YENİ MODELLER › Jaguar C-X16 Concept

Jaguar C-X16 Concept

13 Eylül 2011 / 00:52 Jaguar'ın gelecekteki muhtemel coupe modelinin konsepti, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergileniyor

Jaguar C-X16 Concept
Hem güçlü hem de tutumlu ve çevreci olabilmeyi başaran spor otomobiller kervanına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Çağın gereklerini yerine getirmek için yaratılan Jaguar C-X16 konsepti, önde konumlandırılan motoru, arkadan itişli aktarma sistemi ve 50:50 ağırlık dağılımıyla markanın geleneklerine de sadık kalıyor. Performans kavramını yeniden yorumlayan konsept, markanın bir önceki konsepti olan C-X75'ten de ilham alıyor. Karbon fiber kullanımıyla ağırlığı geleneksel otomobillerden daha düşük olan Jaguar’ın havacılıktan ilham alınarak tasarlanmış olan iç mekanında Vermillon kırmızı döşemeler, alkantra ve karbon fiber kullanımı göze çarpıyor. Otomobilin kokpitinin ortasına büyük bir dokunmatik ekranın konumlandırıldığı ve vites topuzunun joystick şeklinde tasarlandığı da gözlerden kaçmıyor.

Süpersporun 3.0 litre V6 motoruna 8 ileri ZF otomatik şanzıman ve Formula 1 otomobillerindeki KERS sistemine benzer şekilde çalışan bir elektrikli motor eşlik ediyor. İkinci nesil direkt enjeksiyona ve altıncı nesil aşırı besleme sistemine sahip olan 3.0 litrelik motor, 380 beygir güç ve 450 Nm tork üretiyor. Markanın “Twin Solenoid Starter” adını verdiği otomatik start/stop sisteminin 300 milisaniyede motoru durdurup çalıştırabildiği belirtilirken, 95 beygir güç ve 235 Nm tork üreten elektrikli motorun, bataryalar doluyken direksiyon üzerindeki “Push to Pass” düğmesine basıldığında 10 saniyeliğine devreye girerek performansı artırdığı açıklanıyor.

Litre başına 126 beygir güç üreten Jaguar, 0’dan 100 km/s hıza  4.4 saniyede ulaşıyor. Son hızı 300 km/s ile sınırlandırılan otomobilin 100 km’de ortalama 6.9 litre olan yakıt tüketimiyse oldukça dikkat çekici. Emisyon değeri 165g/km olarak açıklanan süpersporun Euro 6 normlarını karşılayan motorunun önünde ve arkasında yer verilen tescilli döner ağırlıklar sayesinde hacmi küçük motorlardaki tipik titreşim sorunlarının önüne geçildiği belirtiliyor. Otomobil ayrıca bataryaları doluyken, kısa süreli mesafelerde elektrikli olarak kullanılabiliyor.

GT otomobiller klasmanında birçok iddialı yeniliği bünyesinde barındıran konsept, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergileniyor.

Haber: Kerem TOKMAK

ÇOK OKUNANLAR