GÜNDEM › Nissan otonom teknolojisinde insan faktörünü unutmuyor

Nissan otonom teknolojisinde insan faktörünü unutmuyor

20 Ağustos 2016 / 16:39 Nissan, ProPilot sistemini geliştiren ekibe insanların trafikteki davranışlarını ele almak üzere bir antropolog dahil etti

Nissan otonom teknolojisinde insan faktörünü unutmuyor

Nissan, otonom sürüş özelliğine sahip araç programının önemli bir aşamasını hayata geçirdi. Japon üreticinin ProPilot otonom sürüş sistemi, herhangi bir sürücü müdahalesi olmadan kavşakları geçip şehir içi yolculuklarını tamamlıyor. İlk aşama olarak tek şeritli yolda hayata geçen ProPilot, 2018 yılına kadar çok şeritli yollarda da bu sürüşleri gerçekleştirecek. ProPilot, çok şeritli yollara çıkmasıyla birlikte olası sürüş güvenliği tehditlerini algılayarak önlem alıp, sürüş esnasında şerit değiştirebilecek.

Geleceğin otonom sürüş özelliğine sahip otomobillerini tasarlamak için en önemli unsurlardan biri ise iyi bir ekip kurmak. Japon otomobil devi geliştirme ekibine; otomotiv, yazılım, sensör, yapay zeka ve üretim uzmanlarının yanına bir de antropolog ekleyerek fark yaratmayı amaçlıyor. Nissan’ın geliştirme ekibinin sıra dışı üyesi antropolog Melissa Cefkin, markanın yeni nesil otonom sürüş özelliğine sahip araçlarını geliştirmede önemli bir rol üstleniyor. Kullanıcıların sürüş etkileşimlerini ve davranışlarının analizini yapan Cefkin, elde ettiği bulguları otonom sürüş sistemine entegre ederek otomobili aynı zamanda iyi bir rol arkadaşı haline getirmeyi hedefliyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR