
Mercedes-Benz L3 otonom sürüş onayı aldı
27 Aralık 2024 / 13:26 Alman Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu, DRIVE PILOT'un 95 km/s versiyonunu onayladı

Mercedes-Benz, şartlara bağlı olarak sunulan otomatik sürüş sistemi DRIVE PILOT'u güncellemesinin ardından Alman Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu’ndan da onay aldı. DRIVE PILOT’un 2025’in başında Almanya'da satışa sunulması hedefleniyor. Bu güncellemeyle DRIVE PILOT, standart üretilen bir araçta şartlara bağlı sunulan otomatik sürüş sistemleri (SAE Seviye 3) arasında en hızlısı haline geliyor. Bu sistem, iki lüks sedan otomobil serisi olan S-Serisi ve EQS’te opsiyonel olarak sunuluyor. DRIVE PILOT'u olan araçlar, internet üzerinden (kablosuz güncelleme) veya araç servislerinden, güncellemeyi ücretsiz olarak alabiliyor. Yazılım güncellemesi için araçta herhangi bir değişiklik yapılmasına da gerek bulunmuyor.

Son güncellemeyle DRIVE PILOT, 13 bin kilometreden fazla uzunluğa sahip Alman otoban ağının tamamında belirli koşullar altında 95 km/s’ye kadar akan trafikte kullanılabilecek. Bu da araç sahiplerinin otomatik sürüş modunda daha sık ve daha uzun süre araç kullanmadan seyahat etmesine olanak tanıyarak zamanlarını daha iyi değerlendirmelerini sağlayacak. DRIVE PILOT etkinleştirildiğinde sürücünün TV izlemek, gazete okumak (fiziksel olarak veya MBUX sistemi üzerinden), çalışmak veya sadece dinlenmek gibi seçenekleri değerlendirmesine yasal olarak izin veriliyor.
DRIVE PILOT'un bu güncellenmiş versiyonu için güvenlik en önemli öncelik olmaya devam ediyor. Elektrik, direksiyon ve frenleme gibi önemli fonksiyonlar iki kez entegre edildiği için sistem yedekli bir tasarıma sahip. Gerekirse sistem, sürüşü her zaman sürücüye aktarabiliyor. Sürücünün giderek artan şekilde uyarılması ve devralma süresi dolmasına rağmen kontrolü geri alamaması durumunda (örneğin ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle), sistem uyarı ışıklarını devreye sokarak aracı kontrollü şekilde durana kadar yavaşlatıyor. Sistemde, kameralar, radarlar, ultrasonik sensörler ve LiDAR (lazer-radar) gibi 35'ten fazla sensör kullanılıyor. Bunlar farklı fiziksel prensiplere göre çalışıyor ve çevrenin hassas ve gerçek zamanlı tespiti için yedekler oluşturuyor. SAE Seviye 3 ve üstünde LiDAR kullanımı, Mercedes Benz’in sunduğu güvenli otonom sürüş için de çok önemli bir yere sahip. Özel konumlandırma sistemi, çok ayrıntılı dijital bir haritanın yardımıyla, DRIVE PILOT'un aracın hangi şeritte ilerlediğini birkaç santimetrelik payla bilmesini sağlıyor.

Mercedes Benz'deki gelişim, müşterilere daha yüksek hız, sürücünün müdahalesi olmadan daha uzun süre sürüş, daha fazla konfor ve güvenlik hedefiyle devam ediyor. Karayolu trafiği, yollarda daha fazla otonom sürüş sistemine sahip araç bulundukça daha da güvenli hale gelecek. Mercedes-Benz, şu anda Almanya'da şartlara bağlı otonom sürüş için yasal olarak izin verilen azami hız olan 130 km/s’e 2030’un sonuna kadar ulaşmak istiyor.
Gelişme, otomatik sürüş teknolojisiyle doğrudan bağlantılı olmayan hususları da dikkate alıyor. Mercedes Benz, DRIVE PILOT'un aktif olup olmadığının dışarıdan fark edilmesini sağlayan özel turkuaz ışıklar geliştiren dünyanın ilk otomobil üreticisi. Bu sayede trafikteki diğer sürücüler Seviye 3 bir aracı fark edebiliyor ve örneğin kitap okuyan bir sürücü gördüklerinde kendilerini rahat hissedebiliyor. Bu sayede otonom sürüş sistemine sahip araçlar kamuoyu tarafından da kabul edilirken trafik polisi ve güvenlik güçlerinin de sistemin durumunu değerlendirmelerine imkân veriliyor. Bu tür "Otonom Sürüş İşaret Işıklarının" kullanımına Almanya'da henüz izin verilmemiş olsa da ABD'deki ilk test turundan alınan geri bildirimler olumlu. Kaliforniya ve Nevada yetkilileri 2023 sonunda ‘Otomatik Sürüş İşaret Işıklarını’ test amaçlı veya daha sonra üretilecek araçlarda kullanılmak üzere onayladı
-
BOM 2026 sezonuna hazır
BOM, 2026 sezonunda Avrupa’da uluslararası düzeyde iki farklı seride yarışan ilk Türk takımı olacak
-
Defender, Dakar’da çifte podyum elde etti
Defender, 2026 Dakar Rallisi’ndeki ilk katılımında Stock kategorisinde ilk iki sırayı almayı başardı
-
Toyota'dan 200 adetle sınırlı bir GR Yaris
Toyota, Dünya Ralli Şampiyonu Sébastien Ogier’den ilham alan sınırlı üretim bir GR Yaris hazırladı
-
Ferrari ile FerMas iş birliğinin 20’nci yılı
Ferrari’nin Avrupa ve Afrika bölgesinden sorumlu yöneticisi Marco Sambaldi Türkiye’yi ziyaret etti
-
Nissan'dan güneş enerjisiyle çalışan Ariya konsepti
Nissan, Temiz Enerji Günü kapsamında güneş enerjisiyle çalışan Ariya konseptini tanıttı
-
Volvo EX60 yılın ikinci yarısında gelecek
Volvo Cars, 810 km'ye varan menzil vaat eden tamamen elektrikli yeni modeli EX60’ı tanıttı
-
Hyundai insan merkezli robotik çağını başlatıyor
CES 2026’da tanıtılan insansı robot Atlas, insanlarla iş birliğinde üretimde güvenliği artıracak ve Fiziksel Yapay Zeka dönemini başlatacak
-
DS Automobiles'den özel bir konsept
DS Automobiles, DS PENSKE Formula E pilotu Taylor Barnard ile birlikte tasarlanan “Taylor Made N°4 Concept” modelini tanıttı
-
MG ZS Hybrid+ Şubat ayında Türkiye'ye
MG, C-SUV segmentindeki ZS Hybrid+ modelini şubat ayında pazara sunmaya hazırlanıyor
-
Renault'nun küresel atağı devam ediyor
Türkiye ise markanın 2025 yılında Fransa’nın ardından en çok satış yapılan ikinci pazarı oldu























FERRARI SF90 XX STRADALE FIORANO'DA!
AUDI ACTIVESPHERE CONCEPT
550 BEYGİR GÜCÜNDE YENİ BMW M3 CS