SEKTÖREL › Elektrikli Mercedes-Benz EQC Türkiye’de

Elektrikli Mercedes-Benz EQC Türkiye’de

05 Aralık 2020 / 18:04 Mercedes-Benz'in elektrikli EQ gamının ilk otomobili olan EQC Türkiye’de satışa sunuldu

Elektrikli Mercedes-Benz EQC Türkiye’de

Mercedes-Benz’in EQ adındaki elektrikli mobilite markası altında tanıtılan ilk otomobil olan EQC Türkiye’de satışa sunuldu. Ülkemize Electric Art adı verilen donanım paketi ve 300 kW (408 bg) gücünde EQC 400 4MATIC versiyonuyla ithal edilen EQC 966 bin TL'lik fiyat etiketi taşıyor. 8 yıl, 160 bin km'lik batarya garantisi ile sunulan EQC 400 4MATIC'in fiyat etiketi, Mercedes-Benz marka Wallbox duvar tipi şarj ünitesini ve 6 adet rutin bakım paketini de kapsıyor. EQC’nin batarya kapasitesinin garanti süresi içerisinde yüzde 70’in altına düşmesi durumunda batarya üretici garantisi kapsamında değiştiriliyor.

EQC, kaslı ve gösterişli gövde oranları ile crossover-SUV olarak sınıflandırılıyor. Yüksek omuz çizgisi, dar yan camları ve arkaya doğru eğimli tavanıyla görsel olarak SUV ile SUV Coupé arasında bir görünüm sunan otomobile önden bakıldığında farları ve ızgarayı çevreleyen siyah panel dikkat çekiyor. Siyah panelin üst kenarı fiber optik bir hat ile doldurulmuş. Bu yapı karanlıkta neredeyse kesintisiz bir ışık bandı oluşturuyor. Standart olarak sunulan MULTIBEAM LED teknolojili farların iç yuvaları ve tüpleri de çok parlak bir siyah renge sahip. 

156e7e3746a89ab12a23b2b7e4a20c91_0.jpg

Mercedes-Benz EQC, son derece kaliteli bir iç mekana sahip. Standart olarak EQ’ya özel Electric Art İç Mekân Tasarım Konsepti ile sunulan otomobile, arzu edilirse AMG iç ve dış mekan tasarım konseptleriyle de sahip olunabiliyor. Electric Art paketinde; aracın şeritte ve güvenli takip mesafesinde kalmasına yardımcı olan Sürüş Yardım Paketi’nin yanı sıra, MULTIBEAM LED farlar, artırılmış gerçekliğe sahip navigasyon, Head-up display, Burmester surround ses sistemi, masaj özellikli koltuklar ve KEYLESS-GO Konfor Paketi gibi fonksiyonlar standart donanım olarak yer alıyor.

EQC 400 4MATIC’te tamamen yenilikçi bir değişken dört tekerlekten çekiş sistemi yer alıyor. Sistem her bir aksta birer adet olmak üzere iki adet kompakt elektromotordan oluşuyor. Tüketimi azaltmak ve son derece etkili bir performans sunmak üzere elektromotorlar farklı bir şekilde konumlandırılmış. Ön akstaki elektromotor düşük ve orta güç gereksinimlerinde mümkün olan en yüksek verimlilik seviyesini sunacak şekilde ayarlanırken, arka akstaki ise salt dinamizme odaklanıyor. Ön ve arka akstaki elektromotorlar toplam 300 kW (408 bg) güç ve 760 Nm torku kullanıma sunarak, EQC’ye 5,1 saniyelik 0-100 km/s performansı sağlıyor.

156e7e3746a89ab12a23b2b7e4a20c91_1.jpg

EQC’ye 80 kWh kapasiteye sahip olan lityum-iyon bataryalar enerji sağlıyor. EQC, sürücüsünü her biri farklı karakteristiklere sahip COMFORT, ECO, SPORT ve INDIVIDUAL olmak üzere dört farklı sürüş programı ile destekliyor. Sürücü ayrıca direksiyon simidinin arkasındaki vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak enerji geri kazanma seviyesini de yönetebiliyor. 

EQC’nin bataryası, alternatif akımı doğru akıma çeviren su soğutmalı bir dahili dönüştürücü sayesinde ev tipi prizden veya halka açık alanlarda şarj edilebiliyor. Wallbox ve kamuya açık şarj istasyonlarında saatte 7,4 kW’a kadar şarj imkanı sunan dahili dönüştürücünün kapasitesinin, 2021 yılı içerisinde 11 kW’a yükselmesi planlanıyor. Bir Mercedes-Benz Wallbox kullanarak şarj etmek, şarj süresini yerel güç kaynağına oranla üç kat hızlandırıyor. DC şarj istasyonlarında ise CCS ile şarj süresi daha da kısalıyor. EQC, şarj çıkışına bağlı olarak hızlı şarj istasyonlarında 110 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Batarya yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doluyor. Bu da 462 km'ye kadar menzil anlamına geliyor.

Mercedes-Benz Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan; “Binek otomobil pazarına yönelik elektrikli araç atağımızı, yeni teknoloji ve ürün markamız olan EQ altında topluyoruz. Bu yeni ürün ve teknoloji markamız EQ altında satışa sunduğumuz ilk Mercedes-Benz modeli olan EQC, gerek iç mekanda, gerekse de genel tasarımında 'ilerici lüks' tasarım dilini kullanıyor. Bu yeni dil ile birbirine zıt, dijital ve analog öğelerin bir arada kullanılmasıyla duyguları harekete geçiren çarpıcı bir tasarım ortaya çıkıyor. EQC, pazardaki ilk elektrikli araç değil ancak elektrikli bir Mercedes olduğu için güçlü bir rakip.” dedi. Elektrikli binek otomobil planlarına dair açıklamalarda da bulunan Şükrü Bekdikhan, “Elektrikli mobiliteyi, diğer üreticilerden farklılaştırarak benzersiz alternatiflerle sunmayı hedefliyoruz. Bildiğiniz tüm Mercedes-Benz otomobil modelleri yakın zamanda ya tamamen elektrikli motorlu bir versiyon ya da elektrik destekli motor seçenekleriyle donatılacak. 2022 yılına kadar Mercedes-Benz otomobil portföyünün tamamında elektrikli motor alternatiflerini de sunmaya başlayacağız. Bu, kompakt modellerimizden SUV’ye kadar tüm portföyümüzü kapsayacak.” diye konuştu. 

ÇOK OKUNANLAR