YENİ MODELLER › Dördüncü Mercedes EQ modeli de tanıtıldı

Dördüncü Mercedes EQ modeli de tanıtıldı

19 Nisan 2021 / 20:51 Mercedes-EQ gamının 7 kişilik kompakt modeli EQB 2022 yılında Türkiye'de olacak

Dördüncü Mercedes EQ modeli de tanıtıldı

Mercedes-Benz'in dördüncü EQ modeli olan EQB'nin Çin pazarına yönelik versiyonu Şanghay Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. EQA’nin ardından Mercedes-EQ ailesinin tamamen elektrikli ikinci kompakt modeli olan EQB, Avrupa pazarları için Macaristan’da üretilecek. EQB’nin 2022 yılında Türkiye’de satışa sunulması planlanıyor.

Yedi kişilik kabine sahip olan EQB; güçlü ve verimli elektrikli güç-aktarma sistemi, akıllı reküperasyon enerji geri kazanımı çözümü ve “Elektrikli Zeka”ya sahip öngörülü navigasyon gibi birçok özelliği yeni EQA ile ortak kullanıyor. 

5141fd086088e7f5fb3aedf5e154c085_0.jpg

Yeni EQB, Çin pazarında 215 kW güç seçeneği ile satışa sunuluyor. Avrupa pazarında ise önden çekişli veya dört tekerlekten çekişli ve kimi 200 kW üzerinde güç seçenekleri ile farklı versiyonlar sunulacak. Ayrıca uzun menzilli bir versiyon da planlanıyor. EQB 350 4MATIC’in Avrupa’daki WLTP karma güç tüketimi 19.2 kWh/100 km, menzili ise 419 km olarak açıklanıyor.

EQB 0.28’den başlayan rüzgar sürtünme katsayısına sahip. Üst bölümü tamamen kapalı hava giriş sistemi, aerodinamik ön ve arka tampon, pürüzsüz ve neredeyse tamamen kapalı alt gövde, ön ve arkada uyarlanmış tekerlek spoylerleri ile birlikte düşük sürtünme değerine sahip özel lastikler aerodinamik verimliliği arttıran detaylar arasında. 

5141fd086088e7f5fb3aedf5e154c085_3.jpg

EQB, "Elektrikli Zeka"ya sahip navigasyon sayesinde verimli bir sürüş vaat ediyor. ECO Asistan, sürüş koşullarına göre optimize edilen bir enerji geri kazanımı (reküperasyon) sağlıyor. Sistem navigasyon verileri, trafik işareti tanımlama sistemi ve araç sensörlerinden gelen bilgilerle bir verimlilik stratejisi oluşturuyor. Sistemin sağladığı öngörülü sürüş ile tüketim azalıyor ve menzil olabildiğince uzuyor. 

Standart olarak sunulan Elektrikli Zeka’ya sahip navigasyon da günlük kullanım kolaylığına katkı sağlıyor. Sistem, rota boyunca gerekli şarj molaları dahil olmak üzere en hızlı rotayı hesaplıyor. Devam eden menzil simülasyonları doğrultusunda şarj molalarının yanı sıra coğrafi koşullar ve hava durumu gibi çok sayıda faktör de hesaba katılıyor. Sistemin ayrıca trafik koşulları veya sürücünün sürüş tarzındaki değişikliklere de anlık olarak reaksiyon gösterdiği açıklanıyor.

5141fd086088e7f5fb3aedf5e154c085_4.jpg

EQB, evde veya halka açık şarj noktalarında entegre şarj cihazı kullanılarak 11 kW’a kadar alternatif akımla (AC) şarj edilebiliyor. Tam şarj için gereken şarj süresi, mevcut altyapıya ve otomobilin donanımına bağlı olarak değişiyor. Bataryalar Mercedes-Benz Wallbox ile ev tipi prizden çok daha hızlı şarj edilebiliyor. Doğru akımlı (DC) hızlı şarj istasyonlarıyla şarj daha da hızlanıyor. EQB, şarj durumuna ve yüksek voltajlı bataryanın sıcaklığına ve şarj kaynağına bağlı olarak 100 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Şarj durumuna bağlı olarak yüzde 10’dan yüzde 80 seviyesine şarj için 30 dakika yeterli oluyor. AC ve DC şarj için EQB’nin sağ tarafında bir CCS (Kombine Şarj Sistemleri) soket bulunuyor. 

5141fd086088e7f5fb3aedf5e154c085_1.jpg

4684 mm uzunluğunda bir gövdeye sahip olan EQB'yi markanın içten yanmalı motora sahip GLB modelinin elektrikli versiyonu olarak tanımlamak mümkün. 2829 mm'lik uzun aks mesafesi, geniş iç mekanı ve 7 kişilik koltuk seçeneği de GLB ile olan bağı ortaya koyuyor. Otomobilin beş kişilik versiyonunda ön koltuklarda 1.035 mm ve arka koltuklarda 979 mm baş mesafesi sunulurken, arka koltuklarda sunulan 87 mm'lik diz mesafesi de konfora katkı sağlıyor. Beş kişilik için 495-1.710 litre, yedi kişilik seçenekte ise 465-1.620 litre arasında değişen bir bagaj hacmi bulunuyor. 

EQB, Mercedes-EQ’nun diğer modelleriyle benzer tasarım detaylarına sahip. Ön ve arkadaki LED ışık şeridi bu detayların en belirgin olanı. Otomobilin dışını çevreleyen koruyucu kaplamalar, kaslı omuz çizgisi ve çamurluk hizasına yakın konumlandırılan tekerlekler EQB’ye güçlü bir karakter ve yolda kendinden emin bir duruş kazandırıyor. EQB, “Rosegold” veya mavi süslemelere sahip  20 inçe kadar alaşım jant seçenekleriyle sunulmakta. 

ÇOK OKUNANLAR