SEKTÖREL › Mazda düşük emisyonlu dizel motor tanıttı!

Mazda düşük emisyonlu dizel motor tanıttı!

31 Temmuz 2022 / 15:33 Kısa süre önce elektrifikasyon hedeflerini paylaşan Mazda, dizel motor geliştirmeye de devam ediyor

Mazda düşük emisyonlu dizel motor tanıttı!

Geçtiğimiz haftalarda emisyonları düşürmeye ve elektrifikasyona yönelik hedeflerini paylaşan Mazda, yeni dizel motorunu tanıtarak şaşırttı. Yeni teknolojilerin adapte edildiği e-Skyactiv D turbo dizel motorun, DCPCI (Dağıtım Kontrollü-Kısmen Önceden Karıştırılmış Sıkıştırma-Ateşleme) adı verilen sistem sayesinde daha temiz bir yanmaya ve ultra düşük emisyona ulaşabildiği açıklanıyor. Motorun bizim açımızdan en büyük handikabı ise 3.3 litrelik bir hacme sahip olması. 200 ve 254 bg'lik güçlere karşılık bu motor, WLTP normlarına göre 4,9 lt/100 km yakıt tüketimi ve 127 g/km emisyon değerleri sunuyor.

ff53d5a15b3bd5b8c3dcf24ff47a15da_0.jpg

Markanın yeni 3.283 cc hacmine sahip dizel motoru, uzunlamasına yerleştirilmiş elektrik kontrollü common-rail doğrudan enjeksiyon, 48V Mazda M Hybrid Boost teknolojisi ve DCPCI teknolojisi sayesinde daha düşük yakıt tüketimi, daha yüksek güç ve mümkün olan en düşük emisyon oranlarına ulaşabiliyor. Motorun, yüzde 40'ın üzerinde bir termal verimlilik sunduğu da açıklanan bilgiler arasında. Motordaki titreşim seviyesinin ise selefine göre çok daha düşük olduğu, sessiz ve pürüzsüz sürüşlere imkan verirken çekici bir sese de sahip olduğu belirtliyor.

Önümüzdeki üç yıl içerisinde 5 yeni elektrikli model tanıtacak olan Mazda, Skyactiv EV adı verilen, her boyuttaki elektrikli otomobilin üretimine imkan tanıyan tek platform ve ölçeklenebilir mimariye ise 2025 yılından sonra geçmeyi planlıyor. Yeni geliştirilen motorun 2023 yılının başlangıcında ilk olarak markanın amiral gemisi CX-60'ta hayat bulması planlanıyor.

ÇOK OKUNANLAR