LANSMAN › Hyundai i30'da 'ciddi' değişim

Hyundai i30'da 'ciddi' değişim

28 Mart 2017 / 16:34 Hyundai i30'un daha olgun bir tasarıma sahip olan üçüncü nesli Mayıs ayında satışa sunuluyor

Hyundai i30'da 'ciddi' değişim

Hyundai, ilk nesli 2007 yılında yollara çıkan kompakt hatchback modeli i30’un üçüncü jenerasyonunu satışa sunmaya hazırlanıyor. İlk neslinden günümüze tüm dünyada 850 bin adetten fazla satılan, ülkemizdeki satış adeti ise 40 bine yaklaşan i30, markanın ‘i’ serisi modellerinin ilki olma özelliğini taşıyor. Hyundai’nin 2017 yılında 5000 adet satmayı planladığı yeni i30’u satışa sunulmadan önce İzmir yollarında kullanma fırsatı bulduk.

Hyundai yeni i30’u baştan aşağıya yeni bir otomobil olarak geliştirmiş. Tasarımından donanım özelliklerine, boyutlarından motor gamına kadar yepyeni bir otomobil olan i30, özellikle teknolojik yenilikleriyle öne çıkıyor.

Markanın yeni tasarım anlayışının yansıtıldığı ilk model olan yeni i30, selefinden daha ağırbaşlı ve prestijli bir görünüme sahip. Otomobil, kısa ön ve arka tampon çıkıntıları, uzun motor kaputu ve siyah arka spoyleri ile sportif bir siluete de sahip. Yeni ön ızgarası ve full LED farlarıyla özellikle önden oldukça şık görünen kompakt Hyundai, 0.30 olarak verilen rüzgar sürtünme katsayısıyla aerodinamik açıdan da iddialı. Buna ek olarak gövde sertliğinin yüzde 20 arttırılıp, ağırlığın 28 kg azaltılmış olması da kayda değer detaylar arasında. Hyundai, kompakt Hatchback modelinin yürüyen aksam özelliklerinde ve motor gamında da iyileştirmeler gerçekleştirmiş. Artık daha keskin bir direksiyona sahip olan i30’un süspansiyonları da daha sıkı hissettiriyor.

a5599b6af3f08179bb868029a6a490e8_0.jpg

Yeni i30’un boyutları da değişmiş. Uzunluğu 40 mm, genişliği ise 15 mm artırılan otomobilin yüksekliğinde de 15 mm’lik azalma bulunuyor. Boyutlardaki değişimlerle birlikte arka koltuğunda, selefinden daha fazla diz mesafesi sunan yeni i30’un bagaj hacmi de 17 litre artışla 395 litreye ulaşmış durumda. Daha ferah ve hacimli bir iç mekana kavuşan otomobilin kabini de en az dışı kadar yeni bir tasarıma sahip. Ön konsolunda yatay çizgiler barındıran i30’da daha okunaklı yeni bir gösterge paneli, üç kollu yeni bir direksiyon ve konsolun üst bölümüne konumlandırılmış yeni nesil bir bilgi-eğlence sistemi bulunuyor. Android Auto ve Apple CarPlay desteği sunan bilgi-eğlence sisteminin yanı sıra, otomobilde ayrıca kablosuz telefon şarjı özelliği de mevcut. Yani Hyundai i30 teknolojik donanımlar yönünden de daha önce hiç olmadığı kadar iddialı bir otomobile dönüşmüş durumda. Bunun yanında donanım tablosundaki güvenlik teknolojileri de dikkat çekici. Otomatik Acil Fren Sistemi, Akıllı Hız Sabitleyici, Aktif Şerit Takip Sistemi gibi en son aktif güvenlik özelliklerini bünyesinde barındıran otomobilde, Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi, Kör Nokta Algılama Sistemi ve daha iyi bir aydınlatma sağlayan full LED farlar da sunulmakta.

Yeni i30’un iddialı olduğu konulardan bir diğeri ise motor gamı olarak karşımıza çıkıyor. İki adet yeni nesil benzinli ve bir adet de dizel motor seçeneğine sahip olan otomobil, 6-ileri manuel veya 7-ileri çift kavramalı DCT şanzımanla alınabiliyor. Baz versiyonunda 100 bg gücünde 1.4 litrelik atmosferik motorun görev yaptığı i30’un diğer benzinli seçeneğini ise 140 beygir gücündeki 1.4 T-GDI turbo motor oluşturuyor. 1500 d/d’den itibaren 242 Nm’lik maksimum tork değeri sunan bu ünite 6-ileri manuel veya 7-ileri DCT şanzımanla alınabiliyor. Otomobilin 136 beygir gücündeki 1.6 CRDi dizel motor seçeneği de aynı şanzıman seçenekleriyle sunulmakta. Otomobilin DCT şanzımanlı versiyonlarında, Normal ve Sport’tan oluşan iki farklı sürüş modu ve vites kulakçıkları da mevcut.

Yeni i30, dört farklı donanım paketiyle alınabilecek. Style ve Elite adında iki temel donanım seviyesi ve Elite versiyonuna eklenecek Plus ve Smart donanım paketleri bulunan otomobil, Hyundai müşterilerine garanti süreleri açısından da farklı seçenekler sunuyor. 3 yıl/Sınırsız km veya 5 yıl/100.000 km standart garantiye sahip olan otomobil, isteğe bağlı olarak 7 yıl/80.000 km garanti seçeneğiyle de satın alınabiliyor.

Hem donanım özellikleri hem de sürüş kalitesiyle selefinden daha iddialı bir otomobil olarak karşımıza çıkan i30’un fiyat etiketleri Mayıs ayında açıklanmış olacak. Şu an için sadece hatchback gövde tipiyle sunulan i30 ile ilgili önemli bir detay ise önümüzdeki dönemlerde yeni versiyonların ve gövde tiplerinin de sunulacak olması. i30 ailesine ilk olarak i30 Wagon katılacakken, performanslı N versiyonu 2017’nin son çeyreğinde yollara çıkmış olacak. 2018 yılında ise i30’un Fastback gövdeli bir başka versiyonuyla tanışmış olacağız.

Bahadır Bektaş / İzmir

ÇOK OKUNANLAR