TEKNOLOJİ › MBUX'in ikinci nesli tanıtıldı

MBUX'in ikinci nesli tanıtıldı

10 Temmuz 2020 / 13:22 Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi (MBUX) İç Mekan Yardımcısı’nın ikinci nesli yeniliklerle geliyor

MBUX'in ikinci nesli tanıtıldı

Mercedes-Benz'in ilk defa 2018 yılında tanıttığı MBUX İç Mekan Yardımcısı’nın ikinci nesli yeni S-Serisi ile birlikte sunulacak. Yeni modelin örtüsünü bu yıl içerisinde kaldıracak olan marka, bu lansmandan önce Mercedes Benz Kullanıcı Deneyimi (MBUX) teknolojisinin ikinci neslini detaylı bir şekilde tanıttı.

Donanım ve yazılım alanında kaydedilen gelişmelerle birlikte S-Serisi'nin iç mekanı yeni neslinde daha da dijital ve akıllı hale geliyor. Sayıları beş adede kadar artırılabilen OLED teknolojili büyük ekranların kullanımı kolaylaştırdığı açıklanırken, MBUX'in kişiselleştirme ve sezgisel kullanım olanaklarının da artık çok daha kapsamlı hale geldiği belirtiliyor. Üstelik bu sadece arka koltuklar için değil, aynı zamanda sürücü için de geçerli. Örneğin, yeni 3-Boyutlu dijital gösterge paneli, bir düğmeye basıldığında derinlik algısını artırıyor. Böylece özel 3-boyutlu gözlük takmaya gerek kalmadan gerçek derinlik etkisi elde ediliyor. 

64ab03e2f6823449caeed91803bea67c_0.jpg

Akıllı Sesli Komut Sistemi “Hey Mercedes” de artık daha gelişmiş bir diyalog yeteneğine sahip oluyor. Böylece bazı eylemler “Hey Mercedes” etkinleştirme kalıbına gerek olmadan da gerçekleştirilebiliyor. Telefon çağrısını kabul etme veya navigasyon haritasını görüntüleme bunlardan bazıları. “Hey Mercedes” artık ilk yardım setinin nerede bulunduğunu veya akıllı telefonun Bluetooth üzerinden nasıl bağlanacağını da açıklıyor.

Geleneksel bir PIN girişine ek olarak, yeni bir kimlik doğrulama şekli de yüksek düzeyde güvenlik sağlıyor. Bu çözümde parmak izi, yüz tanıma ve ses tanıma özellikleri bir arada sunuluyor. Bu, kişisel ayarların çağrılmasına olanak sağlıyor. 

64ab03e2f6823449caeed91803bea67c_1.jpg

MBUX’i benzersiz yapan asıl şey ise çok çeşitli araç sistemleri ve sensör verileriyle ağ bağlantısı kurması. Örneğin S-Serisi’ndeki araçtan inme uyarı özelliği kameraları kullanarak birisinin araçtan inmek istediğini tespit ediyor. Trafikteki bir başka paydaşın kör noktaya yaklaşması halinde aktif ortam aydınlatması araçtan inme uyarısına bağlanıyor ve kırmızı yanıp sönüyor. MBUX İç Mekan Yardımcısı, ön yolcu koltuğundaki çocuk koltuğunun bağlı olup olmadığını kontrol ediyor. Sistem sürücünün dikkatini de takip ediyor. Olası bir uykuya dalma belirtisinde, sürücü Konsantrasyon Kaybı Yardımcısı tarafından uyarılıyor.

64ab03e2f6823449caeed91803bea67c_2.jpg

SEZGİSEL BİR DENEYİM

Yeni S-Serisi'nde sürücü ekranı ve medya ekranı bütünsel ve estetik bir deneyim sunuyor. Ekranların görünümü toplam dört ekran stili (zarif, sportif, özel, klasik) ve üç mod (navigasyon, yardım, servis) ile kişiselleştirilebiliyor. Geleneksel kumanda düğmesi sayısı da büyük oranda azaltılmış. Öncekine kıyasla otomobilde 27 adet daha az düğme bulunuyor. Dokunma ve sürükleme, sesli komut ve doğal el hareketleri dışında gözle kumanda ile seçenekler daha da genişliyor. Far veya silecek gibi temel fonksiyonlar yine doğrudan kumanda edilebiliyor. İklimlendirme paneli ekranın hemen altında yer alıyor. MBUX İç Mekan Yardımcısı jestlere ve hareketlere tepki veriyor.

“Hey Mercedes” konuşmaya tepki veriyor. İlgili bilgiler, ön camdaki sanal gösterge paneli üzerinden yaklaşık on metrelik sanal bir mesafede sürücünün görüş alanına yansıtılıyor. Renkli artırılmış gerçeklik içeriği de buraya entegre edilebiliyor. Gerçek zamanlı sürüş koşulları için önemli olan bilgiler doğrudan oluşturuluyor. 

64ab03e2f6823449caeed91803bea67c_4.jpg

İKİNCİ NESİL MBUX'DEKİ ÖNEMLİ YENİLİKLER

Artırılmış gerçekliğe sahip sanal gösterge paneli: Biri son derece yenilikçi ve büyük olmak üzere iki farklı sanal gösterge paneli opsiyon olarak sunuluyor. Artırılmış gerçekliğe sahip sanal gösterge paneli üzerinde sürüş destek sistemleri veya navigasyon gibi birçok arttırılmış gerçeklik içeriği gösteriliyor. Söz konusu içerikler sürücünün görüş alanı içindeki çevre ile kaynaşıyor ve böylece sürücünün dikkatini daha az dağıtıyor. 

3-Boyutlu dijital gösterge paneli: Ekrana bakan kişinin ekrandaki nesneleri farklı bakış açıları ile algılamasıyla görüntüde mekânsal derinlik oluşuyor. Ekrana bir stereo kamera sistemi entegre ediliyor. Bunlar ekrana bakan kişinin kesin konumunu belirlemek üzere devreye giriyor. Mercedes-Benz tarafından geliştirilen mesafe uyarlama yöntemleri ve sistemin son derece hızlı oluşu ile sürücü geniş bir hareket alanının keyfini sürüyor. Gösterge panelindeki gösterim sürekli olarak uyarlanıyor.

MBUX İç Mekan Yardımcısı: Tavan kontrol ünitesindeki kameralar ve öğrenme algoritmaları sayesinde MBUX İç Mekan Yardımcısı, yolcuların isteklerini ve niyetlerini algılıyor ve onlarla düşünüyor. Sistem bunu yaparken kullanıcının başının yönünü, el hareketlerini ve vücut dilini yorumluyor ve ilgili araç işlevlerine tepki veriyor. Örneğin; sürücünün omuzunun üzerinden arka cama bakmasıyla İç Mekan Yardımcısı arka perdeyi açıyor. Sürücünün karanlık bir ortamda ön yolcu koltuğunda bir şey araması halinde sistem otomatik olarak aydınlatmayı açıyor. İlgili aynayı seçmeden, o aynayı ayarlamak için yan aynaya bakmak yeterli oluyor. Doğal el hareketlerini bile algılayan sistem sayesinde sürücü veya yolcular el teması kurmadan açılır tavanı açabiliyor. Tercih edilen işlevler, sık kullanılan özellikleri (işaret & orta parmak ile “V” hareketi yaparak) küçük bir hareket ile çağrılabiliyor. Sürücü ve yolcular kendi favori işlevlerini sisteme tanımlayabiliyor. MBUX İç Mekan Yardımcısı sadece konfor fonksiyonlarını değil güvenliği de destekliyor. Mesela ön yolcu koltuğundaki çocuk koltuğunun bağlı olup olmadığını kontrol ediyor.

OLED Teknolojisi: Söz konusu kısaltma “Organik Işık Yayan Diyot” anlamına geliyor. LCD teknolojisinin aksine, OLED ekran plastik bir yüzeye uygulanan birkaç organik katmandan oluşuyor. OLED ekran S-Serisi’ndeki bir pencerenin arkasında bulunuyor ve arkasındaki aktüatörler ve kuvvet sensörleri ile birlikte bütünsel bir ekran ve kullanım deneyimi sunuyor. Basıncın değerlendirilmesi ve dokunma işleminin dokunsal teyidi, geniş bir işlevsellik zenginliği sunuyor. OLED, sadece piksellerin ışıldadığı alanlarda elektrik tüketiyor. Birçok avantaj dışında bu özellik daha iyi bir siyah değeri ve daha güçlü kontrast sağlıyor. OLED teknolojisi sıradan bir video gösterimi esnasında LCD teknolojisine göre yüzde 30’a kadar daha az enerji kullanıyor.

Akıllı Sesli Komut Sistemi “Hey Mercedes”: Otomobillerdeki alışagelmiş sesli komut sistemleri kullanıcılarının belli kalıplaşmış ifadeleri kullanmasını gerektiriyor. Doğal dil anlama yeteneği sayesinde “Hey Mercedes” neredeyse her kelimeye anlıyor, bilgi-eğlence ve otomobil kumanda etme alanlarına tüm cümleleri 27 dilde anlıyor. “Hey Mercedes” dolaylı ifadeleri de anlıyor. Örneğin kullanıcının “Sıcaklık, 24 derece” demek yerine sadece “üşüdüm” demesi yeterli oluyor. Ayrıca sesli kumanda sistemi öğrenme yeteneğine de sahip. Sistem bir yandan kendini kullanıcıya ve sesine göre ayarlıyor ve zaman içinde anadiliyle konuşmayan kullanıcıyı daha iyi anlıyor. Öte yandan, sunucudaki yazılım modelleri yeni terimleri veya zaman içinde değişen dil kullanımını da öğreniyor. Sistem basmakalıp yanıt vermiyor, bunun yerine diyaloğa kendini uyarlıyor. Akıllı Sesli Komut Sistemi’nin temel çalışma şekli: Sesli komutlar arka plandaki seslerden arındırılıyor, sıkıştırılıyor ve iletiliyor. Hem araçtaki ana ünite hem de sunucu verileri değerlendiriyor ve geri yanıt gönderiliyor. Sistem hangi cevabın daha muhtemel olduğuna karar veriyor ve son derece hızlı bir şekilde cevap veriyor veya reaksiyon gösteriyor. Akıllı Sesli Komut Sistemi böylece herhangi bir bağlantı olmadığında da yanıt veriyor.

ÇOK OKUNANLAR