GÜNDEM › Çinli markalara bir vergi şoku daha!

Çinli markalara bir vergi şoku daha!

10 Haziran 2024 / 13:36 Çin'den gelen elektrikli otomobillere uygulanan %40'lık ek vergi içten yanmalılar için de geçerli olacak

Çinli markalara bir vergi şoku daha!

Çinli otomobil markalarının tüm dünyada büyük ilgi görerek yüksek satış adetlerine ulaşmaya başlaması, hükümetleri otomotiv sanayilerini korumak adına bazı tedbirler almaya yönlendirdi. Bir süre önce ülkemizde de bu yönde bazı önemli tedbirler açıklandı. İlk etapta Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 40 ek vergi getirilmiş, ardından ise Çin'den elektrikli otomobil ithalatına yönelik bazı düzenleyici kararlar alınmıştı. Ancak içten yanmalı motora sahip Çinli modellerin popüler hale gelmesi, daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanan ek verginin kapsamının genişlemesine sebep oldu. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre 7 Temmuz tarihinden itibaren Çin'den ithal edilen içten yanmalı motora sahip otomobiller de yüzde 40 ek vergiye tabi olacak.

Uygulanacak olan bu yeni vergi özelikle içten yanmalı motora sahip modelleriyle oldukça yüksek adetlere ulaşan Chery ve MG gibi markaları ilgilendirse de, ayrıca SWM, BYD ve JAECOO gibi yeni markaları da etkileyecek. Bu kararla birlikte Çinli markaların uygun fiyat avantajları ortadan kalmış olacak. Chery'nin Türkiye'nin en çok satan markaları arasında yer alması, yüzde 40'lık ek verginin halk arasında "Chery vergisi" olarak tanımlanmasına sebep oldu. 

ÇOK OKUNANLAR