"En dijital GTI" Türkiye yollarında
14 Eylül 2023 / 14:04 Sekizinci neslinde dijital çağa ayak uyduran ikonik hatchback Golf GTI Türkiye yollarıyla buluştu
Hot hatch türünün yaratıcısı ve aynı zamanda en şöhretli modellerinden biri olan Volkswagen Golf GTI’ın sekizinci nesli 2.545.000 TL’den başlayan fiyat etiketleriyle satışa sunuldu. Önden çekişli bir spor otomobil olarak ilk kez 1976 yılında yollara çıkan ve böylece yeni bir segment yaratan Golf GTI, geride bıraktığı 48 yılda 2,4 milyonu aşan üretim adetiyle büyük bir başarıya imza attı. İlk etapta üretimi 5 bin adet olarak planlanmasına rağmen 461 bin 690 adet satarak beklenmedik bir satış performansı ortaya koyan Mk1 GTI’ın mirasını günümüze kadar taşıyan Volkswagen, bu ikonik otomobili sekizinci neslindeyse dijital çağa uyarladı.
Sportif sürüş karakteri ve performansı, dijital bir kabin ve son nesil teknolojilerle bir araya getiren Golf GTI, bunun yanında ilk nesil GTI DNA’sının önemli bir parçası olan ikonik tasarım detaylarını da yaşatmaya devam ediyor. Radyatör ızgarasının üst bölümünden başlayarak sağ ve sol ön çamurluklara kadar uzanan kırmızı şerit de bu detaylardan bir tanesi. Bu ikonik şerit, radyatör ızgarasının tamamen çevrelendiği birinci nesil Golf GTI’a dayanıyor. Kırmızı GTI çizgisi, ilk kez dekoratif LED ışık şeridi ile birlikte yer alıyor.
Ön panelin alt kısmı da petek desenli hava girişleriyle GTI’a özgü bir tasarıma sahip. Ön hava kanalları, yan marşpiyeler, kırmızı fren kaliperleri, arka difüzör çerçevesi, difüzörün iki yanında bulunan egzoz çıkışları, krom/kırmızı GTI amblemleri ve bu otomobil için özel olarak tasarlanan standart 18 inçlik jantlar da GTI DNA’sına uygun diğer sportif detaylar olarak sıralanabilir. Tüm bunlar Golf R-Line’a göre 15 mm alçaltılmış şasiyle birleştiğinde sportif bir görünüm ortaya çıkıyor. Bu sportifliğin her zaman olduğu abartıdan uzak, son derece şık bir yapıda olduğunu belirtelim. Bal peteği formlu LED sis farları da GTI’ın özel tasarımına katkı sağlıyor. Ancak bu donanım opsiyonel olarak sunulmakta. Üst düzey bir aydınlatma sağlayan IQ.Light LED Matrix farlar ise GTI’ın standart donanımları arasında yer alıyor.
Yeni Golf GTI, önceki modellere göre daha alçak, daha uzun ve daha dinamik bir forma sahip. Aerodinamik yapısı da iyileştirilen otomobilin sürtünme katsayısı; optimize edilmiş dış aynalar, aerodinamik köşeler, özel tavan spoyleri ve yeni davlumbaz tasarımı gibi dokunuşlarla 0,275 Cd’ye düşürülmüş.
GTI artık daha dijital bir kabine sahip olsa da, Mk1 GTI’ı anımsatan öğeler göze çarpıyor. Ekose desenli “Scalepaper” kumaşa sahip, entegre başlıklı spor koltuklar ve kırmızı dikişler kabine retro bir hava katıyor. GTI logolu deri direksiyon simidi de tasarımda öne çıkan detaylar arasında yer alıyor. Gösterge panelindeki ve kapı döşemelerindeki petek deseni ve motor çalıştırılana kadar kırmızı renkte yanıp sönen Start/Stop düğmesi de GTI kimliğine son derece uygun.
Volkswagen’in müşteri deneyimi tasarımcıları, standart olarak sunulan dijital kokpit için yeni bir GTI grafiği geliştirmiş. Bu grafik, direksiyon simidindeki “View” düğmesi kullanılarak açılabiliyor ve üç yuvarlak göstergeli bir kombinasyondan oluşuyor: Ortadaki GTI logolu merkezi devir sayacı, sağda ve solda birer yuvarlak gösterge ile çevrelenmiş. Bunlar, örneğin turbo basıncını veya anlık güç çıkışını görüntülemek için düzenlenebiliyor.
Golf GTI’da 10 inçlik dijital gösterge paneli “Dijital Cockpit Pro”nun yanı sıra 10 inçlik bilgi-eğlence sistemi “Discover Pro” da yer alıyor. Dijital ekranların grafikleri ve çalışma hızı çok başarılı. Golf GTI’da ambiyans aydınlatmasının renk yelpazesinden; bilgi ve eğlence sisteminin, dijital kokpitin ve motor sesinin tüm bireysel konfigürasyonlarına kadar birçok fonksiyon kişiselleşebiliyor. Otomobilde ayrıca birçok dokunmatik kumanda ve “touch slider” bulunuyor. Kabin ergonomisi, GTI’ı günlük kullanım açısından türünün en iyilerinden biri yapıyor.
Golf GTI’ın motor kaputunun altında 245 beygir gücü ve 370 Nm tork üreten 2.0 litrelik turbo benzinli motor görev yapıyor. Çift kavramalı, 7-ileri DSG şanzımanla kombine edilen bu motor otomobili 0’dan 100 km/s hıza 6.4 saniyede çıkarıyor. Teknik değerler ve performans verileri, üçyüzlü beygirlerin havalarda uçuştuğu günümüz şartlarında GTI’ı türünün en güçlüsü veya hızlısı yapmaya yetmiyor. Ancak zaten GTI’ın da böyle bir amacı yok. Bu otomobil, geçmişte de olduğu gibi performansı günlük kullanım konforuyla bir arada sunmayı hedefliyor ki bunu da gerçekten çok iyi yapıyor. Yine de Golf GTI olduğundan daha hızlı ve güçlü hissettiriyor. Ayrıca hassas ve çevik sürüş dinamiği sayesinde yüksek bir sürüş keyfini de garanti ediyor. Bir tanesi sürüşle ilgili birçok parametreyi kişiselleştirmeye imkan tanıyan dört farklı mod sunan Golf GTI, Spor sürüş modunda GTI DNA’sını açığa çıkarırken, Konfor modunda ise günlük kullanım konforuna odaklanıyor.
Golf GTI’da adaptif şasi kontrolü (DCC), elektro-hidrolik diferansiyel kilidi (VAQ) ve elektronik dinamik diferansiyel kilidi (XDS) gibi destek sistemleri standart olarak sunuluyor. Tüm bu sistemler bir GTI’da ilk kez yer verilen “Araç Dinamikleri Yöneticisi (VDM)” tarafından kontrol ediliyor. Yeni elektro-hidrolik diferansiyel kilidi virajın dış tarafında bulunan tekerleğe aktarılan gücü arttırarak önden kayma limitini üst seviyelere çıkarıyor. Yani bir GTI’dan beklenen sürüş dinamikleri bu en dijital GTI neslinde de yaşamaya devam ediyor.
- Fiat 600 rekabetçi fiyatlarla geldi Fiat'ın yeni B-SUV modeli 600, tamamen elektrikli ve 48V hibrit motor seçenekleriyle satışa sunuldu
- Chery'den yeni bir ürün gamı: LEPAS Chery, başarılı genç nesilleri hedefleyen LEPAS ürün gamını tanıttı
- MG'ye Kristal Elma Ödülü MG, Türkiye’de çekilen reklam filmiyle Kristal Elma Ödülü’ne layık görüldü