MOTORSPORLARI › F1 artık Türkiye'de yok!

F1 artık Türkiye'de yok!

29 Temmuz 2011 / 20:26 Formula 1 Takımlar Birliği Genel Sekreteri Simone Perillo, Türkiye'nin, 2012 yılı yarış takviminden çıkartıldığını söyledi

F1 artık Türkiye'de yok!
Perillo, Associated Press'e yaptığı açıklamada, gelecek yıl Türkiye'de yarışma düzenlenmeyeceğini, Bahreyn ayağının ise gelecek yılın takvimine tekrar dahil edileceğini söyledi.

Hazırlanan takvime göre Bahreyn ayağı gelecek yıl Kasım ayında yapılacak ve bu durumda ilk yarış, bu sezon olduğu gibi Avustralya'da düzenlenecek. Bahreyn Grand Prix'si, bu ülkedeki iç karışıklık nedeniyle bu yılın takviminden çıkartılmıştı.

Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'un, 2012 yılı için hazırlanan takvimin taslağını, fikirlerini beyan etmeleri amacıyla Macaristan'da Grand Prix'sinde takımlara ileteceği ve Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun yarış tarihlerini bu süreçten sonra onaylayacağı belirtiliyor.

Ecclestone'un takvimi şöyle:
18 Mart Avustralya GP
25 Mart Malezya GP
8 Nisan Çin GP
22 Nisan Hindistan GP
13 Mayıs İspanya GP
27 Mayıs Monaco GP
10 Haziran Kanada GP
24 Haziran Avrupa GP
8 Temmuz İngiltere GP
22 Temmuz Almanya GP
29 Temmuz Macaristan GP
2 Eylül Belçika GP
9 Eylül İtalya GP
23 Eylül Singapur GP
7 Ekim Japonya GP
14 Ekim Kore GP
28 Ekim Abu Dabi GP
4 Kasım Bahreyn GP
18 Kasım ABD GP
25 Kasım Brezilya GP

TAHİNCİOĞLU: "RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI"
Konuyla ilgili konuşan Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ise, Formula 1 Türkiye Grand Prix'inin takvimden çıkarılmasıyla ilgili ''Bize resmi bir açıklama yapılmadı'' dedi.

Mümtaz Tahincioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye Grand Prix'i için Formula 1 yöneticileriyle görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek, ''Bakan değişikliği nedeniyle bunda biraz erteleme oldu. Bakan beyle hafta içi görüşeceğiz. Ondan sonra Formula 1 yöneticileriyle kaldığımız yerden tekrar konuşacağız'' diye konuştu.

Prensipte bazı şeylerin konuşulduğunu ve ''hemen hemen anlaşma'' sağlandığını ve bazı iyileştirmelere gereksinim duyulduğunu anlatan Tahincioğlu, şunları kaydetti:
''O iyileştirmeleri yapabilmek için de tabi ki resmi sıfatı taşıyan bakan bey ve Başbakan'ın devreye girmesi gerekiyordu. Bakan beyin devreye girmesi konusu maalesef oluşamadı. Çünkü o anda hükümette bakanlar değişti. Bakan beyin yeni görevi icabı çok yoğun olduğu için görüşemedik. Takvimden çıkarıldığımıza yönelik fiilen bana böyle bir açıklama yapılmadı. Yapılan açıklamayı teyit etmem de mümkün değil. Bu normal bir şey. Çünkü takımlar daha az yarış yapmak istiyor. Formula 1 şirketi de yarış sayısını artırmak istiyor. Durumumuz gelecek hafta belli olacak.''

Tahincioğlu, Türkiye'nin Formula 1 2012 takviminde yer alması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Türkiye takvimden çıkarılırsa tekrar Formula 1'e dönmesi çok zor. Bunu 1,5 senedir söylüyorum. Çünkü şu anda Formula 1 dünyasında takvime katılan ülkelerin sayısı bizim o gün girdiğimizden çok fazla. Rekabet arttı, rakamlar yükseldi. Senelik ödemeler 40 milyon dolarlara vardı. Bizden istenen rakam 25 milyon dolar civarında. Biz 25 milyon doları veremedik. Son yapılan anlaşma Rusya ile 40 milyon dolar. Biz 13.5 milyon dolar ödüyorduk. Olayın ödenen paradan çok Türkiye için getirisini hesaplamak gerekir. Türkiye'nin tanıtımı için harcanan paranın ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlar çok komik rakamlar. Sadece tanıtım değil, insanlar getirerek turizme de katkıda bulunuluyor.''

Kaynak: Ajansspor.com

ÇOK OKUNANLAR