SEKTÖREL › Dizel 308’e tam otomatik şanzıman

Dizel 308’e tam otomatik şanzıman

31 Mart 2015 / 22:38 Peugeot 308’in yeni BlueHDi motor seçeneği, tam otomatik bir şanzımanla birlikte sunuluyor...

Dizel 308’e tam otomatik şanzıman

Peugeot gamında yer alan dizel-otomatik bir otomobil satın almak istediğinizde, bugüne kadar hep otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarla karşılaşırdınız. Robotize olarak da adlandırılan bu vites kutuları, rampa çıkarken vites büyütmeleri ve aracın öne yığılmasına sebep olan vites geçişleri sebebiyle pek de başarılı sayılmazlardı.  Bu şanzıman, Peugeot gamında şimdilik hala kullanılıyor, ancak marka, 308’in BlueHDi olarak adlandırdığı yeni dizel motor seçeneğinde tam otomatik EAT6 vites kutusuna yer vererek çok cazip bir motor-şanzıman kombinasyonu yaratmayı başarmışa benziyor.

Peugeot 308’in motor gamı son derece ekonomik ünitelerden oluşuyor. Listedeki yeni seçenekler 82 ve 130 beygir gücünde 1.2 litrelik PureTech benzinli motor ve markanın EAT6 adındaki yeni tam otomatik şanzımanıyla kombine edilen 1.6 BlueHDi’dan oluşuyor. PureTech benzinli versiyonu, geçtiğimiz aylarda dergimizin izlenim saylarına konuk etmiştik. Markanın yeni tam otomatik EAT6 şanzımanıyla kombine edilen BlueHDi seçeneğiyle ise ilk kez Çanakkale yollarında tanışıyoruz.

ORTALAMA YAKIT TÜKETİMİ 3.5 LT/100 KM

308’in 1.6 litrelik Blue HDi motoru, 120 bg güç ve 1750 d/d’de 300 Nm tork değerleri sunuyor. Adını, SCR (Seçimli Katalitik İndirgeme) sisteminin bir parçası olan AdBlue tankından alan BlueHDi’ın hem ekonomik hem de en çevreci dizel motorlardan biri olduğu açıklanıyor. Zaten fabrika verisi tüketim ve emisyon değerleri de bunu gösteriyor. Öyle ki, 308 BlueHDi’ın ortalama yakıt tüketim 3.5 lt/100 km, CO2 emisyonuysa 92 g/km olarak verilmekte. Verimliliğini, SCR sistemi kadar, yanma odası optimizasyonu sonucu sürtünmenin azaltılmasına da borçlu olan ünite, tork konvertörlü geleneksel EAT6 şanzımanla da uyumlu bir çalışma karakterine sahip. Her ne kadar çift kavramalı bir ünite olmasa da 6-ileri EAT6, oldukça hızlı vites değiştiren ve son derece sarsıntısız çalışan bir vites kutusu. Şanzımanın üreticisi olan Japon firma AISIN tarafından gerçekleştirilen bir test de, EAT6’nın piyasadaki çift kavramalı şanzımanlardan daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Peugeot 308’in bu yeni dizel-otomatik versiyonu, tüketim kadar performans açısından da oldukça başarılı. 0’dan 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaşan 308 BlueHDi EAT6 ayrıca 196 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Dört kişi seyahat etmemize rağmen,  Çanakkale yollarında hiçbir performans sıkıntısı yaşamadığımızı söyleyebilirim. Ayrıca motor-şanzıman arasındaki uyum 308’in sürüş karakterini de daha keyifli bir noktaya taşıyor. Kullandığım otomobilin tek eksiği vites kulakçıklarıydı ki; bu eksiği de opsiyonel olarak sunulan ‘Performans Paketi’ kapsamında edinebiliyorsunuz.  Bu paket kapsamında, vites kulakçıklarının yanı sıra, göstergeleri kırmızıya çeviren, gaz tepkisini hassaslaştıran ve daha sportif bir motor sesi ortaya çıkaran Sport tuşu ile 18 inçlik jantlar da bulunuyor. Bu paketi tercih ettiğinizde ayrıca performans ve sürüş ile ilgili bazı bilgileri de SMEG+ ekranından görebiliyorsunuz. 2 bin 400 TLlik bir opsiyon olan performans paketi, 308’in en üst donanım seviyesi olan Allure ile birlikte alınabiliyor. Yani BlueHDi’ın baz donanım seviyesi olan ve 73.990 TL’lik fiyat etiketi taşıyan Active paketine bu opsiyonu eklemek mümkün değil. 81.990 TL’lik bir fiyat etiketi taşıyan Aluure donanımlı 308 1.6 BlueHDi’ın Performans Paketi ile daha keyifli bir otomobile dönüşeceği kesin.

Peugeot 308’deki yeni motor-şanzıman kombinasyonu ilk bakışta çok verimli görünüyor. Pratikte ne kadar tutumlu olduğunuysa, önümüzdeki aylarda İstanbul trafiğinde yapacağımız sürüşümüz ortaya koyacak.  Bu ikiliyi, yakın gelecekte markanın diğer modellerinde de göreceğiz.

Önümüzdeki aylarda Peugeot 3008 ve 5008’in, yılın sonunda ise 508’in BlueHDi versiyonuyla tanışmış olacağız.

 

ÇOK OKUNANLAR