, 48 voltluk elektrik sisteminin yapabileceklerini gösteriyor.” şeklinde konuşurken, Audi motorun üretiminin henüz yapılmayacağını söylüyor. Kulislerde ise motorun gelecek jenerasyon Q7’de karşımıza çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu konuşuluyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR