SEKTÖREL › DRD'den bireysel yıllık kiralama; OneCar

DRD'den bireysel yıllık kiralama; OneCar

07 Haziran 2017 / 02:31 DRD, bireysel yıllık kiralama markası OneCar ile otomobil sahibi olmaya yepyeni bir alternatif getiriyor

DRD'den bireysel yıllık kiralama; OneCar

20 yıla varan sektör deneyimi ve 35 bin adedi aşkın araç parkı ile Türkiye’nin tamamı yerli sermayeli en büyük operasyonel filo kiralama markası olan DRD, bireysel yıllık kiralama alanında yeni markası OneCar ile kiralama sektörüne yeni bir soluk getiriyor. OneCar, şirketler için verilen tüm hizmet ve avantajları artık bireyler için de sunacak. OneCar’ın, kiralama sektörünün geleceği olarak görülen “bireysel yıllık kiralama” konusunda, Türkiye’de yapılan en güçlü yatırımlardan biri olduğunu söyleyen DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, “Sahip olduğumuz tüm deneyim ve altyapımızı, bireylere de sunmak adına, OneCar markasını yarattık. ‘Bireysel yıllık kiralama’ denildiğinde akla ilk gelen markanın OneCar olmasını hedefliyoruz” dedi.

Günümüzde ‘sahiplik’ anlayışının artık ‘erişim’ ve ‘kullanım’ kavramına dönüştüğünü belirten İlkay Ersoy, “Sahip olmak artık yük olarak görülüyor. Bireyler artık, tek seferde büyük bedeller ödeyip, finansal ve operasyonel riskleri üstlenerek satın almak yerine, ürünü belirli bir süreliğine kullanmayı ve karşılığında kullandığı kadar maliyete katlanmayı tercih ediyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde OneCar’ın öncülüğünde, bireysel yıllık kiralama pazarının önemli bir büyüme kaydedeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde trafiğe çıkacak her 5 yeni otomobilden 1’inin bireyler tarafından uzun dönemli olarak kiralanacağını söyleyebiliriz. Bireysel yıllık kiralama segmentinin gelişerek otomobil pazarının büyümesine de önemli bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Otomobil artık yatırım aracı değil

DRD’nin Future Bright işbirliği ile gerçekleştirdiği pazar araştırmasına göre 1 yıl içerisinde araç sahibi olmak isteyen hedef kitle, otomobilin Türkiye’de artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını düşünüyor. Bu yepyeni sistem ile bireylerin diledikleri araca, aylık sadece sabit bir kira bedeli ile 2 yıldan 4 yıla kadar sürelerle, hiçbir ekonomik ve operasyonel yüke katlanmadan ulaşabilecek olmalarının, sunduğu bu önemli avantajlarla bireyleri OneCar’a yönelteceğini söyleyen İlkay Ersoy, “Sıfır kilometre araç kullanma fırsatı, aylık sabit ödemeler, 2-3 yılda bir yeni araca kolayca ulaşabilme avantajı, satın alma maliyetine katlanmayarak satın alabileceğinin daha üzerinde bir aracı tercih edebilme imkanı, sözleşme sonunda zahmetsizce araç yenileme, değiştirme ya da kiralamayı sonlandırma gibi çeşitli opsiyonlar, kiralama süresince her noktada kurumsal bir marka güvencesi ile yol alabilmek, tüketicileri OneCar’a yönelten önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Ayrıca araç sahibi olmanın getirdiği 2. elde değer kaybı, sigorta, hasar, bakım/onarım, MTV gibi hiçbir maliyet yüküne katlanmadan; hasar veya arıza halinde anında sunulacak ikame bir araç ile yola devam edebilme kolaylığı, satın alma işlemlerine kıyasla daha az bürokratik işlemler de OneCar’ı cazip kılan önemli özelliklerden bazılarını temsil ediyor” diye konuştu.

Tüketicinin bir ürünü kullanma yönteminin son yıllarda önemli bir değişim geçirdiğine dikkat çeken İlkay Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir aracın maliyetini, kullanım süresince getirdiği diğer maliyetleri göz ardı ederek sadece ilk satın alma maliyeti ile düşünmek son derece yanlış. Tüm vergiler, bakımlar, sigortalar, hasarlar, kredi ile satın alma durumunda faiz giderleri, peşin alım durumunda paranın fırsat maliyeti ve aracın belirsiz olan ikinci el değer kaybını hesaba katan tüketiciler, daha akılcı çözümlere yöneliyor. Kurumsal kiralamanın avantajlarını bilen ve hesabını çok iyi yapan bilinçli tüketiciler, araçları ile ilgili operasyonel hizmetleri önemseyenler, kaynaklarını rasyonel biçimde kullananlar ve satın alma imkânlarının üzerinde bir aracı hedefleyenler, OneCar sayesinde hayal ettiği araca artık daha kolay erişecek. Sektörde bu alandaki açığı gören diğer kiralama kuruluşlarının da bireysel yıllık kiralama konusunda hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Yakın gelecekte, tüm sektör oyuncuları, DRD’nin OneCar ile öncülük ettiği bu konuya yatırım yapacaktır. Yakın dönemde yaşadığımız, kur artışları, ÖTV ve MTV zamları ile birlikte tüketicilerin otomobil satın alma kararlarında zorlandıklarını, ertelediklerini veya iptal ettiklerini görüyoruz. Böyle bir süreçte, bireysel yıllık kiralamanın getirdiği avantajlarla önemli bir alternatifi temsil ettiğini düşünüyoruz.”

Sahip olma, yalnızca keyfini sür

Türkiye’de şirketlere yönelik operasyonel filo kiralama pazarının her yıl yaklaşık yüzde 19 seviyelerinde büyüdüğünü hatırlatan İlkay Ersoy, şöyle konuştu: “Avrupa’ya kıyasla, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ile bu konuda daha gidecek çok yolu olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, ABD ve Avrupa’da 30 yılı aşkın süredir bireysel yıllık kiralama seçeneği kullanılıyor. Türkiye’de, başta Y kuşağı olmak üzere tüketici davranışlarını incelediğimizde “sahip olma” yöntemleri yerine “kullanma” yönünde önemli tercih değişiklikleri var ve bunun önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bu noktada bireysel yıllık kiralamanın, kiralama sektörünün geleceğini oluşturacağını düşünüyoruz. Araç sahibi olmanın tüm dezavantajlarını ortadan kaldıran ve kullanıcısına sadece hayalindeki otomobilin keyfini sürmeyi sağlayan OneCar’ın deneyimlendikçe, yöntemin ve tüm avantajlarının daha çok kullanıcı tarafından tercih edileceğine eminiz.”

ÇOK OKUNANLAR