SEKTÖREL › Ford, Fiesta'ya veda ediyor

Ford, Fiesta'ya veda ediyor

26 Ekim 2022 / 16:21 Ford, küçük hatchback segmentindeki modeli Fiesta'nın üretimini durdurmaya hazırlanıyor

Ford, Fiesta'ya veda ediyor

Ford'un ilk kez 1976 yılında yollara çıkardığı popüler küçük hatchback modeli Fiesta 42 yılın ardından veda etmeye hazırlanıyor. Marka, Köln'deki fabrikasındaki Fiesta üretiminin gelecek yaz, yani planlanandan bir yıl önce durdurulacağını açıkladı. Fiesta'nın Köln fabrikasındaki yerini ise VW Group imzalı MEB platformunda hazırlanacak olan tamamen elektrikli yeni Ford crossover'ı alacak.

Ford Puma gibi crossover modellerin yükselişi, geçmişte Ford'un en popüler modellerinden biri olan Fiesta'nın kan kaybetmesine neden oldu. Dataforce'un rakamlarına göre, Avrupa'daki Fiesta satışları geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayında 72.302 adet olarak gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde 39.395 adet oldu. Markanın crossover modeli Puma ise Ağustos ayına kadar 91.604 adet satarak Fiesta'yı oldukça geride bıraktı. Ford, üç kapılı Fiesta'nın üretimini de düşen satışlar nedeniyle yaz aylarında sonlandırmıştı. Ford ayrıca, İspanya'nın Valencia kentindeki tesisinden çıkan S-Max ve Galaxy modellerinin üretiminin de Nisan 2023'te sona ereceğini belirtiyor.

Üretimdeki bu değişimin ardında ise markanın elektrifikasyon çalışmalarını hızlandırması yatıyor. Şirket, Avrupa'daki tüm binek araçlarının 2030 yılına kadar, tüm araçlarının ise 2035 yılına kadar tamamen elektrikli olmasını planlıyor. Marka, 2024'te faaliyete geçmesi planlanan yeni bir pil montaj tesisi de dahil olmak üzere Köln fabrikasında elektrikli otomobillere yönelik yatırımlar yapıyor. Ford'un "spor crossover" olacağını söylediği ikinci bir EV, 2024'ten itibaren Köln'de üretilecek. Köln fabrikasının yılda yaklaşık olarak 200.000 adet EV üretmesi bekleniyor. Ford, Romanya'nın Craiova kentinde üretilecek olan elektrikli Puma da dahil olmak üzere Avrupa pazarına 7 tam elektrikli araç sunmayı planlıyor.

ÇOK OKUNANLAR