YENİ MODELLER › Lexus'un tam elektriklisi gün ışığına çıktı

Lexus'un tam elektriklisi gün ışığına çıktı

21 Nisan 2022 / 17:31 Lexus'un tamamen elektrikli modeli RZ 450e, yenilikçi yapısı ve sıra dışı direksiyonuyla dikkat çekiyor

Lexus'un tam elektriklisi gün ışığına çıktı

Lexus, baştan aşağıya elektrikli olarak tasarlanan ilk aracı olan RZ 450e’yi tanıttı. İlk kez UX 300e’de kullanılan Lexus e-aks ile donatılan otomobildeki bu sistem, DIRECT4 dört çeker sürüş sistemi adı altında öne ve arkaya konumlandırılmış. RZ’nin elektrik motorları önde 150 kW, arkada ise 80 kW olmak üzere kombine şekilde 230 kW (313 bg) güç üretiyor. 

İki e-aks ile çalışan yeni DIRECT4 sistemi de ilk kez RZ’de karşımıza çıkıyor. Lexus’a ait özel bir teknoloji olan DIRECT4 dört tekerlek arasında güç dağılımını otomatik olarak kesintisiz bir şekilde gerçekleştiriyor. Sistem, milisaniyeler içerisinde önden arkaya tork dengesini sıfırdan 100’e veya 100’den sıfıra kadar değiştirebiliyor.

d7fa98fc8f3b409fdde46d5fbc1ced33_1.jpg

RZ'de 71.4 kWh kapasiteye sahip 96 hücreli bir lityum iyon batarya yer alıyor. Kabinin altında platformun bir parçası olarak konumlandırılan batarya, aracın ağırlık merkezinin aşağıya çekilmesini sağlıyor. Lexus, bataryayı geliştirirken dayanıklılık kilit noktalardan biri olmuş. Lexus’un batarya yönetim teknolojilerindeki büyük deneyimi sayesinde RZ’nin 10 yıllık kullanımın ardından dahi kapasitesinin yüzde 90’ından fazlasını koruyacağı iddia ediliyor..

Lexus, RZ’nin sürüş menzili ve batarya şarj süreleri hakkında daha detaylı bilgiyi önümüzdeki dönemlerde paylaşacak. Bununla birlikte RZ’nin karma WLTP tüketim standartlarına göre tek şarjla 400 kilometreden daha fazla yol gidebilmesi hedefleniyor. Optimize edilmiş araç ağırlığı, batarya gücü ve performans gibi temel faktörlere odaklanılması sayesinde RZ’nin 100 kilometrede 18 kW’nin altında tüketime imza atabilmesi hedefleniyor.

BEV DÜNYASINA UYGUN ÖN TASARIM
Lexus'un dev panjurlu keskin ön tasarım çizgisi, RZ'de tam elektrikli araç kimliğini vurgulayacak şekilde yorumlanmış. İçten yanmalı motor olmadığı için kaput daha alçak konumlandırılırken, önde de daha az hava girişine yer verildiği görülüyor. Lexus’un modellerinin karakteristik bir özelliği olan “spindle ön panjur” RZ modeli ile evrimleşerek üç boyutlu bir forma kavuşmuş. Yeni tasarıma sahip ön farlar da elektrikli aracın ön panjuruyla birleştirilmiş. 

d7fa98fc8f3b409fdde46d5fbc1ced33_0.jpg

4,805 mm uzunluğa sahip olan RZ, 1,898 mm genişliği ve 1,635 mm yüksekliğiyle dinamik gövde oranları sunuyor. Bu tasarıma ek olarak 2,850 mm’lik uzun aks aralığı da düşük ağırlık merkezinin ağırlık dengesinin vurgulanmasını sağlıyor. 

RZ'nin kabini ise dünyada ilk kez uygulanan “kelebek şekilli” elektronik direksiyona ev sahipliği yapıyor. One Motion Grip ismi verilen elektronik direksiyon sistemi, Lexus RZ’nin en dikkat çekici yeni teknolojilerinden biri olarak öne çıkıyor. Hiçbir mekanik bağlantı ve direksiyon kolonunun olmamasıyla çok daha hassas ve hızlı tepkiler elde edildiği açıklanırken, bozuk yollarda da daha az direksiyon titreşimi yaşandığı belirtiliyor. Buna ek olarak direksiyonun hissiyat açısında ise virajlı yollarda daha fazla güven verdiği iddia ediliyor. Opsiyonel olarak sınulan yeni direksiyonun, düz konumdayken sadece 150 derece döndürülüp sağ veya sol direksiyon kilidine kadar getirilmesi mümkün kılınmış. Böylece geleneksel sistemlerin aksine dönüşlerde ellerin birbirinin üzerine binmesine gerek kalmıyor.

d7fa98fc8f3b409fdde46d5fbc1ced33_2.jpg

RZ’nin kabini Tazuna konseptinin evrimleşmesiyle oluşturulmuş. Adını binicinin atın dizginlerini küçük hareketlerle kontrol etmesi anlamına gelen Japonca bir kelimeden alan Tazuna kokpit, sürücü ile araç arasında sezgisel bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Orta konsol da yeni kadran tipi kontrollerle kabindeki zarif sadeliği pekiştiriyor.

RZ’de göstergeler, ön cama yansıtmalı gösterge ekranı ve 14 inç multimedya ekranı sürücünün görüş açısını artıracak şekilde konumlandırılmış. Sesli komut özelliği ise birçok diyaloğa yanıt verecek şekilde geliştirilmiş. Otomobil ayrıca yeni “Hey Lexus” araç içi asistanı, Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon entegrasyonları da sunuyor.

Lexus’un tam elektrikli modeli RZ, ek özelliklere sahip güncellenmiş üçüncü nesil Lexus Safety System+ ile donatılmış. Gelişmiş aktif güvenlik sistemleri ve sürücü asistan sistemlerinden yararlanan RZ, aynı zamanda yeni direksiyon destekli Proaktif Sürüş Asistanı özelliğine ve sürücü yorgunluk/dikkat dağınıklığı izleme sistemine de sahip. Proaktif Sürüş Asistanı, öndeki kamerayı kullanarak virajın açısını belirleyerek viraja yaklaşılırken ve dönülürken direksiyonun uygun şekilde ayarlanmasını sağlıyor.

Bununla birlikte RZ'de ilk kez NX modelinde karşımıza çıkan e-latch elektronik kapı açma sistemi de yer alıyor. Aracın kör nokta monitörüyle birlikte çalışan kapı, Güvenli Çıkış Asistanı sistemiyle arkadan gelen araçları veya bisikletleri algılıyor. 

ÇOK OKUNANLAR