KONSEPT › BMW X3 elektriklenecek!

BMW X3 elektriklenecek!

03 Mayıs 2018 / 23:09 X3 baz alınarak tamamen elektrikli bir otomobil olarak geliştirilen BMW Concept iX3 tanıtıldı

BMW X3 elektriklenecek!

BMW, Pekin Otomobil Fuarı’nda tamamen elektrikli SUV konseptini tanıttı. BMW i markasının diğer modellerinin aksine tamamen yeni bir otomobil olmayıp, mevcut X3 üzerine geliştirilen bu SUV, yakın gelecekte BMW gamının da BMW i etiketiyle elektrikleneceğinin sinyallerini veriyor. Her ne kadar BMW’nin güncel gamında X5 xDrive40e iPerformance adıyla sunılan bir plug-in hibrit ve ActiveHybrid X6 adında bir hibrit model olsa da, tamamen elektrikli bir SUV marka için bir ilki temsil ediyor. 2020 yılında seri üretime alınması planlanan Concept iX3, BMW’nin Çinli ortağı Shenyang ile birlikte BMW Brilliance Automotive bünyesinde üreteceği ilk elektrikli otomobil olacak.

BMW Concept iX3, olması gerektiği gibi standart X3’ten daha fütüristik bir görünüme sahip. Farklı ön ızgara, yeniden tasarlanan tamponlar, yeni arka difüzör ve marşpiyeler, diğer BMW i modellerinde de karşımıza çıkan mavi detaylar ve otomobilin aerodinamisine katkı sağlayan jantlar, tasarımda ilk göze çarpan farklılıkklar arasında bulunuyor. Tabii ön çamurluktaki şarj soketini de unutmamak lazım.

BMW’nin elektrifikasyon stratejisinde yeni bir sayfa açtığı belirtilen iX3, markanın beşinci nesil elektrik sistemiyle donatılmış. Farklı mimarilere kolayca adapte edilebildiği açıklanan bu yeni nesil eDrive teknolojisi daha hafif, daha kompakt ve daha kolay ölçeklendirilebilen bir yapı sunuyor. Elektrikli motorun, aktarmanın ve elektronik sistemin tek bir parça içerisine yerleştirilmiş olmasının, sistemin farklı karoser tiplerindeki otomobillere kolayca adapte edilmesine imkan tanıyacağı açıklanıyor.

d8986027f872395e812ab7e518b655be_0.jpg

BMW iX3’ün elektrik sistemi 200kW yani 270 bg güç üretiyor. Bataryaları Samsung imzasını taşıyan otomobilin yüksek voltajlı pilleri 70 kW/saatlik kapasiteye sahip ki; bu da bir BMW i modelinde yer verilen en yüksek batarya kapasitesi anlamına geliyor. Otomobilin menzili ise yeni WLTP standartlarına göre yapılan ölçümler sonucunda 400 km olarak veriliyor. Markanın tamamen elektrikli bir diğer modeli olan i3’ün yaklaşık 240 km menzil sunduğu düşünülürse, tek bir şarjla kat edilen 400 km’lik mesafe hiç de fena sayılmaz. BMW’nin beşinci nesil eDrive teknolojisi ayrıca optimize edilmiş bir şarj kapasitesi de sunuyor. Yeni Şarj Kontrol Ünitesi sayesinde hızlı şarja da imkan tanıyan iX3’ün bataryalarının sadece 30 dakika gibi kısa bir sürede doldurulabileceği açıklanıyor.

ÇOK OKUNANLAR