YENİ MODELLER › Koenigsegg’den ezber bozan hiper otomobil…

Koenigsegg’den ezber bozan hiper otomobil…

21 Mart 2016 / 20:32 1.500 bg’lik Koenigsegg Regera’da şanzıman bulunmuyor!

Koenigsegg’den ezber bozan hiper otomobil…

Koenigsegg Regera 1.500 bg’lik maksmum gücü ve 300 km/s’ye yaklaşık 11 sn’de ulaşabilmesi ile kanatlı bir otomotiv araştırma laboratuvarı gibi görünüyor. Cenevre Otomobil Fuarı’na Bugatti Veyron’un gelişmiş versiyonu olarak betimlenebilecek olan Chiron’un damga vurması bekleniyordu, ancak Chiron’dan bambaşka bir seviyede yer alan Regera rakibini gölgede bırakmışa benziyor.

Bugatti Veyron on yıl önce ilk kez duyurulduğunda onu farklı yapan şey daha önce hiçbir seri üretim otomobilinde görülmemiş olan yüksek teknoloji ürünü mühendisliğiyle döneminin çok ilerisinde olmasıydı, Chiron’un Veyron’dan çok da farklı olmaması, süper otomobil tutkunlarını hayal kırıklığına uğrattı. Koenigsegg bu noktada süper otomobil severlerin imdadına yetişti ve Volkswagen Grubu’nun büyük bir bütçeyle geliştirdiği Chiron’u yaşlı bir otomobil gibi göstermeyi başardı. Nasıl mı? Chiron 1.500 bg’lik gücünü 7-ileri çift kavramalı otomatik şanzıman üzerinden aktarırken, Regera bir şanzımana sahip bile değil.

Pagani yeni otomobili Huracan BC’yi üretirken diğer otomobil üreticilerinin izinden gitmemeyi tercih ettiğini vurgulamıştı, Koenigsegg sözü geçen diğer otomobil üreticileri arasında yer alıyor ve ortaya çıkardığı hibrit sistem ile adeta çığır açıyor. Otomobilin geleneksel motoru olan 1.100 bg gücündeki 5-litre hacimli çift turbolu V8 ünite 218 bg’lik bir elektrikli motor ile eşlenmiş. Bu elektrikli motor krank miline bağlanmış durumda ve geleneksel motor için bir güç jeneratörü ve marş motoru olarak çalışıyor ve aynı zamanda motora tork desteği sağlıyor. Arka aks üzerine yerleştirilmiş her biri 245 bg gücündeki iki elektrikli motor ise düşük hızlarda hidrolik bir kavrama tarafından aktarma organlarından ayrılıyor ve otomobil yalnızca bu motorlar tarafından hareket ettiriliyor. Elektrikli motorlar güçlerini olası bir kaza durumunda güvenlik problemi yaşatmaması amacıyla otomobilin ortasına yerleştirilmiş olan 800 voltluk, 4.5 kWh’lik sıvı soğutmalı bataryadan alıyor. Bu pil grubu, şarj kablosu üzerinden veya içten patlamalı motor tarafından şarj edilebiliyor. 50 km/s’lik hız aşıldığında geleneksel motor aktarma organlarının geri kalanı ile birleşiyor ve arka aks üzerinde yer alan elektrikli motorlar ile harmoni içerisinde ürettiği güç ve torku arka tekerleklere iletiyor. Koenigsegg yeni otomobilde geleneksel bir şanzımana yer verilmemiş olmasının şanzımanın neden olduğu ağırlık ve güç kayıplarının önüne geçilmesini sağladığını açıklıyor. Otomobil geri geri gitmek istediğinde ise sadece elektrikli motorlar görev yapıyor. Motorun herhangi bir şanzıman ile eşlenmemiş olması nedeniyle otomobilin hızının artması ile birlikte motor hızı da artıyor. Bu durum otomobilin maksimum hızını motorun çevirebileceği maksimum devir miktarı ile kısıtlıyor. Koenigsegg Regera’nın maksimum hızını yaklaşık 400 km/s olarak açıklıyor. Kombine olarak 1.500 bg güç ve 2.000 Nm tork üreten Regera’nın 0-100 km/s sprintini tamamlaması yalnızca 2.8 sn sürüyor, otomobilin 400 km/s’lik maksimum hızına ulaşması için 20 sn yeterli oluyor.

Koenigsegg’in Agera modelinden türetilmiş gövdeye sahip olan otomobilin kuru ağırlığı 1590 kg civarında, ki bu durum Regera’yı Chiron’dan 400 kg daha hafif yapıyor. Yeni modelin iç mekanı ise bir hiper otomobilden çok bir GT otomobilini anımsatıyor. Vakumlu kapılara, deri döşemeye, altı yollu elektronik ayarlanabilir koltuklara, navigasyona, Apple CarPlay desteğine, klimaya, deri paspaslara ve elektrikli katlanan aynalara sahip olan otomobilin fiyatının ise yaklaşık 1.75 milyon euro olacağı tahmin ediliyor. Sadece 80 adet üretilecek olan Koenigsegg Regera, yenilikçi karakteri ve hibrit sistemi ile Bugatti Chiron ile kıyaslandığında oldukça kelepir bir seçenek gibi görünüyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR