RÖPORTAJ › 'Civic Hatcback'te hedef 1500 adet'

'Civic Hatcback'te hedef 1500 adet'

05 Mayıs 2013 / 15:39 Honda'nın Satış ve Pazarlama'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş sorularımızı yanıtladı

'Civic Hatcback'te hedef 1500 adet'
Honda yeni Civic Hatchback'i dizel motor seçeneğiyle Türkiye pazarına sundu. Honda'nın Otomobil Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş'a yeni Civic Hatchback ve Honda'nın yeni dizel motoruyla ilgili bazı sorular yönelttik...

Avrupalı rakipleriniz dizel motorlar konusunda çok tecrübeli. Honda dizel rekabetinde nasıl bir yol izleyecek?

Avrupalıların dizelde daha tecrübeli olduğu bir gerçek, ama Honda'nın global anlamdaki Pazar payına baktığımız zaman Avrupa'daki hacmi satışların yüzde 6'sını teşkil ediyor. Dizelde geç kaldığımız konusunda hemfikirim, ama sizin de takdir edeceğiniz gibi 'Earth Dreams' teknolojisi sayesinde Honda, 94 g/km karbon salımı, 3.3 litre şehir dışı ve 3.6 litre ortalama tüketimle gerçekten hem ekonomik hem de çevreci bir motor geliştirdi. Dizel ile Avrupa'ya artık daha fazla ağırlık veriyoruz. Bunun da ana sebebi, Honda'nın 2008 Lehman Brothers krizinden sonra Avrupa'nın da artık önemli bir pazar olduğunu anlamış olması. Çünkü riskleri bir şekilde bertaraf etmek gerekiyor ve Honda sadece Amerika, Japonya ve Asya değil, Avrupa'da da varolması gerektiğini hissetti. Avrupa'da dizelimizin çok fazla gelişmemesinin ana sebeplerinden bir diğeri de Honda'nın hiçbir markayla ortaklık yapmamasıdır. Yani diğer Japon markalarına baktığımızda her birinin Avrupalı bir partneri olduğunu görüyoruz. Özellikle dizel araçlarda, ortaklık yaptıkları Avrupalı markaların motorlarını kullanıyorlar. Honda ise kendi prensipleri doğrultusunda yürüyen bir firma, bu yüzden hiçbir markayla ortaklık yapısı bulunmuyor.

Dizel motorunuz şu an için sadece manuel şanzımanla sunuluyor, otomatik versiyon ile ilgili bir çalışma var mı?

Dizel motorlarda, 2007'de yüzde 99 olan manuel şanzıman oranının bugün yüzde 67'lere gerilediğini görüyoruz ve yüzde 67 de az bir oran değil. 1.6'da otomatik şanzıman üretmek deneyim isteyen bir konu, mühendisler direkt olarak torkunu ayarlayamamalarından dolayı hemen otomatikle başlayamıyorlar. Ama Honda  mühendisleri otomatik şanzıman konusunda çalışmalarını sürdürüyor, ancak şu an için elimizde bir tarih yok.

Dizel motor Civic Sedan'da mevcut değil, bu otomobilde ekonomik seçenek olarak yine LPG'li versiyon mu sunulacak?

Evet burada ürettiğimiz 1.6 litrelik 4 kapılı sedan Civic'i benzinli ve CivicECO olarak adlandırdığımız şekliyle LPG'li olarak üretmeye devam edeceğiz. ECO'nun pazar payına baktığımızda gerçekten bizim beklentilerimizin üzerinde bir talep gördü. Geçen sene son üç ayda pazara sunduğumuz bu araçta yüzde 17'lik bir pazar payına ulaştık. Bu sene planlanan pazar payı yüzde 37, ama biz bunun çok daha yukarılara çıkabileceğini düşünüyoruz.

Peki yeni Civic Hatchback'e dönecek olursak, bu otomobilin Avrupalı rakiplerine göre farklılıkları nelerdir?

Bu aracın en üstün tarafı yakıt tüketimi ve emisyon. Aynı zamanda 207 km/s maksimum hıza sahip. 300 Nm'lik torku ve 120 beygir gücü de sınıfının en iyi değerleri arasında.

Fiyatı konusunda neler söyleyebilirsiniz. 61 bin TL'lik fiyat, bazı Avrupalı rakiplerden yüksek görünüyor?

Bu, donanımdan kaynaklanan bir durum. Mesela araçlarda Aktif Ses Yalıtım Sistemi mevcut ve bu daha çok üst segment otomobillerde olan bir özellik. Ama biz bunu C-hatchback segmentinde de uyguluyoruz. Ayrıca aracın gerek kapı fitilleri gerekse keçeleri olsun ses yalıtımına önemli bir derecede katkı yapıyor. Otomobilin malzeme kalitesine baktığınızda da daha önceki modeller ve rakiplere göre daha iyi olduğunu görüyorsunuz.

Türkiye'de Civic Hatchback'in satışlarınızdaki payı ne olacak?

Önümüzdeki sene 1500 adet Civic Hatchback satmayı planlıyoruz. 18 bin toplam satış hedefimiz olduğuna göre yaklaşık yüzde 8'lik bir payı olacaktor.

Şu an Civic Hatchback'in benzinlisini de sadece manuel şanzımanla sunuyorsunuz. Benzinlide otomatik olacak mı?

Aslında benzinlide otomatik seçecek var. Otomatik şanzımanlı 1.8 litrelik benzinli aracımız mevcut, fakat Türkiye'deki vergi sisteminden dolayı o versiyonunu ülkemizde ithal edemiyoruz.

ÇOK OKUNANLAR