YENİ MODELLER › Mercedes'in ikonik yıldızı SL geri döndü

Mercedes'in ikonik yıldızı SL geri döndü

05 Kasım 2021 / 16:45 Yeni SL, 2+2 kişilik kabin, kumaş tente tavan ve Mercedes-AMG mühendisliğiyle yollara çıkıyor

Mercedes'in ikonik yıldızı SL geri döndü

Yaklaşık 70 yıllık geçmişiyle Mercedes-Benz’in en ikonik modellerinden biri olan SL, Mercedes-AMG logolarıyla yeniden sahne alıyor. Kasik kumaş tente tavan ve sportif karakterle köklerine geri dönen otomobil, 2+2 kişilik kabin ve dört tekerlekten çekiş gibi model için ilk olan yeniliklerle geliyor. SL’in sportif karakter için; aktif salınım önleyiciye sahip AMG ACTIVE RIDE CONTROL süspansiyon, arka aks yönlendirme sistemi, isteğe bağlı olarak sunulan yüksek performanslı seramik kompozit fren gibi donanımlardan faydalanılırken, bu çekici paket, AMG’nin iki farklı güç seçeneği sunan 4.0 litrelik biturbo V8 motoru ile tamamlanmış. İlerleyen dönemlerde AMG E PERFORMANCE stratejisi kapsamında SL’in performanslı bir hibrit versiyonu da yollarda olacak.

8d4ac9ecdf7c95a8d835c68a67c759d9_0.jpg

Mercedes-AMG, yeni SL’i Affalterbach'ta bağımsız olarak geliştirmiş. İlk etapta iki farklı AMG V8 motorla sunulacak olan ikonik model, safkan yarış otomobilinden üstü açık lüks spor otomobile uzanan onlarca yıllık gelişim tarihinde bir kilometre taşına daha imza atıyor. Yeni SL, orijinal SL’in sportifliğini, modern Mercedes modellerini karakterize eden lüks ve teknoloji ile birleştiriyor.

aa2e96ab45e0ae72054eda08ae83d93c_1.jpg

Yeni SL, modern Mercedes-Benz tasarımını AMG’ye özgü sportiflik ve modele özgü karakteristik ayrıntılarla birleştiriyor. Motor kaputundaki iki adet çıkıntı, ilk SL neslinin sayısız hatırasından sadece biri. Uzun dingil mesafesi, kısa ön ve arka çıkıntılar, uzun motor kaputu, eğimli ön cam, arkaya yakın konumlandırılan kabin ve güçlü arka kısım, gövde tasarımının karakteristik özellikleri olarak öne çıkıyor. Tüm bunlar karakteristik SL gövde oranlarını oluşturuyor. AMG’ye özgü radyatör ızgarası, ön cephenin genişlik algısını güçlendiriyor ve 14 dikey çıta tüm SL modellerinin atası olan 1952’nin efsanevi 300 SL yarış otomobiline gönderme yapıyor. İnce, keskin hatlara sahip DIGITAL LIGHT LED farlar ve ince LED stop lambaları ise modern detaylar arasında.

5bcfcae204f11fc3347539a81f8f0590_2.jpg

Yeni SL’in 2+2 kişilik mimarisi tamamen Mercedes-AMG tarafından geliştirilmiş. Yeni gövde,  ne önceki SL’den ne de AMG GT Roadster gibi bir başka modelden tek bir bileşen barındırmıyor. Önceki nesille kıyaslandığında SL’in gövde iskeletinin burulma rijitliği yüzde 18 iyileştirilmiş. Enine rijitlik AMG GT Roadster’dan yüzde 50, dikey rijitlik ise yüzde 40 daha iyi. Gövde iskeletinin ağırlığı ise sadece 270 kilogram civarında. 

Yeni SL’de birçok aktif aerodinamik çözüme yer verilmiş. Tüm aerodinamik unsurlar sonucu sürtünme katsayısı, üstü açık bir spor otomobil için çok iyi bir değer olan 0.31 Cd’ye kadar düşürülmüş. İki parçalı aktif hava kontrol sistemi AIRPANEL’in verimliliğe önemli katkılar sağladığı açıklanıyor. AIRPANEL’in ilk parçası, ön bölümdeki alt hava girişinin arkasına gizlenen dikey panjurlarla çalışırken, ikinci parça ise üst hava girişinin arkasında bulunuyor ve yatay panjurlara sahip. Tüm panjurlar kapalıyken sürtünme azalıyor ve havanın alt gövdeye yönlendirilmesi sağlanıyor, ayrıca bu öndeki kaldırma kuvvetini daha da azaltıyor. Panjurlar sadece belirli sıcaklıklara ulaşıldığında ve soğutma talebi yüksek olduğunda açılıyor. İkinci sistem ise sadece 180 km/s’den itibaren çalışıyor.

aa2e96ab45e0ae72054eda08ae83d93c_3.jpg

Sürüş koşullarına göre açılan arka spoyler de SL’deki bir diğer aktif bileşen olarak karşımıza çıkıyor. Spoyler, yol tutuşu iyileştirmek veya sürtünmeyi azaltmak için 80 km/s’den itibaren beş farklı açıda çalışıyor. İsteğe bağlı olarak sunulan ve motorun önündeki alt gövdede gizlenen aktif aerodinamik eleman da yol tutuşa katkı sağlıyor. Yaklaşık iki kilogram ağırlığa sahip karbon ek, AMG sürüş modlarına kendini uyarlıyor ve 80 km/s hızda yaklaşık 40 milimetre otomatik olarak aşağıya doğru uzuyor. Otomobilde daha az türbülans ile sürtünmeyi azaltan 19, 20 veya 21 inç çapında aerodinamik olarak optimize edilmiş alaşım jantlar da sunuluyor. 

5bcfcae204f11fc3347539a81f8f0590_4.jpg

Yeni SL’de açılabilir metal tavan yerine, 21 kg tasarruf sağlayarak ağırlık merkezini aşağıya çeken bir tente tavan tercih edilmiş. 60 km/s hıza kadar ve sadece 15 saniyede açılıp kapatılabilen üç katmanlı tavan; gergin dış kabuk, özenle uygulanan tavan döşemesi ve aralarına yerleştirilen kaliteli akustik dolgudan oluşuyor.

 Yeni Mercedes-AMG SL’in iç tasarımı ise ilk 300 SL Roadster geleneğini modern çağa uyarlıyor. Ayarlanabilir merkezi ekranıyla orta konsol sürücü odaklı bir tasarıma sahip. Otomobilde dijital ve analog öğeler “Hiperanalog” adıyla bir araya getirilmiş. Üç boyutlu bir vizöre entegre edilen tamamen dijital gösterge paneli de bu tasarımın bir parçası. SL’de yeni nesil MBUX teknolojisi de yer almakta. Yeni Mercedes-Benz S-Serisi ile pazara sunulan ikinci nesil MBUX sisteminin çok sayıda işlevsel içeriğini ve çalışma yapısını bünyesinde barındıran bu telnoloji, SL’de AMG’ye özel içerikler de sunuyor. “AMG Performans” veya “AMG TRACK PACE” gibi özel menü öğeleri sportif karakteri vurguluyor.

5bcfcae204f11fc3347539a81f8f0590_1.jpg

Standart olarak sunulan elektrikli ayarlanabilir AMG spor koltuklar, yeni SL’in iç mekanında öne çıkan özelliklerden bir tanesi. AMG Performance koltuklar ise isteğe bağlı olarak sunuluyor. Yldızlı markanın diğer roadster modellerinde olduğu gibi ön koltuklarda standart olarak AIRSCARF özelliği de sunuluyor.

5bcfcae204f11fc3347539a81f8f0590_0.jpg

Yeni SL’in motor kaputunun altında Mercedes-AMG’nin “Tek Adam, Tek Motor” ilkesine göre elle monte edilen biturbo V8 motorları bulunuyor. Üst versiyon olan SL 63 4MATIC+’da V8 motor 585 bg güç ve 2500 ile 4500 d/d aralığında 800 Nm tork üretiyor. Bu versiyonun 0-100 km/s hızlanma süresi sadece 3,6 saniye, maksimum hızı ise 315 km/s olarak açıklanıyor. SL 55 4MATIC+ versiyonundaki V8 ünite ise 476 bg ve 700 Nm verileri sunuyor ve otomobili 0’dan 100 km/s hıza 3,9 saniyede taşıyarak, 295 km/s maksimum hıza ulaştırıyor.

8d4ac9ecdf7c95a8d835c68a67c759d9_1.jpg

Mühendisler, SL 63 4MATIC+’ın güç artışını; daha yüksek turbo basıncı, daha yüksek hava akışı ve ayrıca optimize edilen yazılımla elde etmiş. Motor; düşük tüketim ve emisyon değerleriyle birlikte geniş bir devir aralığında yüksek güç üretimi ve yüksek çekiş gücü sunuyor. Motorlar, tork konvertörünün yerini ıslak kalkış kavramasının aldığı, optimize edilmiş AMG SPEEDSHIFT MCT 9G şanzımanla kombine edilmiş. 

51803b7f02028720b95b04bde3dd7b05_0.jpg

Yaklaşık 70 yıllık tarihinde ilk kez dört tekerlekten çekişle sunulan SL’in her iki V8 versiyonu da standart olarak AMG Performance 4MATIC+ ile donatılmış. SL 55 4MATIC+, standart olarak alüminyum amortisörleri ve hafif helezon yayları içeren yeni AMG RIDE CONTROL çelik süspansiyonlara sahip. İlk kez seri üretim bir Mercedes-AMG modelinde, jant içinde düzenlenen beş kollu bir ön aks kullanılıyor. Arka aksta da yine beş kollu bir yapı bulunuyor. 

Aktif, hidrolik salınım önleyici stabilizatörlere sahip yenilikçi AMG ACTIVE RIDE CONTROL süspansiyon ise SL 63 4MATIC+ ile ilk kez sahneye çıkıyor. Aktif hidrolik elemanlar, geleneksel mekanik viraj denge kollarının yerini alıyor ve yeni SL’in salınım hareketlerini kontrol altına alıyor.  Köklü bir geçmişe sahip olan SL’de ilk kez sunulan bir diğer özellik de standart aktif arka aks yönlendirme sistemi.. Arka tekerlekler, hıza bağlı olarak ya ön tekerleklerle ters yönde (100 km/s’ye kadar) ya da aynı yönde (100 km/s’den daha hızlı) dönebiliyor. 

8d4ac9ecdf7c95a8d835c68a67c759d9_4.jpg

Yeni SL, 6 farklı AMG DYNAMIC SELECT sürüş modu sunuyor. “Kaygan”, “Konfor”, “Spor”, “Spor+”, “Kişisel” ve “YARIŞ” (SL 63 4MATIC+ için standart, SL 55 4MATIC+ için isteğe bağlı AMG DYNAMIC PLUS paketine dahil), konfordan dinamiğe kadar geniş bir ayar yelpazesi sunuyor. Kişisel sürüş modları, farklı sürüş koşullarına uyarlanmış kişisel bir sürüş deneyimi yaşatıyor. AMG DYNAMIC SELECT sürüş modlarının bir özelliği olarak SL ile ayrıca AMG DYNAMICS özelliği de sunuluyor. Bu entegre araç dinamiği kontrolü, otomobilin sürüş özelliklerini iyileştirmek için; dört tekerlekten çekiş, direksiyon özellikleri ve ESP’nin işlevlerini genişletiyor. 

SL’deki donanım detayları ve çok sayıda opsiyon, sportif-dinamikten lüks-zarife kadar farklı müşteri beklentilerini karşılayan bir kişiselleştirme çeşitliliği sunuyor. Metalik Hyper Blue ve MANUFAKTUR Monza Gray Magno olmak üzere ikisi SL’e özel, 12 gövde rengi, 3 tente rengi ve çok sayıda yeni jant tasarımı olmak üzere zengin bir çeşitlilik sunuluyor. 

ÇOK OKUNANLAR