LANSMAN › Opel Adam Rocks özel siparişle ithal edilecek...

Opel Adam Rocks özel siparişle ithal edilecek...

28 Eylül 2014 / 13:50 Opel Adam’ın Rocks versiyonu, daha yüksek bir gövdeye ve yeni bir motora sahip...

Opel Adam Rocks özel siparişle ithal edilecek...

Adam, Opel için oldukça önemli bir model; en azından Avrupa'da! Çünkü hem markanın kurucusunun adını taşıyor, hem de Avrupa’daki satışları hiç de fena gitmiyor. Özellikle kadınlar bu otomobili sevmiş durumda; öyle ki müşteri kitlesinin yüzde 70’ini onlar oluşturuyor. Letonya’nın tipik Doğu Bloğu havasını hala koruyan Riga şehrinde kullandığımız Adam Rocks’ın hedefindeyse erkekler var.

Adam Rocks, standart Adam’dan 15 mm daha yüksek bir gövdeye sahip. Artan yüksekliğe, gövdeyi çevreleyen siyah plastik panellerin eklenmesiyle birlikte küçük bir crossover görüntüsü elde edilmiş. Standart 17 inç, opsiyonel olarak da 18 inçlik jantlarla sunulan Adam Rocks, farklı renk kombinasyonlarıyla geniş bir yelpaze sunuyor. Standart haliyle de son derece sempatik ve kaliteli bir görünüm sunan bu küçük Opel’in, siyah renk Rocks kıyafetleriyle daha cezbedici olduğuna ise şüphe yok. Rocks versiyonuna özgü yenilikler sadece görüntüyle ve yükseklikle sınırlı değil; otomobilin direksiyonu, süspansiyonları ve amortisörleri de revize edilmiş. Riga yollarındaki sürüşümüz sırasında, Rocks’ın konfor seviyesinin Türkiye’de test ettiğimiz Adam’dan daha iyi olduğu belirgin şekilde fark ediliyordu. Önde McPherson, arkada ise torsiyon çubuklu yürüyen aksama sahip olan Rocks’ın aynı zamanda kıvrak bir karaktere sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

AÇILABİLEN KUMAŞ TAVAN STANDART

Otomobilin donanım listesinde de önemli yenilikler var. Mesela kumaş bir tavana sahip. Beş saniyede açılabilen bu tavanın, standart sunroof’lardan daha geniş olması, havadar ve ferah bir yolculuk gerçekleştirmenizi sağlıyor. Otomobilde ayrıca kör nokta uyarısı, yokuş kalkış desteği, paralel park manevralarında direksiyon hareketlerini otomatik olarak gerçekleştiren park asistanı ve IntelliLink bağlantı sistemi de yer almakta. Android ve iOS bazlı akıllı telefonlara uyumlu olan IntelliLink, cep telefonunuzun pek çok özelliğinden 7 inçlik dokunmatik ekranı kullanarak faydalanmanızı sağlıyor. Bu özellik sayesinde BringGo navigasyon uygulamasından faydalanabiliyor, 70 bin radyo istasyonuna ulaşabiliyor ve iOS telefonlarda SIRI üzerinden sesli komut verebiliyorsunuz.  

YENİ 1-LİTRELİK TURBO MOTOR

Adam Rocks’taki bir diğer önemli yenilikse kaputun altında bulunuyor. 2018 yılına kadar 17 yeni motor geliştireceğini açıklayan Opel, bu motorlardan birine de Adam Rocks’ta yer vermiş. Otomobilde, yeni geliştirilmiş 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş, 3-silindirli ve 1-litre hacminde turbo benzinli bir motor görev yapıyor. 90 ve 115 beygirlik iki farklı seçenek sunan bu motorun, güçlü versiyonu 115 bg güç ve 1800-4500 d/d aralığında 170 Nm tork verileri sunarak, sürücü dahil 1156 kg’lik ağırlığa sahip Adam Rocks’a fazlasıyla tatmin edici bir performans sağlıyor. Yeni ECOTEC ünite, otomobili 0’dan 100 km/s hıza 9.9 saniyede çıkararak, 196 km/s’lik maksimum hıza ulaşabilmesini sağlıyor. 5.1 lt/100 km olarak verilen ortalama yakıt tüketimi ise downsizing’in getirilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üç silindirli motorlara özgü hırıltılı ses yerine, daha sportif bir tınıya sahip olan ve özellikle 3000 d/d ve üzerinde hacminden beklenmeyecek bir performans gösteren bu ünite, yakın bir gelecekte markanın yeni Corsa modelinde de görev başına geçecek. Motorun yanı sıra Adam Rocks’ın şanzımanı da aslında oldukça önemli. Şayet, düşük tüketim rakamlarının elde edilmesinde M1X olarak adlandırılan yeni şanzımanın büyük bir payı olduğu açıklanıyor. Rahat vites geçişleri sunan bu şanzıman, ideal vites oranları, uzun son dişli oranı ve düşük sürtünmeyle çalışan komponentleri sayesinde yakıt verimliliğini destekleyen bir yapıya sahip. Adam Rocks’ta otomatik şanzıman seçeneği ise henüz bulunmuyor.

Bu otomobil ülkemize özel sipariş üzerine ithal edilecek, çünkü Almanya fiyatı bile 15.990 euro olan küçük bir otomobilin, vergiler eklenmiş bir etiketle ülkemizde alıcı bulması çok kolay olmayacaktır. 

Bahadır Bektaş / Riga

ÇOK OKUNANLAR