RÖPORTAJ › 'CR-V dizel kendine has bir otomobil'

'CR-V dizel kendine has bir otomobil'

14 Kasım 2013 / 21:33 Honda'nın Satış ve Pazarlama'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş, dizel motorlu CR-V ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

'CR-V dizel kendine has bir otomobil'

Honda, SUV modeli CR-V'nin 1.6 litrelik dizel motor seçeneğini, Ekim ayında Türkiye pazarına sundu. Markanın Otomobil Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş'a CR-V'nin yeni motor seçeneğini sorduk...

Dizel motorlu CR-V’nin, satışlarınızı ne kadar etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Kesinlikle büyük oranda etkileyecek. Biz 2008 yılında 2300 adet CR-V satışı gerçekleştirdik. Bu da SUV pazarının yüzde 9.4’ü anlamına geliyor. Fakat özellikle ÖTV’nin artışından sonra, 2012 itibariyle pazar payımız yüzde 1’lere kadar gerilemiş durumda. Hedefimiz 5000 adetlik satış hedefimizi tutturarak SUV pazarındaki pazar payımızı tekrar geri kazanmak.

Toplam satışlarınızda benzinli CR-V’nin payı ne olur?

Benzinlinin payı düşük olacak. CR-V’nin benzinli versiyonunu Mayıs ayında Türkiye’ye getirdik, ancak o zaman aracımıza bir lansman yapmadık, çünkü bizim konsantrasyonumuz dizel versiyonaydı. Benzinli satışlarımız devam edecek, ancak adet bazında dizelle karşılaştırıldığında, oransal olarak düşük kalacak.

1.6 litrelik dizeli ilk önce Civic Hatchback’te sundunuz. Bu motorla ilgili tepkiler nasıl?

Olumsuz bir tepki almadık. 1.6 i-DTEC, Earth Dreams teknolojisinin bir ürünü olan güçlü bir motor. Başlarda herkesin kafasında bir soru vardı: "Kasa benzinli CR-V ile aynı, acaba bu motor bu aracı taşır mı?" Siz de test ettiniz, kesinlikle taşıyor. Ben özellikle Honda tutkunlarının ve tüm SUV severlerin dizel CR-V’mizi mutlaka test etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

SUV pazarında hangi modeli ana rakip olarak görüyorsunuz?

Model olarak rakip aldığımız bir araç yok, çünkü hacim olarak baktığımızda kompakt sınıfa giriyoruz ve kompakt sınıfta da bu donanımda 1.6 litrelik bir dizel seçenek yok. CR-V dizel kendine has bir otomobil. Bu yüzden rakip olarak gördüğümüz herhangi bir otomobil yok.

Honda’dan dizel-otomatik seçenek de bekleniyor. SUV pazarı için önemli olduğunu düşünürsek, CR-V dizelle birlikte otomatik şanzıman çalışmaları hızlanabilir mi?

Aslında CR-V dizelin Avrupa pazarında bir otomatik vites seçeneği var. Ancak bu motor 2.2 litrelik bir ünite ve bu yüzden de maalesef ÖTV oranlarından dolayı ithal etmiyoruz. Çünkü yüzde 130 oranındaki vergi eklendiğinde fiyatı çok yükseliyor. 1.6 dizelin otomatiği içinse çalışmalar devam ediyor. Ne zaman gelir sorusuna cevap veremem, ancak çalışmalar olduğunu söyleyebilirim.

ÇOK OKUNANLAR