İLK BAKIŞ › BMW 100’üncü yıl dönümünü otonom konsept ile kutlayabilir

BMW 100’üncü yıl dönümünü otonom konsept ile kutlayabilir

03 Ocak 2016 / 14:41 Bavyeralı üreticinin satış ve pazarlama patronu, markanın bu yıl otonom bir konsept tanıtabileceğinin sinyallerini verdi

BMW 100’üncü yıl dönümünü otonom konsept ile kutlayabilir

BMW 100. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde bu yıl otonom bir konsept otomobil tanıtabilir. BMW satış ve pazarlama patronu Ian Robertson, markanın bu yıl tanıtmak üzere otonom bir konsept geliştirdiğinin ipuçlarını verdi. Londra’da gerçekleştirilen bir toplantıda konuşan Robertson, otomotiv endüstrisinin “otonom teknolojiyi insanların ayaklarını devre dışı bırakacak kadar geliştirdiğini, şimdiki safhada ise ellerin ve gözlerin devreden çıkarılması üzerinde çalıştığını” söyledi. Robertson otonom teknolojinin ulaşabileceği son safhayı ise “beynin devreden çıkarılması” olarak gösterdi. Bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde geliştirilebileceğini söyleyen Robertson, ahlaki ikilem gibi bazı dış faktörlerin gelişmeyi beş yıl geciktirebileceğini düşündüğünü de açıklıyor.

Robertson bu ahlaki ikileme şu şekilde örnek veriyor: Bir kamyonun bir otomobile çarpacak olması durumunda, otonom araç kamyona çarpmamak için kamyonun yolundan çekilerek başka bir otomobile veya yayaya çarpabilir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir. Burada kararın bilgisayar tarafından verilmiş olması ahlak ve etik ile ilgili soruları beraberinde getirebilir. Robertson otonom sürüş teknolojisinin seri üretim otomobillerde yer almaya başlamadan önce bu tarz problemlerin çözülmesi gerektiğini düşünüyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR