SEKTÖREL › Mazda CX-5'e şehir içi fren desteği...

Mazda CX-5'e şehir içi fren desteği...

14 Şubat 2012 / 22:39 Mazda CX-5'in güvenlik donanımları arasında, 'Akıllı Şehir içi Fren Destek Sistemi' de yer alacak

Mazda CX-5'e şehir içi fren desteği...
Mazda Motor Corporation, şehir içinde veya yavaş ilerleyen trafikte, sürücüye önden çarpmalardan kaçınma konusunda yardımcı olan Akıllı Şehiriçi Fren Desteği (SCBS) adı verilen teknolojiyi yeni nesil modellerinde kullanmaya başlayacak. SCBS sistemi, ilk olarak Mazda'nın tamamen yeni crossover modeli CX-5'in Avrupa’daki orta ve üst donanımlı versiyonlarında standart olacak.

SCBS sistemi öndeki bir engeli veya aracı tespit etmek için bir lazer sensöründen faydalanıyor ve frenleme faaliyetini hızlandırmak için fren rotoru mesafesini otomatik olarak azaltıyor. Sürücünün, çarpışmadan kaçınmak için frene basamaması halinde, SCBS frenleri otomatik olarak aktif hale getiriyor ve aynı zamanda motorun gücünü de kesiyor. SCBS bu yolla çarpışmaları engellemeye yardımcı oluyor veya diğer araçlarla yapılan kazaların en yaygını olan düşük hızlarda arkadan çarpmalardaki hasarı azaltıyor.

Akıllı Şehiriçi Fren Desteği’nin (SCBS) detayları
Aracı yaklaşık 4-30 km/s hızda kullanırken, ön camın üst kısmına monte edilen bir lazer sensörü, aracın önündeki bir engeli veya aracı tespit eder ve sistem çarpışma riskinin olduğunu hesaplarken, aynı zamanda frenlemeyi hızlandırmak için fren rotor mesafesini azaltıyor. Daha sonra, sürücünün frene basmak gibi çarpışmadan kaçınma manevrasını yapamaması halinde, otomatik frenleme sistemi aktif hale getiriliyor.

Sistem, öndeki araç ile aradaki hız farkının 30 km/s'den az olması durumunda, çarpışmayı engellemek veya çarpışmadan kaynaklanan hasarı azaltmak üzere tasarlanmış. Mazda, başta CX-5 olmak üzere piyasaya sürülecek yeni modellerine SCBS gibi gelişmiş güvenlik teknolojilerini uygulamayı hedefliyor.

ÇOK OKUNANLAR