LANSMAN › CLA ikinci neslinde teknoloji yüklendi

CLA ikinci neslinde teknoloji yüklendi

29 Nisan 2019 / 22:29 Tasarımıyla beğeni toplayan CLA Coupe, ikinci neslinde teknolojisiyle de büyüleyecek...

CLA ikinci neslinde teknoloji yüklendi

Yeni A-Serisi’ni yepyeni bir iç mekan konsepti, yeni teknolojiler ve yeni motor seçenekleriyle sunan Mercedes-Benz, aynı yenilikleri kompakt model gamının sportif dört kapılısına da taşıdı. Yani CLA’nın tek kozu artık sadece tasarımı değil. 

2013 yılında adeta küçük bir CLS olarak yollara çıkan bu otomobil, birçok müşteri için Mercedes-Benz’in giriş seviyesi modeli olarak görülüyor. Cenevre Otomobil Fuarı’nda Shooting Brake versiyonu da tanıtılan CLA’nın ikinci nesli ilk olarak dört kapılı coupe gövde tipiyle yollara çıkıyor. Münih’te gerçekleştirilen uluslararası basın test sürüşüne katıldığımız ikinci nesil CLA, tasarım konusundaki cazibesini bir adım daha ileriye taşımış. Yay şeklindeki tavan ve omuz çizgilerinin baskın olduğu karakteristik siluetini ve çerçevesiz kapılarını aynen koruyan otomobil, artık daha uzun bir motor kaputuna, daha geniş bir ön ızgaraya ve tıpkı yeni nesil CLS’deki gibi daha zarif ön ve arka aydınlatmalara sahip ki benzer bir zarafeti yeni A-Serisi’nde de görüyoruz. 18 adet LED’den oluşan MULTIBEAM LED farlar da CLA’nın yenilikleri arasında. Mercedes-Benz tıpkı yeni A-Serisi’nde olduğu gibi ikinci nesil CLA’nın yan panellerinde de artık daha sade ve temiz hatları tercih etmiş. Aynı şekilde tampona alınan plaka bölümü sayesinde arka tasarımın da artık daha şık ve pürüzsüz olduğunu görüyoruz. Türkiye yollarında göreceğimiz AMG donanımlı versiyonda sunulan geniş hava kanallı tamponlar, dekoratif egzoz çıkışı tasarımı ve büyük jantlar sayesinde ise çok sportif bir görünüm elde edilmiş. Tek parça spor koltukların da tasarımdaki bu sportifliği kabine taşıdığını söyleyebiliriz.

ce26f6d700697f65f4dba7fe4f296dcc_0.jpg

CLA’nın silueti korunmuş olsa da boyutlarında bazı farklılıklar bulunuyor. Uzunluğu 48 mm artarak 4688 mm’ye ulaşan otomobilin genişliğinde 53 mm, dingil mesafesinde de 30 mm artış bulunuyor. 2 mm azalan yüksekliği, selefiyle hemen hemen aynı kalmış olsa da, önde 63 mm arkada ise 55 mm artan iz genişlikleri sayesinde daha oturaklı bir tasarım elde edilmiş. Yeni proporsiyonları sayesinde CLA bizce selefinden çok daha atletik bir duruşa sahip. Bilgisayar simülasyonlarını da kapsayan uzun bir optimizasyon süreci sonucunda elde edilen 0.23 Cd’lik rüzgar sürtünme katsayısı, yeni CLA Coupe’nin sadece dinamik tasarıma değil, aerodinamik verimliliğe de odaklandığına işaret ediyor. 

8f03ee1dfebbd18c260f2d3c8d7c6d84_2.jpg

Hiç şüphe yok ki boyutlarındaki değişiklikler CLA’nın kabinini de eskisinden daha ferah bir ortama dönüştürmüş. Özellikle artan genişliğin dirsek ve omuz mesafelerine etki ettiği görülüyor. Buna karşılık sportif tasarım arkadaki ferahlık hissiyatını biraz törpülüyor. Daha fazla hacim beklentisinde olanlar önümüzdeki aylarda sunulacak A-Serisi Sedan’ı bir alternatif olarak düşünebilir. Ancak CLA’nın çok daha çekici bir tasarıma sahip olduğu da bir gerçek. Yeni CLA’nın 460 litrelik bagajının önceki modelden 10 lt hacim eksiği olsa da, yaklaşık 26 cm artan yükleme ağzı genişliği sayesinde daha kullanışlı bir yapı elde edilmiş.

8f03ee1dfebbd18c260f2d3c8d7c6d84_4.jpg

Mercedes-Benz’in yeni iç mekan konsepti ikinci nesil CLA’da da kendine yer buluyor. Genel olarak yeni A-Serisi ile paylaşılan ön konsol, en üst seçeneğinde 10.25 inçlik iki büyük renkli ekrandan oluşan ve herhangi bir güneş siperliğine ihtiyaç duymayan geniş bir dijital panele ev sahipliği yapıyor. Yani tıpkı yeni A-Serisi’nde olduğu gibi artık kabine çok daha teknolojik bir yapı hakim. Ayrıca üzerinde dokunmatik butonların da yer aldığı yeni nesil direksiyon simidi de kabini daha cazip bir ortama dönüştürmekte.

Mercedes-Benz’in MBUX (Mercedes-Benz User Experience) adındaki yapay zeka teknolojisi sayesinde artık CLA ile iletişim kurulabiliyor ve neredeyse tüm fonksiyonlar sesli olarak veya el hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Dilimize de son derece hakim olan MBUX, iç mekan asistanı, arttırılmış gerçekliğe sahip navigasyon sistemi, dolaylı komutları da algılayabilen sesli komut sistemi ve bireysel sağlık önerilerinde bulunan ENERGIZING COACH gibi birçok akıllı çözümü beraberinde getiriyor. CLA’ya yeni eklenen ENERGIZING Konfor paketi; klima, koltuk ısıtma, koltuk soğutma, masaj, aydınlatma ve müzik sistemine müdahale ederek, sürücünün ruh haline uygun içeriği sunarken, ENERGIZING Plus paketindeki ENERGIZING COACH ise akıllı önerilerde bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda CES fuarında tanıtılan Mercedes-Benz vivoactive 3 akıllı saatiyle uyumlu bir giyilebilir Garmin teknolojisi entegre edildiğinde stres seviyesi ve uyku kalitesi gibi parametreler de bu önerilerde etkili oluyor. 

8f03ee1dfebbd18c260f2d3c8d7c6d84_3.jpg

Yeni CLA Coupe Mercedes-Benz’in güncel sürüş yardım ve güvenlik teknolojilerine de sahip. Gelişmiş kamera ve radar sistemleri sayesinde sürüş istikametini 500 metreye kadar izleyen CLA, S-Serisi’nden aktarılan teknolojilerle donatılmış. Örneğin; opsiyonel olarak sunulan sürüş yardım paketinin bir parçası olan DISTRONIC Aktif Takip Yardımcısı, öndeki araçlarla mesafeyi koruduğu gibi ayrıca virajlar, kavşaklar veya otoyol katılım noktalarında hızı otomatik olarak ayarlayarak sürücüye destek oluyor. Bu teknolojinin yanı sıra; Aktif Şerit Takip Yardımcısı, Aktif Şerit Değiştirme Yardımcısı, Aktif Fren Yardımcısı ve olası bir çarpışmayı önceden algılayabilen PRE-SAFE PLUS gibi teknolojiler de CLA Coupe’yi sınıfının en akıllı otomobillerinden biri haline getiriyor.

Münih yollarında kullandığımız yeni CLA’nın sürüş kalitesinde de hissedilir bir iyileşme söz konusu. Her ne kadar AMG paketinde büyük jantlarla donatılmış olsa da, yeni CLA Coupe, selefinden daha yüksek bir konfor seviyesi sunuyor. Sessiz çalışan dört kollu arka aks, artan iz genişliği ve çapları genişleyen stabilizatörler sayesinde de daha dinamik bir sürüş karakteri elde edilmiş. Kullandığımız CLA 250 4MATIC’teki dört tekerlekten çekişli aktarmanın ve bir opsiyon olarak ilk defa sunulmaya başlanan Aktif Ayarlanabilir Süspansiyon sisteminin de yol tutuş limitlerinin artmasında ve CLA’nın daha dinamik hissettirmesinde payı var. Sürüş modlarıyla otomobilin karakterini biraz yumuşatmak veya sertleştirmek de mümkün.

ce26f6d700697f65f4dba7fe4f296dcc_1.jpg

Kullandığımız CLA 250 4MATIC Coupe,  224 beygir gücünde 2-litrelik turbo benzinli motora ve 7-ileri çift kavramalı 7G-DCT şanzımana sahip. 6.3 saniyelik 0-100 km/s süresi ve 250 km/s’lik maksimum hızıyla dikkat çekici performans verileri sunan ve sesiyle keyif veren bu versiyon ülkemize özel siparişle ithal edilecek. Yeni CLA Coupe Mercedes-Benz’in Türkiye fiyat listesinde ise 163 beygir gücünde 1.33 litrelik turbo benzinli motora ve 6-ileri şanzımana sahip CLA 200 ve 116 beygir gücünde 1.5 litrelik turbo dizel motoru 7-ileri 7G-DCT şanzımanla kombine eden CLA 180 d versiyonlarıyla yer alacak. A 200’de de kullanılan yeni nesil 1.33 litrelik motorun CLA’ya da tatminkar bir performans ve akıcı bir sürüş karakteri sağlayacağını düşünüyoruz. Bu motor, kağıt üzerinde CLA Coupe’ye 8.5 saniyelik 0-100 süresi, 229 km/s’lik maksimum hız ve 5.9-6.2 lt/100 km’lik ortalama tüketim değerleri sağlıyor. CLA’nın ülkemizdeki her iki motor seçeneğinin de önden çekişli olarak sunulacağını belirtelim. Başlangıç fiyatı 300 bin TL olarak belirlenen ikinci nesil CLA Coupe’nin ilk neslin başarısını devam ettireceğini düşünüyoruz.

ÇOK OKUNANLAR