LANSMAN › Nissan’dan benzersiz bir elektrik açılımı

Nissan’dan benzersiz bir elektrik açılımı

22 Kasım 2022 / 02:02 Nissan, “e-POWER” teknolojili Qashqai ve yeni X-Trail modellerini Türkiye pazarına sundu

Nissan’dan benzersiz bir elektrik açılımı

Nissan’ın eşsiz e-POWER teknolojisine sahip Qashqai ve yeni X-Trail modelleri Türkiye pazarına sunuldu. Qashqai’nin e-POWER versiyonunu model gamına önden çekişli olarak ekleyen Nissan, yeni X-Trail’in e-POWER seçeneğini ise e-4ORCE dört tekerlekten çekiş teknolojisiyle birlikte sunuyor. Nissan, D-SUV segmentindeki modeli X-Trail’in ayrıca 1.5 litrelik turbo-benzinli motorlu versiyonunu da Türk tüketicisiyle buluşturuyor. 

6d377c2bf0df165593ca0dace6865147_0.jpg

Design Pack, Skypack ve Platinum Premium donanım seviyelerine sahip Qashqai e-POWER, 1.171.600 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşırken, Skypack ve Platinum Premium donanım paketleri bulunan X-Trail e-4ORCE ise 1.674.400 TL’lik baz fiyat etiketi taşıyor. Üst donanım paketinde tercih edilebilen 7 koltuklu X-Trail ise 1.849.900 TL’lik bir fiyata sahip. 

6d377c2bf0df165593ca0dace6865147_4.jpg

Nissan’ın Intelligent Mobility stratejisinin önemli bir bileşeni olan e-POWER sistemi, dışarıdan şarj etmeye gerek kalmadan elektrikli sürüş deneyimi sunuyor. Bu güç aktarma organını rakiplerinden ayıran en önemli nokta ise, elektrik motorunun tekerlekler için tek güç kaynağı olması. Jeneratör görevi gören 1.5 litrelik içten yanmalı motor ise sadece elektrik üretmek için kullanılıyor. Burada üretilen enerji invertör aracılığı ile bataryaya ve elektrik motoruna iletiliyor. Gaz pedalı hareket ihtiyacını elektrik motorundan aldığı için anlık performans üst düzeye çıkıyor. Ayrıca yavaşlama ve frenleme anında geri kazanılan kinetik enerji de yeniden kullanılmak üzere bataryaya yönlendiriliyor. 

Nissan, e-POWER modellerinde “e-Pedal” olarak adlandırdığı yeni bir teknoloji de sunuyor. Aracın sadece gaz pedalı kullanılarak hızlanmasına ve yavaşlayabilmesine olanak tanıyan bu donanım, sürücünün ayağını gaz ve fren arasında sık sık hareket ettirdiği dur-kalk şehir içi sürüşün tekrarlayan yükünü ortadan kaldırmak için tasarlanmış. Orta konsoldaki düğme ile etkinleştirilen bu donanım devreye girdiğinde gaz pedalı her zamanki gibi hızlanmayı sağlıyor. Gaz pedalı bırakıldığında ise fren lambalarını yakmaya yetecek seviyede ve durmaya yakın bir hıza kadar frenleme gerçekleşiyor 

47934798a3d16df9f2e6b4f11a35525a_1.jpg

D-SUV’DE YENİ TEKNOLOJİLER
Nissan’ın dünya çapında 7 milyon adede yakın satış başarısı yakalayan D-SUV modeli X-Trail, çift motorlu e-4ORCE dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılan yeni neslinde yepyeni bir kimliğe kavuşmuş. Alliance CMF-C platformunda üretilen yeni X-Trail, dinamik performansıyla segmentinin en iddialı modellerinden biri oluyor. 

6d377c2bf0df165593ca0dace6865147_2.jpg

Yeni X-Trail'in e-POWER sistemi; yüksek çıkışlı bir batarya, jeneratör ünitesi, invertör ve 150 kW ön elektrik motoru ile entegre güç aktarma sisteminden oluşuyor. Tekerleklere giden gücün sadece elektrik motorundan geldiği bu güç aktarma sistemi, yüksek tork değerleriyle çevik bir hızlanma sağlıyor. Sistemin bir diğer avantajı da yerleşim alanları ve şehir içi bölgelerde motorun düşük devirlerde çalışması. Buna ek olarak e-POWER sistemi sessiz bir sürüş de sunuyor. Bu teknolojiye sahip bir otomobilin 40 km/s hızdaki sesinin rakiplerine kıyasla 8db daha az olduğu açıklanıyor.

ee169ce356ab31f14087a08e495d02c6_0.jpg

X-Trail’deki iki ayrı elektrik motoru toplam 157 kW (213 bg) güç üretiyor. Tork ise önde 330 Nm, arkada ise 195 Nm olarak veriliyor. 0-100 km/s hızlanmasını 7 saniyede tamamlayan X-Trail e-4ORCE’daki çift e-motor sisteminin arka tork tepkisinin, mekanik bir dört çeker sisteme kıyasla 10.000 kat daha hızlı olduğu açıklanıyor. Mühendisler, e-4ORCE'un hassas kontrol teknolojisi ve ikiz elektrik motoru ile benzersiz bir sürüş konforu sağlamayı hedeflemiş. Sistem, ön ve arka tork dağılımını optimize etmenin yanı sıra, her dört tekerin viraj alma kuvvetini en üst seviyeye çıkarmak için her birine bağımsız fren kontrolü uyguluyor. 

6d377c2bf0df165593ca0dace6865147_3.jpg

X-Trail’in hafif hibrit teknolojili 1.5 litrelik versiyonu ise 1.3 milyon TL’lik fiyatıyla modelin en ulaşılabilir seçeneği oluyor. Bu versiyondaki 12V hafif hibrit teknolojili motor, 163 bg güç ve 300 Nm tork değerleri sunuyor. CVT şanzımana sahip bu versiyonda değişken sıkıştırma oranıyla verimlilikle performans arasında denge yakalanmış. Motor, optimize edilmiş yakıt verimliliği için yüksek sıkıştırma oranına geçerken, daha fazla performansa ihtiyaç duyulan durumlarda ise düşük sıkıştırma oranları kullanılıyor. Bu versiyondaki hafif hibrit teknolojisi de, küçük bataryada depolanan enerji sayesinde, kırmızı ışıkta bekleme gibi motorun durdurduğu durumlarda aracın sistemlerini çalıştırıyor ve hızlanma sırasında yaklaşık 6 Nm'lik tork artışı sağlıyor.

QASHQAI’NİN REKABET GÜCÜ e-POWER İLE ARTTI
Üçüncü nesil Nissan Qashqai’nin e-POWER teknolojili versiyonu da Türkiye’de satışa sunuldu. Qashqai e-POWER da tıpkı X-Trail gibi değişken sıkıştırma oranlı 156 beygir gücünde 1.5 litrelik içten yanmalı bir motora sahip. Araçtaki e-POWER teknolojisi, jeneratör ünitesi, invertör ve 140 kW, yani 190 beygir gücü üreten elektrik motoru ile tamamlanan yüksek çıkışlı bir bataryadan oluşuyor. Jeneratör ünitesinde bulunan benzinli motor, sürüş senaryosuna göre invertör aracılığıyla yüksek voltaj bataryasına, elektrik motoruna veya aynı anda her ikisine de enerji üretiyor. Elektrik motorundan aldığı gücü X-Trail e-4ORCE'dan farklı olarak sadece ön tekerleklerine aktaran Qashqai e-POWER, 330 Nm’lik elektrik torku sayesinde 0’dan 100 km/s hıza sadece 7,9 saniyede ulaşıyor. 

47934798a3d16df9f2e6b4f11a35525a_0.jpg

"e-POWER TEKNOLOJİMİZE İNANCIMIZ TAM"
Charbel Abi Ghanem - Nissan Türkiye Genel Müdürü

Qashqai e-POWER ve iki farklı motor seçeneğiyle Türkiye pazarına sunulan yeni X-Trail için düzenlenen test sürüşünde basın mensuplarıyla buluşan Nissan Türkiye Genel Müdürü Charbel Abi Ghanem; “Benzersiz e-POWER teknolojimizi ve bu teknolojiye sahip yeni modellerimiz Qashqai e-POWER ile tamamen yeni X-Trail’i tüketicilerin beğenisine sunarak Türkiye’de 'Elektriğin Yeni Yolculuğu'nu başlatıyoruz. Nissan’a özgü e-POWER teknolojimize güveniyoruz. Dışarıdan şarj etmeye gerek kalmayan kablosuz elektrikli modelimiz e-POWER ile pazarın ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir değer yarattığımız için gururluyuz. Türkiye’de 180 bin üzeri satış ile son 10 yılın en çok satan SUV markasıyız. Yarattığı güçlü algı ve DNA’sına sadık kalarak müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak modellerimiz ile marka bağlılığımızı artırarak devam edeceğiz. Toplam pazara baktığımızda 6. büyük otomotiv pazarı Türkiye. Bu da Türkiye pazarına duyulan heyecanı ortaya koyuyor. Sektörün ve tüketici beklentilerinin bilincinde olarak geliştirdiğimiz teknolojiler ile pazarın ihtiyacını karşılayacak benzersiz e-POWER teknolojimize inancımız tam. Sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojimiz ile otomotiv sektöründe fark yaratacağız.” şeklinde konuştu.

70096ab8c4ed9ff0d5c7cbb8733c0336_0.jpg

ÇOK OKUNANLAR