SEKTÖREL › İkinci el araç ticareti değişiyor!

İkinci el araç ticareti değişiyor!

18 Ağustos 2020 / 13:01 İkinci el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi

İkinci el araç ticareti değişiyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı ile iştigal edenler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Yetki belgesi olmayan firmalar ise bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. Yeni yönetmelik ekspertiz konusunda da yükümlülükler getiriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, alıcı ve satıcıların bilmeleri gereken yükümlülüklere dikkat çekerek; ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satışın yapıldığı tarihten önceki üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacaklarını dile getirdi. Ayözger; "Alınacak raporun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek. Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin altındaki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olacak" dedi.

c253bf3577a6f6114886bb80ff629fb5_0.jpg

Garanti kapsamına giren hususlarla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Ayözger "Ticareti yapılan ikinci el otomobil, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek" ifadelerini kullandı. Ayözger garanti kapsamı dışında yer alan hususlarla ilgili ise" Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarı bildiği halde mevcut aracı alan kişiler bu garantiden faydalanamayacak. Bununla birlikte satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlarda garanti kapsamında bulunmayacak" dedi.

ÇOK OKUNANLAR