LANSMAN › Citroen e-C3 rekabetçi bir fiyatla gelecek

Citroen e-C3 rekabetçi bir fiyatla gelecek

27 Mayıs 2024 / 08:39 Citroen'in küçük sınıf modeli C3'ün elektrikli versiyonu Eylül ayında Türkiye'de satışa sunulacak

Citroen e-C3 rekabetçi bir fiyatla gelecek

Citroen elektrikli model gamını yeni C3 ile genişletiyor. Dördüncü nesil C3 modelini yüzde 100 elektrikli olarak Eylül ayında Türkiye pazarına sunmaya hazırlanan marka, elektrikli mobiliteyi ulaşılabilir kılmak misyonuyla e-C3'ü Türk tüketicisinin önüne makul fiyat etiketleriyle çıkaracak. Eğer döviz kuru değişmez ise 1 milyon TL'lik bir fiyatla sunulabileceği açıklanan Citroen e-C3, bu fiyat karşılığında segmentinin en konforlu sürüşünü sunma iddiasını da taşıyor. Çünkü C3, B segmentinde ilk kez Citroën Advanced Comfort® süspansiyonlara ve yeni Citroën Advanced Comfort® koltuklara sahip. Yeni ë-C3, Beyaz, Mavi, Kırmızı, Gri ve Siyah olmak üzere 5 farklı gövde rengiyle sunulacak.

e26f03e2eb98a3ba099212ad319ea82e_1.jpg

İlk aşamada elektrikli versiyonuyla yollara çıkacak olan yeni Citroën C3'ün önümüzdeki yılın ilk aylarında ise hafif hibrit teknolojili 1.2 PureTech 100 HP eDCT6 MHEV versiyonu da satışa sunulacak. Bu versiyondaki 48V hibrit teknolojisi; belirli sürüş aşamalarında şarj olan 48V lityum-iyon batarya, yeni hibrit sistemde kullanılmak üzere tasarlanan yeni nesil 100 bg (75 kW) gücündeki 3 silindirli benzinli motor ve 21 kW'lik ë-Motor entegre edilen yeni elektrikli ë-DCS6 çift kavramalı şanzımandan oluşuyor.

2002 yılından bu yana ulaştığı 5,6 milyon adedin üzerindeki satış performansıyla markanın en popüler modeli olan Citroën C3, ayrıca Citroen'in Avrupa’daki satış hacminin yüzde 29’unu temsil ediyor. Citroen e-C3 ise hem model hem de marka için bir dönüm noktası oluyor. Citroën, bir ilki gerçekleştirerek Avrupa’da yeni ë-C3’ü tamamen elektrikli bir güç-aktarma sistemi barındıracak bir platformla geliştirdi. Otomobilin temelini, son derece kapsamlı, küresel Stellantis “Akıllı Otomobil Platformu”nun bir versiyonu oluşturuyor. 

e26f03e2eb98a3ba099212ad319ea82e_4.jpg

440 km’ye kadar WLTP şehir içi ve 324 km’ye kadar karma sürüş menzili sunabilen 44 kWh kapasiteli LFP batarya paketi ve sadece 26 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e şarj performansı sağlayan 100 kW DC hızlı şarj özelliğine sahip olan Citroën ë-C3'te 83 kW, yani 113 beygir gücünde bir elektrikli motor bulunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını yaklaşık 11 saniyede tamamlayabilen e-C3, 135 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor.

Dördüncü nesil C3, Citroën’in cesur yeni marka tasarımını temsil eden, iddialı bir görünümle baştan aşağı yeniden tasarlandı. İlk kez 2022 Citroën Oli konseptinde ön gösterimi yapılan yeni tasarımda, dikey ve yatay unsurlar, teknik bir tarzla kontrast oluşturuyor. Daha uzun ve daha dikey ön cephe, merkezi olarak konumlandırılan ve parlak siyah yatay ızgara ile tamamlanan, çift şeritli yeni marka logosuna ev sahipliği yapıyor. İlk kez Citroën Oli konsept aracında görülen yeni, özgün ön ve arka aydınlatma tasarımı da önemli unsurlar. Yeni imzalı arka aydınlatmalar aracın köşelerine doğru uzanıyor ve ön farları yansıtan iki yatay ve bir dikey mercekten oluşuyor. Otomobil, 4,01 m uzunluğu ve 1,76 m genişliği ile kompakt bir ayak izine sahip. Buna karşılık, önceki modeldeki 135 mm’lik yerden yükseklik, yeni ë-C3’te 163 mm olmuş ki bu da araca crossover tarzında bir görünüm kazandırmış. Daha yüksek ve daha köşeli tasarıma sahip yeni jenerasyon ë-C3, önceki model ile benzer bir alan kaplamasına rağmen, 100 mm artırılan ve araçtan iniş-biniş kolaylığı sağlayan daha yüksek sürüş pozisyonuyla da dikkat çekiyor.

e26f03e2eb98a3ba099212ad319ea82e_3.jpg

Yeni ë-C3’ün geniş iç mekânı, bir evin oturma odasına benzer bir ortam sağlamak üzere yalın ama zarif yüzeylerle şekillendirilmiş. Yeni ë-C3'ün iç mekân mimarisi “C-Zen Lounge” olarak adlandırılıyor. C-Zen Lounge, geniş ön cam, iki yanda Citroën’in imzası niteliğindeki dikey havalandırma kanalları ve grafik öğelerle yatay bir ön konsol mimarisi oluşturuyor.

Citroen e-C3'te geleneksel bir gösterge bulunmuyor. Otomobil, araç bilgilerini ön konsolun üst kısmı ile ön camın alt kısmı arasındaki parlak siyah bölüme yansıtan yeni Citroën Head-Up Display’i ilk kez kullanıyor. Bu akıllı çözüm, geleneksel Head-Up Display ve gösterge paneli örneğinde olduğu gibi, bilgilerin iki kere gösterilmesini önlüyor ve sürücüye ihtiyaç duyduğu tüm önemli bilgileri, gözlerini yoldan ayırmadan kolayca sağlıyor. Yeni kompakt, çok işlevli direksiyon, daha küçük ve kullanımı daha kolay. Ayrıca Citroën Head-Up Display çalışırken bilgilerin rahat görünmesi için derinlik ve yükseklik ayarı da yapılabiliyor. Ön konsolun ortasında, hafifçe sürücüye dönük 10,25 inçlik renkli bir bilgi-eğlence ekranı yer alıyor. 

Yeni ë-C3, sadece 19 mm daha uzun ve 6 mm daha geniş olsa da, buna rağmen neredeyse her boyutta önceki modele göre daha geniş iç mekâna sahip. Arka yolcu dirsek mesafesi 19 mm, ön ise 21 mm ile pazar ortalamasının üstünde yer alıyor. Ayrıca arka koltuk diz mesafesi de ortalamadan en az 20 mm daha fazla. Yeni ë-C3’te geniş bir bagaj hacmi de sunuluyor.  Bagaj standart konumda 310 litrelik hacme sahip. 

e26f03e2eb98a3ba099212ad319ea82e_0.jpg

Yeni C3’ü eylül ayında tüketicilerle buluşturacaklarını vurgulayan Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “Biz Türkiye lansmanımızı ilk etapta sadece elektrikli güç ünitesine sahip versiyonla gerçekleştireceğiz. Başlangıç seviyesinden itibaren sunduğu güvenlik ekipmanları, teknolojik donanımları, çarpıcı tasarımı ve segmentinin en konforlu aracı olma iddiası ile rakiplerinden ayrışıyor. Eylül ayında sadece elektrikli modeli ile yollarda olacak Citroën ë-C3’ün, sunmayı planladığımız fiyat seviyesi ile de ne kadar iddialı bir model olduğunu gözler önüne sereceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.  

Yeni Citroën C3’ün markanın amiral gemilerinden biri olduğunu söyleyen Alkım; “Yeni ë-C3, elektrikli C4 ve elektrikli C4 X’ten sonra elektrikli araç ürün gamımızdaki 3’üncü model olacak. Yeni aracımızla birlikte elektrikli araçların toplam satışlarımız içindeki payını yüzde 15 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ise hedefimiz bu oranı yüzde 20’lere yükseltmek” dedi. Yeni C3’ü eylül ayında tüketicilerle buluşturacaklarını vurgulayan Selen Alkım, şöyle devam etti: “Biz Türkiye lansmanımızı ilk etapta sadece elektrikli güç ünitesine sahip versiyonla gerçekleştireceğiz. Başlangıç seviyesinden itibaren sunduğu güvenlik ekipmanları, teknolojik donanımları, çarpıcı tasarımı ve segmentinin en konforlu aracı olma iddiası ile rakiplerinden ayrışıyor. Eylül ayında sadece elektrikli modeli ile yollarda olacak Citroën ë-C3’ün sunmayı planladığımız fiyat seviyesi ile de ne kadar iddialı bir model olduğunu gözler önüne sereceğini düşünüyorum. Önümüzdeki senenin başında ise hibrit versiyonunu da tüketicilerimizle buluşturacağız. Böylece yeni modelimizin lansmanı ocak ayında hem hibrit hem de elektrikli motor seçeneklerinin bir arada satışa sunulmasıyla tamamlanacak.” 

ÇOK OKUNANLAR