LANSMAN › Dizel-otomatik CR-V yollarda...

Dizel-otomatik CR-V yollarda...

27 Temmuz 2015 / 23:07 Honda CR-V'nin 1.6 litrelik dizel-otomatik motor seçeneği de sunan makyajlı versiyonu yollarda...

Dizel-otomatik CR-V yollarda...

Honda'nın Türkiye pazarındaki atağı makyajlı CR-V modelinde sunduğu 1.6 litrelik dizel-otomatik seçenek ile başlıyor. SUV segmentindeki dizel-otomatik talebini güçlü bir dizel motor ve bol dişlili, başarılı bir şanzımanla karşılayacak olan CR-V’nin, Honda’nın satış adetlerine önemli bir katkısı olacak gibi görünüyor. Şayet, şu an dizel-otomatik bir CR-V satın almak istediğinizde, sıraya girip en erken Ekim ayına kadar beklemeniz gerekiyor.

DİZEL-OTOMATİK 125.990 TL'DEN BAŞLIYOR

CR-V’nin 120 bg gücünde 1.6 litrelik i-DTEC dizel motora ve manuel şanzımana sahip olan baz versiyonu 101.490 TL’lik fiyat etiketi taşıyor. 160 bg gücündeki 1.6 litrelik i-DTEC motorun, 9-ileri ZF şanzımanla kombine edildiği dizel-otomatik versiyonun fiyatıysa 125.990 TL’den başlıyor. Honda SUV’sinin 2-litrelik benzinli motor seçeneği de yine listede yer almaya devam ediyor, ancak 139.500 TL’lik fiyat etiketi taşıyan benzinli versiyonun toplam CR-V satışları içerisinde çok düşük bir dilimde kalması muhtemel görünüyor.

100 KM'DE 4.9 LİTRELİK ORTALAMA TÜKETİM

Avrupa pazarına özel olarak geliştirilen ve 2.2 litrelik i-DTEC dizel motorun yerini alan 1.6 litrelik yeni dizeliyle daha ekonomik bir otomobile dönüşen CR-V, iki aşamalı turbo sayesinde elde edilen 160 bg güç ve 350 Nm tork değeriyle performans açısından da oldukça iddialı görünüyor. Motorun iç sürtünmesinin yüzde 37 oranında azaltılmasının da etkisiyle ortalama 4.9 lt/100 km’lik tüketim değeri sunan dizel-otomatik CR-V’nin 0-100 km/s performansı ise 9.7 saniye. CR-V’nin 9-ileri otomatik şanzımanın, eski 5-ileri şanzımandan 35 kg daha hafif olduğu açıklanıyor. Bu rakama, motordaki ağırlık farkı da eklendiğinde tasarruf 65 kg ‘ye çıkıyor ki; bu da yeni CR-V’nin düşük tüketim rakamlarındaki bir başka etken.

DAHA İYİ BİR SÜRÜŞE SAHİP

CR-V, yeni motor-şanzımanıyla daha ekonomik ve performanslı olduğu gibi, sürüş karakteri ve konfor açısından da artık daha iddialı. Yürüyen aksamında bazı önemli modifikasyonlar yapılan otomobilin ön ve arka iz genişliği 15 mm kadar artırılırken, kamber açısı da gövde hareketlerini dengelemek adına yarım derece kadar yükseltilmiş. Daha hafif dizel motorla birlikte ön tekerlekler üzerindeki ağırlığın azalmasıyla, aracın çevikliği ve direksiyon tepkilerinin netleştiği, direksiyon dişli oranının yüzde 8 artmasıyla da özellikle engelden kaçma manevralarında önemli ölçüde kıvraklık elde edildiği açıklanıyor. Otomobilin sürüş konforu ise yalıtımın artırılmasıyla daha iyi bir noktaya taşınmış. Kapılardaki yalıtım malzemelerinin kalınlığı iki katına çıkarılırken, araç tabanındaki halılar ile ön konsol, kapılar ve direklerin içerisinde yer alan ses izolasyon malzemeleri de elden geçirilmiş. Tüm bu çalışmalarla birlikte yeni CR-V’de, önceki modele göre yüzde 6 oranında daha sessiz bir kabin elde edilmiş.

YENİ BİR ÖN TASARIMA SAHİP

CR-V’nin tasarımında da bazı dikkat çekici yenilikler bulunuyor. Yeni radyatör ızgarası, LED gündüz farları ve yeni tamponuyla önden daha ışıltılı ve heybetli bir görünüme kavuşan CR-V’nin arkasındaki en önemli yenilikse LED stoplar olarak dikkat çekiyor. Bunun yanında otomobilin iç mekânında da bazı dokunuşlar bulunuyor. Ön konsolu yeniden şekillendirilen CR-V’de krom eklentilerin yanı sıra yüksek kalitede malzemeler kullanılmış. Kokpitteki bir diğer yenilik de yeni Honda Connect sisteminin 7 inçlik dokunmatik ekranı olarak karşımıza çıkıyor.

Makyajlı Honda CR-V’nin donanım listesi de çok zengin. Özellikle güvenliğe yönelik donanımlar ön planda. Sensör tabanlı aktif güvenlik sistemleri kapsamlı olarak yenilenen ve “Honda SENSING” adlı yeni bir sisteme kavuşan CR-V’nin “Çarpışma Hafifletme Fren Sistemi” ve “Uyarlanabilir Sabit Hız Kontrol Sistemi”nde de iyileştirmeler yapılmış. Önden Çarpışma Uyarısı, Şerit Koruma Destek Sistemi, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Trafik Monitörü ve Uzun Far Destek Sistemi gibi özellikler CR-V’de  artık opsiyonel olarak satın alınabilecek.

BEŞ FARKLI DONANIM PAKETİ

Türkiye pazarına beş farklı donanım paketiyle giriş yapan Honda CR-V’nin başlangıç paketi olan Dream versiyonunda otomatik yıkama tertibatlı LED farlar, 17 inçlik alaşım jantlar, karbon görünümlü ön konsol, ısıtmalı ön koltuklar, start-stop sistemi, bluetooth telefon kiti, renkli TFT LCD bilgi ekranı, tek dokunuşla 60:40 oranında katlanan arka koltuklar ve çift bölgeli klima gibi donanımların yanı sıra Elektronik Fren Gücü Dağıtımı (EBD), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSA), ABS, Acil Durum Fren Desteği (Brake Assist), Lastik Basınç Uyarı Sistemi (DWS) gibi özellikler standart olarak yer alıyor. Dream, Premium, Elegance, Executive ve Executive+ donanım seviyelerinin tamamını 1.6 i-DTEC dizel motorla satın almak mümkünken, 2.0 litrelik benzinli motor ise otomobilin sadece Executive paketiyle sunuluyor.

Yazı: Bahadır Bektaş

ÇOK OKUNANLAR