YENİ MODELLER › M4 ile M4 GTS arasında!

M4 ile M4 GTS arasında!

09 Mayıs 2017 / 04:24 BMW M4 Coupe’nin CS versiyonu, standart M4 ile M4 GTS’in arasına konumlanıyor

M4 ile M4 GTS arasında!

Geçtiğimiz ay Şangay Otomobil Fuarı’nda tanıtılan BMW M4 CS, bu büyük şovun en çok dikkat çeken otomobilleri arasına girmeyi başardı. Alman üreticinin, ömrünün son iki yılına giren altı silindirli süper coupe’si için gerçekleştirdiği bir dizi operasyonun ürünü olan CS, standart M4’e kıyasla daha hafif ve daha güçlü olmasıyla, M4 ile M4 GTS arasındaki boşluğu doldurmak gibi önemli bir görevi üstleniyor.

CS model uzantısının açılımı olan ‘Club Sport’ ifadesi direkt olarak 2005 yılında tanıtılan E46 BMW M3 CS modeline gönderme yapıyor. E46 gövde M3’ün ömrünü tamamlamasına az bir zaman kala tanıtılan M3 CS, tıpkı M4 CS gibi hafifletilmiş ve güçlendirilmiş bir otomobildi. Ayrıca M3 CS’in ikonik M3 CSL’den bir dizi kıymetli parça ödünç aldığı gibi, M4 CS de bazı parçalarını M4 GTS’ten alıyor.b73cfd97946b291227a4f02d22580b8d_0.jpg

BMW’nin sıralı altı silindirli twin-turbo beslemeli motoru CS için 460 bg güç üretecek şekilde tekrar ele alınmış ki, bu verinin standart M4’teki ünitenin gücüne kıyasla yaklaşık 30 bg daha fazla olduğunu ifade edelim. 0-100 zamanını 3.9 saniyede tamamlayan CS’in maksimum hızı ise 280 km/s bandında elektronik olarak limitlenmiş. Otomobilde manuel şanzıman seçeneğinin sunulmadığını ve motordan alınan gücün arka tekerleklere yedi 7-çift kavramalı otomatik şanzıman vasıtasıyla iletildiğini de bilmelisiniz.

M4 CS’in detaylarına bakıldığında, otomobilin 30 bg’den çok daha kıymetli bazı performans artırıcı işlemlerden geçirildiği görülüyor. Süspansiyon sistemi sıfırdan ele alınan aracın Nürburgring tur zamanı 7 dakika 38 saniye olarak bildiriliyor ki, bu veri standart M4’ü tam 22 saniye geride bırakıyor. Söz konusu tur zamanında süspansiyonlar kadar otomobildeki hafifletme çalışmalarının da payı var. Standart modelden 32 kg daha hafif olan CS’in kaputu, tavanı, ön splitteri, arka difüzörü ve hatta şaftı bile karbon fiberden imal ediliyor. Aracın ağırlık verisi ise 1580 kg.

M4 CS’in tasarımında ise küçük mütevazı detaylarla yetinilmiş. Öyle ki, otomobili standart M4’ten ayırabilmek için dikkatli gözlere sahip olmanız gerek. Ön splitter ve bagaj kapağındaki spoyler yeniden tasarlanırken, gri renkli jantlar ise DTM yarış aracında kullanılan tasarıma sahip olmasının yanında, CS için özel olarak üretiliyor. Öndeki jantların 19 inç, arkadaki jantları ise 20 inç olduğunu da belirtelim.

İç mekanda CS logoları ön plana çıkıyor. Ayrıca otomobilde deri ve alkantara kullanımının hafiflik maksadıyla azaltılmış olması da hoş bir detay. Kapı içlerinde hafif bir malzeme kullanılan CS’in kapılarını içeriden açmak içinse dokuma kayışlar kullanılıyor. Bu detayın, geçmişin ikonik yarış otomobillerinden geliyor olması ise oldukça kıymetli.

ÇOK OKUNANLAR