SEKTÖREL › Mazda CX-5'te ağırlığı azaltan çelik!

Mazda CX-5'te ağırlığı azaltan çelik!

07 Ekim 2011 / 20:44 Mazda CX-5 1,800 MPa ultra yüksek çekişli çelik kullanan ilk otomobil olacak

Mazda CX-5'te ağırlığı azaltan çelik!
Mazda Motor Corporation, Sumitomo Metal Industries Ltd. ve  Aisin Takaoka Co. Ltd. işbirliğiyle 1.800 MPa ultra yüksek çekişli çelikten otomobil parçaları geliştirmeyi başaran ilk otomobil üreticisi oldu. Bu süper yüksek çekişli çelik, ilk olarak 2012’nin başlarında tüm dünyada piyasaya sürülecek olan yeni Mazda CX-5'te kullanılacak.

Mazda’nın yeni üretim teknolojisinde 1.800 MPa ultra yüksek çekişli çelik, ön ve arka tamponların içine yerleştirilerek çarpma anında darbeyi emen tampon kirişlerinde kullanıyor. Tampon kolları önceki versiyonlardan yüzde 20 daha güçlü ve 4,8 kilogram daha hafif olmakla birlikte Mazda’nın yeni nesil, hafif ve dayanıklı araç mimarisinin temel unsurunu oluşturuyor. Mazda’nın çığır açan SKYACTIV TECHNOLOGY programıyla geliştirilen yeni gövde mimarisi, yepyeni bir enerji emme mekanizmasına ve ağırlığı azaltmak için yüksek yüksek çekişli çeliğin daha yaygın kullanımına yer veriyor.

Yüksek çekişli çelik kullanımı sayesinde araç parçaları bir yandan incelirken öte yandan yüksek dayanıklılığını koruyabiliyor. Böylece araç ağırlığında azalma sağlanabiliyor. Tampon kirişlerinin ağırlığının azaltılması bilhassa önem taşıyor. Mazda, tampon kirişlerinin çarpışma sırasında nasıl deforme olduğuna dair kapsamlı araştırmalar gerçekleştirdi ve enerjiyi daha verimli biçimde emebilen yeni bir tasarım yarattı. Ayrıca CX-5 modelinde tamponların en yüksek kuvveti sağladığından emin olmak için Mazda, kaynaklama tekniklerini iyileştirmek ve güvenilir bir üretim süreci tesis etmek adına Futaba Kogyo Co. Ltd. ile işbirliği yaptı.

ÇOK OKUNANLAR