LANSMAN › Hibrit teknolojili yeni HR-V yollarımızda

Hibrit teknolojili yeni HR-V yollarımızda

25 Şubat 2022 / 17:43 Honda HR-V e:HEV, gelişmiş hibrit teknolojisi, sportif tasarımı ve zengin donanımıyla öne çıkıyor

Hibrit teknolojili yeni HR-V yollarımızda

Honda'nın e:HEV logosunu taşıyan yepyeni HR-V modeli 5 Mart tarihinden itibaren ülkemizde satışa sunuluyor. Coupe formlu tasarımı, çift motorlu hibrit teknolojisi, pratik kabin yapısı ve donanım özellikleriyle segmentinin en iddialı modellerinden biri olan HR-V e:HEV, Advanced adındaki baz versiyonunda 650 bin TL, Style paketinde ise 685 bin TL’lik fiyat etiketi taşıyor. Honda Türkiye, baz versiyonunda dahi zengin bir standart ekipman listesi sunan yeni HR-V’den bu yıl içerisinde 3 bin adet satmayı hedefliyor.

e87e1b05cc824a8d95ec57de90486cab_4.jpg

Uzunluğu selefiyle benzer olsa da, azalan yüksekliği, zemine paralel tasarlanan yüksek motor kaputu, dar ön camı, 20 mm azalan ön ve 20 mm artan arka tampon çıkıntıları, gövde rengindeki ön ızgarası, 18 inçlik jantları ve coupe tarzındaki arka tasarımıyla son derece sportif ve modern bir görünüm sunan yeni HR-V, gereksiz tasarım oyunlarından arındırılmış yalın bir forma sahip. Standart donanımındaki LED far ve stoplarıyla son derece dikkat çekici görünen HR-V, ülkemizde Günışığı Beyazı, Gece Mavisi, Kristal Siyah, Meteor Gri ve Kristal Kırmızı olmak üzere beş farklı renk seçeneğiyle satışa sunuluyor. Otomobilin üst donanım paketi ise farklı tavan rengiyle geliyor.

e87e1b05cc824a8d95ec57de90486cab_2.jpg

Yeni HR-V’nin tıpkı dış tasarımı gibi kabini de tamamen yeniden tasarlanmış. Kullanılan kumaşlar ve yumuşak dokulu malzemeler içeride kaliteli bir ortam yaratırken, yatay mimarili ön konsolda da minimalist ve estetik bir yapı sunuluyor. Dokunmatik tepkisi ve menü geçiş hızı çok iyi olan 9 inçlik multimedya sistemini standart olarak sunan HR-V’de ayrıca Apple CarPlay ve Android Auto entegrasonunu da kablosuz olarak yapabiliyorsunuz.

5e986b8a62dce79a1706a913109ddfec_1.jpg

Ergonomik açıdan iyileştirilen bilgi-eğlence sisteminin kullanıcı dostu arayüzü ihtiyaçlara uygun şekilde kişiselleştirilebiliyor ve kısa yollar eklenebiliyor. HR-V ayrıca 4 adet USB girişi sunuyor. Otomobildeki 10 hoparlörlü premium ses sistemi ve bir diğer teknolojik ihtiyaç olan kablosuz şarj özelliği ise üst donanım paketiyle geliyor.

280fd702295ba1680b25f2e13794d7bc_1.jpg

FERAH VE ESNEK BİR KABİN YAPISINA SAHİP
Sürüş pozisyonu selefinden 1 cm daha yüksek olan yeni HR-V, rahat ön koltuklarında ferah görüş açıları sunuyor. Açık renk döşemeler ve kabine daha fazla ışık girmesi için özenle tasarlanan camlar sayesinde otomobilin kabinine de ferahlık hakim. Sırtlık eğimi 2 derece iyileştirilen arka koltuğunda selefine göre 35 mm daha fazla diz mesafesi sunan HR-V’nin bagaj kapağının ardında ise 319 litrelik bir hacim mevcut. Her ne kadar bu hacim, rakamsal olarak segmentinin biraz gerisinde kalsa da, HR-V kullanışlılık açısından en iyiler arasına girmeyi başarıyor. Alçak bagaj eşiği, geniş bagaj ağzı açıklığı ve arka koltuklar öne doğru katlandığında elde edilen düz zemin, bagajın kullanışlılığını artırırken, Honda Jazz’dan hatırladığımız “Sihirli Koltuk” özelliği de HR-V’ye benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Honda mühendisliğinin bir ürünü olan bu özellik sayesinde arka koltukların alt minderlerini yukarıya doğru katlamak ve burada oluşan alan sayesinde kabinde, bir bisiklete veya yüksekliği fazla yüklere yer açmak mümkün oluyor.

280fd702295ba1680b25f2e13794d7bc_3.jpg

HR-V’deki elektrikli bagaj kapağı da kullanım kolaylığını destekleyen bir donanım. Üstelik “Akıllı Giriş” özelliği sayesinde, anahtarın araçtan uzaklaştığı algılandığında bagaj kapağının otomatik olarak kapanabilmesi de, bu pratik ve kullanışlı yapıyı destekliyor.

280fd702295ba1680b25f2e13794d7bc_4.jpg

HR-V kullanışlılığı kabinine de taşıyor. İç mekandaki saklama alanları bir önceki HR-V’ye göre oldukça iyileştirilmiş. Orta konsolda geniş bir saklama alanı sunulurken, kabinin farklı noktalarına dağılan küçük saklama alanlarıyla kullanışlı bir ortam elde edilmiş.

5e986b8a62dce79a1706a913109ddfec_2.jpg

YENİ BİR İKLİMLENDİRME KONSEPTİYLE GELDİ
Yeni Civic’ten hatırladığımız klima kumandalarına sahip olan HR-V’de konfora yönelik birçok donanım sunuluyor. Isıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi ve yenilikçi “Hava Difüzyon Sistemi” bu donanımların başında geliyor. Ön konsolun üst köşelerine yerleştirilen L şeklindeki havalandırma kanallarıyla tüm yolculara yeni bir iklimlendirme konsepti sunan Hava Difüzyon Sistemi sayesinde, yan camlar boyunca arka bölüme doğru akan hafif bir esinti yaratmak mümkün oluyor. Bu esinti aynı zamanda tavana da ulaşıyor ve yolcuların zorlukla algılayabileceği hafif bir hava girdabı oluşturarak klima çarpması olarak tabir ettiğimiz istenmeyen durumun önüne geçiyor.

280fd702295ba1680b25f2e13794d7bc_0.jpg

Yeni HR-V’deki en önemli gelişim hiç şüphe yok ki hibrit teknolojisi. 1999 yılında Avrupa’da satışa sunduğu ilk hibrit model olan Insight’tan bu yana Honda’nın hibrit teknolojisi üzerine çalışmaları sürekli devam ediyor. HR-V’deki e:HEV teknolojisi de bu çalışmaların en yeni örneği. Honda’nın iki motora sahip e:HEV tam hibrit güç-aktarma sistemi; iki elektrikli motorla birlikte çalışan Atkinson çevrimli 1.5 litrelik DOHC i-VTEC benzinli motor, lityum iyon batarya ve sabit vitesli e-CVT şanzımandan oluşuyor. Güncel Honda Jazz’daki e:HEV teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olan bu sistem 131 bg (96 kW) güç ve 253 Nm tork üretecek şekilde optimize edilmiş. Sistem, Jazz’dan 22 bg daha fazla güç üretirken, bataryadaki hücre sayısı da yüzde 25 oranında artırılarak 60’a çıkarılmış. 

5e986b8a62dce79a1706a913109ddfec_3.jpg

E:HEV TEKNOLOJİSİ ÜÇ FARKLI ÇALIŞMA KARAKTERİ SUNUYOR
HR-V’nin hibrit teknolojisi, “Akıllı Elektronik Kontrol Ünitesi” sayesinde sürüş koşullarına bağlı olarak yakıt açısından en verimli sürüş moduna karar vererek, tamamen elektrikli “EV Sürüş”, “Hibrit Sürüş” ve “Benzinli Sürüş” arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Hibrit Sürüş, benzinli motorla birlikte çalışan jeneratörden gelen gücü bataryayı şarj etmek için yönlendiriyor. HR-V, 40 km/s hıza kadar yüzde 91 oranında EV modunda yol alırken, 40-80 km/s arasında da yaklaşık %54 oranında elektrikle gidiyor. 80-120 km/s arasındaki hızlarda ağırlıklı olarak içten yanmalı motor devrede olsa da, 120 km/s’nin üzerindeki hızlarda ise elektrikli motor tahriği ile tamamen hibrit sürüş gerçekleşiyor. HR-V’nin bataryası, içten yanmalı motorun yanı sıra, direksiyonun gerisindeki kulakçıklar yardımıyla farklı seviyelerde ayarlanabilen rejeneratif frenler yardımıyla da şarj ediliyor.

e87e1b05cc824a8d95ec57de90486cab_0.jpg

Yüksek oranda toplam elektrikli sürüşe imkan tanıdığı açıklanan HR-V, 122 gr/km (WLTP) CO2 emisyonu ile 5,4 lt/100 km (WLTP) tüketim değeri sunsa da, deneyimlerimiz bu değerin oldukça altına inmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Otomobildeki e:HEV sisteminin HR-V’yi 0’dan 100 km/s hıza 10,7 saniyede ulaştırdığını da belirtelim. 

HR-V’nin sürüş özellikleri de geliştirilmiş. Kapsamlı süspansiyon, direksiyon ve fren iyileştirmeleri sayesinde, girdilere daha hassas ve hızlı yanıt veren yeni HR-V, selefinden daha güvenli, keyifli ve konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor. Direksiyonun burulma rijitliği ve esneme oranı yüzde 15 artırılarak yön değişikliklerinde daha yumuşak bir his sağlanmış. HR-V’deki gelişmiş fren sistemi; Araç Denge Destek Sistemi (VSA), Acil Durum Fren Desteği (BAS), Yokuş Kalkış Desteği (HAS) ve Otomatik Frende Tutma (ABH) gibi elektronik yardımcılar içeriyor. Önden çekişli bir otomobil olsa da, kaygan ve gevşek zeminlerdeki hareket kabiliyeti için HR-V'de ayrıca Eğim İniş Kontrolü de sunuluyor. 

5e986b8a62dce79a1706a913109ddfec_0.jpg

KAPSAMLI HONDA SENSING DONANIMI
Yeni HR-V sürüş destek teknolojileri açısından da çok cömert. “Aktif Uzun Far Kontrol Sistemi” ve “Kör Nokta Uyarı Sistemi” tüm versiyonlarda standart olarak sunulurken, donanım seviyesine bağlı olarak listeye “Çapraz Trafik Uyarı Sistemi” gibi donanımlar da ekleniyor. Önceki nesil HR-V’nin çok amaçlı kamera ve sensörlerinin yerini daha geniş açılı yüksek çözünürlüklü monoküler kamera alırken; donanımın performansı da güncel Jazz’daki sisteme kıyasla oldukça geliştirilmiş. Honda SENSING, görüş alanını ve gece kullanım koşullarını iyileştiren daha geniş açılı yüksek çözünürlüklü yeni ön kamera sayesinde birçok sürüş destek sistemini standart olarak sunuyor. HR-V’de Honda SENSING kapsamındaki gelişmiş sürüş destek teknolojilerinden; Çarpışma Önleme Fren Sistemi (CMBS), Uyarlanabilir Sabit Hız Kontrolü (ACC), Şerit Koruma Destek Sistemi (LKAS), Şeritte Tutma Asistanı (RDM), Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ile birlikte çalışan Kör Nokta Uyarı Sistemi, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Akıllı Hız Limitleyici (ISL), Şehir içi Aktif Fren Sistemi ve dur-kalk fonksiyonlu Uyarlanabilir Hız Sabitleyici (LSF) işlevleri sunuluyor. 

ÇOK OKUNANLAR