YENİ MODELLER › Lamborghini 'Süper SUV'sini tanıttı!

Lamborghini 'Süper SUV'sini tanıttı!

05 Aralık 2017 / 12:08 Lamborghini Urus, sadece görüntüsüyle değil, performansıyla da farklı bir ligde oynuyor

Lamborghini 'Süper SUV'sini tanıttı!

Sayısız dedikodunun, sızdırılan görsellerin ve birkaç kısa videonun ardından Lamborghini’nin SUV modeli Urus sonunda tanıtıldı. 4 Aralık gecesinde dünya lansmanı yapılan aracın sadece tasarımsal detayları değil, teknik verileri de basınla paylaşıldı.

Urus’un birçok tasarım detayı ile güncel Lamborghini tasarım dilini yansıttığını söyleyebiliriz. Örneğin ön far grubundaki Y formu, Urus’un süperspor kardeşleri Huracan ve Aventador’a gönderme yapıyor. Aynı şekilde, gövdedeki birçok tasarım kıvrımında ve açıklıkta süperspor modelleri anımsatan detaylar mevcut. Bununla beraber, Urus için sunulan en küçük jantın 21 inç olduğunu ve bu ölçünün 23 inçe kadar büyütülebildiğini söylersek, sanıyoruz tasarım ekibinin ne tür bir amaçla hareket ettiği anlaşılacaktır. Standart haliyle agresif ve alçak bir duruş sergileyen Urus için sunulan opsiyonel arazi paketi ise gerek görünüm, gerekse arazi sürüşü ihtiyaçları bakımından iyileştirme sağlıyor.

8f211302450fc4d902b013802bd06b7b_0.jpg

İç mekana geçtiğinizde ‘farklı ve yeni’ bir kabin buluyorsunuz. Huracan’ın özellikle bilgi-eğlence sistemi konusunda Audi ile benzerliğine yapılan eleştirileri dikkate alan Lamborghini, Urus için çok daha hassas ve detaylı bir iç mekan çalışması yapmış. Kırmızı muhafazalı çalıştırma butonundan, kabindeki ekranların tasarımına kadar hemen her parçanın üzerinde durulduğu net biçimde görülüyor.

Urus'un motor kaputunun altında, Porsche Panamera Turbo ve Cayenne Turbo’dan da tanıdığımız twin-turbo beslemeli 4.0 litrelik güç ünitesi yer alıyor. Cayenne’de 550 bg güç, 770 Nm tork üreten söz konusu motorun Urus’taki verileri ise 650 bg ve 850 Nm. Bu veriler otomobilin yaklaşık 2.2 tonluk ağırlığını gizlemesini ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.6 saniyede tamamlamasını sağlıyor. Mukayese etmeniz açısından, Lamborghini Gallardo LP560-4’ün aynı hızlanmada 0.1 saniye daha yavaş olduğunu hatırlatalım. Urus’un maksimum hızı ise tam 305 km/s. Bahsettiğimiz çarpıcı performanstan dolayı Urus’u ‘Super SUV’ olarak tanımlayan İtalyan üreticinin araçta kullandığı fren sistemi de bu iddiayı doğruluyor, zira önde 440 mm çaplı 10 pistonlu, arkada ise 370 mm çaplı 6 pistonlu bir fren sistemi yer alıyor.

d585d1c824e1074d30ab7034f3b33c57_0.jpg

Urus’un Cayenne Turbo ile tek ortak detayı motoru değil. Porsche’deki kuzeni gibi üç kanallı havalı süspansiyon sistemine sahip olan otomobilin gövde yüksekliği ve süspansiyon sertliği bu yolla ayarlanabiliyor. Sekiz ileri otomatik şanzıman, tork vektörleme fonksiyonlu arka diferansiyel, değişken oranlı elektromekanik burulma önleyici barlar ve arka tekerlek yönlendirme sistemi Urus ile Cayenne’in paylaştığı diğer bazı parçalar.

Urus ile Cayenne’in tork dağılımı yapan merkezi diferansiyelleri ortak olsa da, İtalyan üretici sistemi arka aksa %60, ön aksa %40’lık tork dağılımı yapacak şekilde sabitlemiş. Bu kararın, Lambo’nun Urus’a karakteristik bir yürüyen aksam kalibrasyonu yapmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Konu hakkında basın toplantısında konuşan Lamborghini Teknik Şefi Maurizio Reggiani, sürüş deneyimindeki asıl farkın yazılım ve ince ayarlarda gizli olduğunu ifade ettikten sonra, Urus’un diğerlerinden farklı olacağını vaat etti.

ce2a1ad7026adf93471272f2df026285_0.jpg

Urus’un sürüş karakteri, sürücü tarafında, ANIMA (Adaptive Network Intelligent Management) sisteminin sunduğu altı farklı program vasıtasıyla ayarlanıyor. Motor yazılımını, süspansiyonları, çekiş kontrol sistemini etkileyen söz konusu programlardan Strada, Sport ve Corsa’yı diğer Lamborghini modellerinden hatırlıyoruz. Terra, Neve ve Sabbia (Toprak, Kar, Kum) isimli diğer üç program ise tamamen Urus’a özel olarak hazırlanmış arazi modları. Sürücüye bütün değişkenleri kişisel zevke göre ayarlama imkanı sunan Ego modunun Urus’ta da sunulduğunu ekleyelim. Bu arada ANIMA programlarının kontrolü direksiyon üzerinden değil, konsolda yer alan tamburo isimli kontrol üzerinden sağlanıyor.

Günde 20 adet Urus üretmeyi planlayan Lamborghini, Urus müşterilerinin yılda yaklaşık 25.000 km yol yapacağını ve bu verinin süpersporlara kıyasla oldukça yüksek olduğunu ifade ediyor. 2019 yılı sonunda, satılan iki Lambo’dan birinin Urus olması planlanırken, söz konusu büyümenin gelenekleri yaşatmak için fırsata dönüştürüleceği belirtiliyor. Buradan V10 ve V12 mimarili atmosferik motorların Lambo çatısı altında bir süre daha yaşayacağını ve bunun Urus ile mümkün olacağını çıkarmak mümkün.

ÇOK OKUNANLAR