LANSMAN › Daha kullanışlı bir C-serisi isteyenlere...

Daha kullanışlı bir C-serisi isteyenlere...

04 Ağustos 2014 / 08:17 Yeni C-serisi Estate, daha fazla hacim ve kullanışlılığı sedan dinamizmiyle birlikte sunuyor...

Daha kullanışlı bir C-serisi isteyenlere...

Mercedes-Benz, yeni C-serisinin ardından, bu otomobilin Estate adındaki SW gövde tipini de satışa sunuyor. Ülkemize özel sipariş üzerine ithal edilecek olan yeni C-serisi Estate’i, Frankfurt’tan Deidesheim’a uzanan bir rotada kullandık. Yeni neslinde büyük bir gelişim göstererek, konfor, donanım ve sürüş özellikleriyle adeta bir üst sınıftaki premium modellere yaklaşan yeni C-serisinin, Estate versiyonu da bu büyük değişimden nasibini almış görünüyor.

Geçmişte station wagon otomobillerin sıkıcı tasarımlara sahip oldukları söylenirdi, ancak yeni nesil station’lar bu yakıştırmayı kesinlikle hak etmiyor.  Ön tasarımını sedan C-serisi ile paylaşan Estate de son derece dinamik bir tasarıma sahip. Önden olduğu kadar arkadan da çok şık bir görünüm sunan otomobil, tıpkı sedan versiyon gibi fabrikadan iki farklı ön tasarımla çıkıyor. Kabini, son derece lüks ve teknolojik detaylarla kaplı olan otomobil, bu açıdan da sedan C-serisi ile aynı özellikleri taşıyor. Yüksek çözünürlüklü büyük LCD ekran, ön konsoldaki ve kapı içlerindeki özenli kaplamalar, yüksek işçilik seviyesi ve yeni nesil kumanda birimleriyle, bu otomobilin Mercedes gamındaki en nitelikli kabinlerden birine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Selefiyle karşılaştırıldığında, uzunluğu 96 mm artarak 4702 mm’ye ulaşan, dingil mesafesiyse 80 mm artan C-serisi Estate, özellikle arka koltukta artık daha fazla diz mesafesi sunuyor. Yoğun şekilde alüminyum kullanımı sayesinde selefinden hem daha rijit hem de 65 kg daha hafif bir gövdeye sahip olan otomobilin, azalan ağırlığın da etkisiyle yüzde 20 daha verimli olduğu açıklanmakta.

Güvenlik ön planda...

Mercedes’in tüm yeni nesil güvenlik teknolojileriyle sunulan yeni C-serisi Estate’te uzun veya kısa menzilli pek çok radar, sensör ve kamera bulunuyor. Adaptif uzun far asistanı, kör nokta uyarısı, yayaları algılayabilen PRE SAFE fren sistemi, şerit takip asistanı, direksiyon destekli ve Stop&Go özellikli hız sabitleme sistemi, 360 derece kamera, trafik işareti algılama özelliği ve aktif park asistanı gibi donanımlarıyla son derece güvenli ve teknolojik bir otomobil yeni C-serisi Estate. Bunun yanında sunduğu daha fazla hacimden dolayı, sedandan çok daha kullanışlı olduğu da ortada.

490 ile 1510 litre arasında değişen bir bagaj hacmine sahip olan Estate, aynı zamanda kullanışlılığı arttıran bazı özellikler de sunuyor. Mesela, ellerinizi kullanmadan, tamponun altına yapacağınız bir ayak hareketiyle bagaj kapağını açmanız mümkün. Ayrıca daha fazla hacime ihtiyaç duyduğunuzda arka koltukları yatırmak isterseniz, bunu bagajdaki elektronik düğmelerle basitçe yapabiliyorsunuz. 

Bir sedan kadar dinamik hissettiriyor

Tıpkı C-serisi sedan gibi farklı sürüş modları sunan yeni Estate’in en güzel yanlarından biri de arkadaki fazlalığı sürücüsüne hissettirmemesi. Frankfurt’tan Leipzig’e gerçekleştirdiğimiz bir sürüş sırasında otomobilin son derece dinamik bir karaktere sahip olduğunu fark ettik. Yüksek hızlarda dahi güven veren otomobilin viraj kabiliyeti de çok yüksek. Ayrıca yolda, sıkı olduğu kadar konforlu da hissettiriyor; özellikle AGILITY SELECT kumandasından Comfort modunu seçerseniz. 

Leipzig’e olan yolculuğumuzda otomobilin 211 beygir gücündeki 2-litrelik benzinli motora sahip C 250 versiyonunu kullandık. 7-ileri 7G-DCT şanzımanla kombine edilen turboşarjlı bu bu ünite, çok iyi bir performans sergiliyor ve C 250’yi 0’dan 100 km/s hıza 6.8 saniyede çıkarmayı başarıyor. Son derece lineer bir hızlanma karakteri sunan C 250’nin 5.6 litre olarak verilen ortalama yakıt tüketimi de etkileyici. Leipzig’den dönüş yolumuzda ise bize, 2143 cc hacmindeki 204 beygirlik dizel motora sahip C 250 BlueTEC eşlik ediyor. 500 Nm’lik torkuyla benzinli versiyondan daha güçlü bir çekiş sunan bu versiyonun ortalama yakıt tüketimiyse 4.5 lt/100 km olarak veriliyor. Yeni C-serisi Estate’in model kataloğunda bu iki motorun dışında farklı seçenekler de mevcut, ancak 1.6 litrelik turbo benzinli motora sahip C 180 versiyonunun henüz mevcut olmadığı ve kısa vadedeki planlar arasında bulunmadığı söyleniyor. 99 g/km’lik CO2 emisyonuna sahip olan C 300 BlueTEC HYBRID ise C-serisi Estate’in en çevreci versiyonu olarak listedeki yerini almış durumda.

Bahadır Bektaş / Deidesheim

ÇOK OKUNANLAR