SEKTÖREL › Elektrikli otomobil ithalatına yeni düzenleme

Elektrikli otomobil ithalatına yeni düzenleme

29 Kasım 2023 / 23:51 İthalat yapabilmek için en az 20 adet servis noktası, eğitimli personel ve çağrı merkezi şartı getirildi

Elektrikli otomobil ithalatına yeni düzenleme

Çin'den elektrikli otomobil ithal etmeyi düşünenler dikkat! Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile elektrikli araç ithalatını etkileyecek önemli bir düzenleme yapıldı. Tebliğe göre; Türkiye pazarına yeni gelecek markalara Türkiye’nin 7 bölgesinde TSE standartlarında en az 20 yetkili servis açma ve Türkçe hizmet verecek en az 40 personelin görev yapacağı çağrı merkezi kurma zorunluluğu getirildi. Elektrikli araç bakım onarım personelinin yeterlilik belgesine sahip olması da şartlar arasında. 

Bu karar AB ülkeleri ve Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız Güney Kore ve İngiltere gibi ülkeleri kapsamayacak. Bu yüzden ithalat şartları daha çok Çinli markaları zorlayacak gibi görünüyor. Bu şartları yerine getiremeyen ithalatçılara izin belgesi verilmeyecek.

BYD, MG, Chery, DFSK, Skywell, Voyah, Leap Motor, Hongqi, Nieve, Hozon Neta ve SWM şu an ülkemizdeki Çinli markalar arasında yer alıyor. 

d7ba4f27cd91d06e2c146dab14dda44a_0.jpg

ÇOK OKUNANLAR