YENİ MODELLER › Mercedes-AMG’den cevap gecikmedi!

Mercedes-AMG’den cevap gecikmedi!

20 Haziran 2020 / 14:25 Makyajlı BMW M5’in ardından Mercedes-AMG’nin E 63 4MATIC+ modelleri de gün ışığına çıktı

Mercedes-AMG’den cevap gecikmedi!

Yüksek performanslı sedan rekabetinde kartlar yeniden dağıtılıyor. BMW’nin makyajlı M5 modellerinin tanıtılmasının hemen ardından Mercedes-AMG de E 63’ün örtüsünü kaldırdı. Rakibinden farklı olarak Sedan’ın yanı sıra Estate gövde tipi de gün ışığına çıkan E 63, yenilenen E-Serisi ailesindeki tüm yenilikleri süperspor performansıyla birlikte sunuyor.

Yüksek performanslı motora sahip E-Serisi, 1986 yılının “The Hammer” efsanesinden bu yana Mercedes-AMG markasının en önemli modellerinden biri olarak öne çıkıyor. En güncel nesilde sportif sürüş dinamikleri daha fazla konforla birleştirilirken, tasarım noktasında da kapsamlı bir güncelleme gerçekleştirilmiş. Daha ince MULTIBEAM LED teknolojili ön farlar, daha geniş ve dolgun çamurluklar ve hatları yeniden yorumlanan güç kubbelerine sahip motor kaputu ile tamamen yeni ve çok daha dinamik bir ön görünüm ortaya çıkmış durumda. Ayrıca yeniden tasarlanan ön tampon da yeni hava girişleri ve aerodinamik yapısıyla ön akstaki kaldırma kuvvetini azaltıyor. Sedan versiyona arkadan bakıldığında yeni, daha ince ve artık iki parça olan arka stoplar parlak krom bir çıta ile görsel olarak birbirine bağlanıyor. Estate gövde tipinde ise krom çıta, dış taraftaki stop lambasına kadar uzanıyor. Sedan versiyonun bagaj kapağının üzerindeki zarif spoyler gövde renginde boyanırken, isteğe bağlı olarak sunulan AMG Dış Mekan Karbon-fiber paketi ile birlikte spoyler karbon görünüme bürünüyor. E 63'ün arka tamponu ve egzoz çıkışları da yenilenmiş.

39d289542f4b477e3138e05085b56c83_4.jpg

Mercedes-AMG, en hızlı E-Serisi modelinin kabinini de elden geçirmiş. İki adet 12.3 inçlik geniş ekran, yeni AMG Performance direksiyon ve AMG’ye özgü fonksiyon ve göstergelere sahip olan MBUX bilgi-eğlence sistemi gibi detaylar AMG aidiyetine vurgu yapıyor. Baz versiyonda 10,25 inçlik ekranlar kullanılırken, S versiyonunda 12,25 inçlik daha büyük ekranlar sunuluyor. Kullanıcı “Modern klasik”, “Spor” ve “Süper spor” olmak üzere üç farklı gösterge tasarımından birini seçebiliyor. Sürücü ayrıca AMG menüsü üzerinden; motor verileri, vites göstergesi, warm-up, Set-Up, G-Metre veya RACETIMER gibi AMG’ye özgü verileri ekrana getirebiliyor. 

39d289542f4b477e3138e05085b56c83_3.jpg

E 63 modellerinin koltukları da çok özel. Ön koltuk sırtlıklarındaki “AMG” logosuyla AMG’ye özgü forma sahip napa deri koltuklar güçlü yan destekleriyle vücudu kavrarken aynı zamanda yüksek uzun yol konforu vaat ediyor. İsteğe bağlı entegre başlıklar ve daha da güçlendirilmiş yan destekleriyle AMG Performans spor koltuklar da sunuluyor. 

39d289542f4b477e3138e05085b56c83_2.jpg

Gelelim kaputun altına...  9-ileri AMG SPEEDSHIFT şanzımanla kombine edilen 4.0 litre V8 Biturbo motor E 63 S 4MATIC+ versiyonunda 612 bg güç ve 2.500 ile 4.500 d/d aralığında 850 Nm tork üretiyor. Baz versiyon olan E 63 4MATIC+ versiyonunda ise bu değerler 571 bg ve 750 Nm olarak veriliyor. Otomobilin S versiyonu 0’dan 100 km/s’ye 3,4 saniyede ulaşırken, baz versiyon da 0.1 saniye farkla sadece 3,5 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Estate gövde tipinin hızlanma değerleri ise S versiyonunda 3,5 saniye ve baz versiyonda 3,6 saniye olarak veriliyor.

39d289542f4b477e3138e05085b56c83_1.jpg

AMG 4,0 litre V8 motorda yüksek güç üretimi ve hassas gaz tepkileri için Twin-Scroll teknolojisine sahip iki adet turbo besleme kullanılıyor. Böylece geri basınç ve gaz dönüşümü optimize ediliyor. Standart olarak sunulan silindir kapatma özelliği ve diğer önlemler sayesinde her iki versiyon da yüksek verimlilik seviyesiyle dikkat çekiyor. 

E 63 modellerinde vites değiştirme operasyonunun keskin ve heyecan verici bir şekilde gerçekleştiği açıklanıyor. S versiyonunda standart olarak sunulan “Sport”, “Sport+” ve “RACE” sürüş programlarında vites küçültürken, sistem otomatik olarak ara gazı veriyor. Konfor sürüş programında ECO start-stop fonksiyonu otomatik olarak etkinleşiyor ve “Süzülme” fonksiyonu ise “Kişisel” sürüş programında devreye giriyor. 

39d289542f4b477e3138e05085b56c83_0.jpg

Yeni modeller çok odacıklı havalı süspansiyon ve adaptif ayarlanabilir süspansiyon sistemi ADS+ (Adaptive Damping System) gibi özelliklerle desteklenen AMG RIDE CONTROL+ özelliğine sahip. Makyaj kapsamında yeniden ayarlanan yürüyen aksamın konfor özelliklerinin daha da geliştirildiği açıklanmakta. Ön aksta üçgen salıncaklı, gergi destekli ve yaylı bağlantılara sahip dökme alüminyum bileşenlerden oluşan dört kollu bir yapı bulunuyor. Güncelleme kapsamında yeniden ayarlanan arka aks da, bağımsız bir yapı kullanıyor. Yapılan iyileştirmelerin de katkısıyla yürüyen aksamın,Mercedes-Benz E-Serisi’ne özgü konfor seviyesiyle AMG’ye özgü sürüş dinamiklerini aynı anda sunabildiği iddia ediliyor.

Her iki E 63 versiyonu da standart olarak AMG Performance 4MATIC+ dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılıyor. Akıllı sistem farklı güç aktarma konseptlerinin avantajlarını bir araya getiriyor. Ön ve arka aks arasındaki tamamen değişken tork dağılımı farklı zemin şartlarında optimum çekiş sağlıyor. Elektromekanik kavrama gücün sürekli aktarıldığı arka aksı, ön aks ile birbirine bağlıyor. Mümkün olan en iyi tork dağılımı için sistem sürekli hesap yapıyor. Bu sayede üstün yol tutuş odaklı dört tekerlekten çekişten safkan arkadan itişe kadar değişken sürüş karakteristikleri elde edilebiliyor. 

64291b881c0b8780b8d1513712426952_0.jpg

Tamamen değişken tork dağılımı sayesinde salt arkadan itişle sürüş yapmak mümkün oluyor. S versiyonunda standart olarak sunulan Drift Modu tam bu noktada devreye giriyor. Bu özellik “RACE” sürüş modunda manuel vites değiştirme elcikleri üzerinden ESP® devre dışı ve şanzıman manuel modda olması şartı ile etkinleştirilebiliyor. Drift Modunun etkinleştirilmesiyle E 63 S 4MATIC+ salt arkadan itişli bir otomobile dönüşüyor. 

E 63'ün fren sistemi de performansa uygun bir yapıya sahip. Önde 360 x 36 mm ölçülerinde altı piston kaliperli hava kanallı ve delikli, arkada ise 360 x 26 mm ölçülerinde tek piston kaliperli diskler yer alıyor. S versiyonun ön aksında 390 x 36 mm ile daha büyük çaplı diskler görev yapıyor. Bunun dışında isteğe bağlı olarak önde 402 x 39 mm ve 360 x 32 mm ölçülerinde AMG Seramik Fren Sistemi de sunuluyor.

45f4dbd088b52a27b439820b8f323077_0.jpg

AMG DYNAMIC SELECT kapsamında sunulan “Kaygan zemin”, “Konfor”, “Spor”, “Spor+”, “Kişisel” ve “YARIŞ” (S versiyonlarına standart) altı adet sürüş modu ile sürüş karakteristiği gereksinim doğrultunda ayarlanabiliyor. Seçilen sürüş moduna bağlı olarak; motor, şanzıman, yürüyen aksam ve direksiyon ayarları değişiyor. Seçili olan DYNAMIC SELECT sürüş modundan bağımsız olarak sürücü manuel moda geçerek elcikler üzerinden vitesleri manuel değiştirebiliyor. Ayrıca süspansiyon modları da bağımsız olarak seçilebiliyor. 

AMG DYNAMIC SELECT sürüş modlarına entegre olarak çalışan sürüş dinamikleri sistemi AMG DYNAMICS; “Temel”, “Gelişmiş”, “Pro” ve “Master” modlarında ESP veya dört tekerlekten çekiş sisteminin çalışma prensibini değiştiriyor. AMG direksiyon kumandaları üzerinden AMG DYNAMICS fonksiyonları ayrı ayrı da seçilebiliyor. Motorun ve şasinin tepkileri, dört tekerlekten çekiş sisteminin kontrol stratejisi veya ESP®’nin müdahale düzeyi gibi sürüşle ilgili parametreler sürüş programına bağlı olarak ayarlanıyor. 

Yeni AMG Dynamic Plus Paketi baz versiyonda isteğe bağlı olarak sunuluyor. Söz konusu paket kapsamında; Drift Modu ile birlikte RACE sürüş modu, kırmızı kaliperleriyle birlikte S versiyonundaki yüksek performanslı fren sistemi ve AMG kumanda düğmeleriyle birlikte AMG Performance direksiyon devreye giriyor. 

ÇOK OKUNANLAR