TEKNOLOJİ › Maserati'den yeni bir performans motoru

Maserati'den yeni bir performans motoru

11 Ağustos 2020 / 19:12 Maserati 621 beygir gücündeki yeni motoru 'Nettuno’ ile F1 teknolojisini yollara taşıyor

Maserati'den yeni bir performans motoru

Maserati, kendi bünyesinde geliştirdiği yeni motoru Nettuno’nun teknik özelliklerini paylaştı. Maserati’nin Modena tesislerindeki Via Emilia Ovest Maserati İnovasyon Laboratuvarı ve Via Delle Nazioni atölyelerinde tasarlanıp, yeni süperspor MC20’nin üretilmeye başlanacağı Viale Ciro Menotti fabrikasındaki Motor Hub'da geliştirilen bu yeni ünite, F1 teknolojisini yol otomobillerine taşımaya hazırlanıyor. Baştan aşağı teknik bir devrim olarak gösterilen ve uluslararası patentlerle koruma altına alınan Nettuno, ilk olarak Maserati MC20’ye güç verecek. 

Geleneksel 90° açılı ve V6 silindirli mimariye sahip olan 3.0 litre hacimli yeni motor Nettuno, Bi-turbo besleme teknolojisi ve kuru karter ile donatılmış. 82 mm strok ve 88 mm çap değerine sahip olan motor, 11:1 sıkıştırma oranı ile çalışıyor. 7500 d/d’da 621 bg güç üreten ve 3.000 d/d’den itibaren 730 Nm torku kullanıma sunan motor, litre başına 207 bg güç üretiyor. Nettuno’nun teknolojisi, iki adet bujiye sahip yenilikçi ön odacıklı yanma prensibiyle öne çıkıyor. Doğrudan Formula 1’den transfer edilen bu teknoloji, ilk kez bir yol otomobili için tasarlanan bir motorda kullanılması açısından da önemli. 

f255b9ed1d506b91a101e9a90bda72a6_0.jpg

Nettuno’da ileri teknoloji adına öne çıkan üç özellik arasında bulunan Ön Odacık tekniğinde; merkezi elektrot ile geleneksel yanma odası arasında bir yanma odası daha oluşturuluyor ve bir dizi özel olarak tasarlanmış delikle sisteme bağlanıyor. Yan buji çözümünde; motorun güç üretimi için ön odacığa ihtiyaç duymadığı durumlarda geleneksel bir buji, yanmayı desteklemek için devreye giriyor. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere çift enjeksiyonsisteminde ise; 350 barlık yakıt besleme basıncına ve sistem devir seviyesine bağlı olarak gürültü seviyesi, emisyon ve yakıt tüketimi değerleri daha da düşüyor. Nettuno’da yer alan bu teknolojik çözümler, sanal analizler sayesinde geliştirme ve planlama sürelerinin önemli ölçüde azaltılmasını sağlayan İnovasyon Laboratuvarı tarafından destekleniyor.

Güç ile tork seviyelerini benzersiz bir noktaya taşıyan Nettuno, MC20 ile birlikte Maserati’yi yarış dünyasına yeniden taşımaya hazırlanıyor. Maserati’nin bu iki yeniliği ise 9-10 Eylül 2020 tarihlerinde Modena’da gerçekleştirilecek olan “MMXX: Cesur olma zamanı” etkinliği ile sergilenecek olup, aynı zamanda Maserati tarafından geliştirilen iddialı programlar etkinlikle birlikte tanıtılacak. 

ÇOK OKUNANLAR