SEKTÖREL › Otomobilde zam rüzgarı

Otomobilde zam rüzgarı

11 Ağustos 2011 / 13:16 Artan döviz kuru ve 2012 model yılının başlamasıyla otomobil fiyatları zamlandı... Radikal Gazetesi'nden Mehmet Ali Kantarcı'nın haberi

Otomobilde zam rüzgarı
Dövizdeki artış ve ağustos itibariyle 2012 model yılına girilmesiyle otomobil, hafif ticari ve ağır vasıta fiyatlarına zam yağdı. Döviz kuruyla araç satan Mercedes, BMW, Audi gibi markalar bu sefer kur sabitleme yerine tüm artışı yansıtmak durumunda kalırken TL bazındakiler de modeline göre ağustos itibariyle yüzde 2 ile 5 zamlandı. Toyota, Hyundai, Citroen, Ford, Renault, Kia, Dacia, Geely gibi markalar 2011 modellere zam yaparken VW, Skoda, Seat, Mazda, Opel şimdilik beklemede. Orta sınıf bir araçta fiyat yaklaşık 500 TL artarken lükslerde artış 3 bin TL’yi geçiyor.

Temmuzda 62.9 bin binek ve hafif ticari satılan pazarda ağustosta sayının 55-60 binlere inmesi öngörülüyor. Toyota Otomotiv CEO’su Ali Haydar Bozkurt dövizdeki yükselişle ithalcilerin dışında yerli üreticilerin de maliyetinin arttığına dikkat çekerek “Hem üreticiler hem de ithalciler zam yapacak. Biz modeline göre yüzde 1 ile 3 arasında zam yaptık” dedi. Yıl sonunda toplam binek ve hafif ticari satışların 2010’un yüzde 10 üzerinde olmasını öngördüğünü anlatan Bozkurt kendi hedeflerinin 2010 satışlarını geçmek olduğunu vurguladı. Ağustosa girilmesiyle araç fiyatlarına zam yapanlar arasında gelen Citroen zammı yüzde 3-4 arasında tutarken Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu ağustos pazarının da temmuz seviyesinde olabileceğini kaydetti. Renault ve Dacia 2011 modellere yüzde 2-3 zam yaparken 2012 modellerde zam yüzde 5’leri buldu. Ford Otosan 2011 modellerine yaklaşık yüzde 3 zam yaparken 2012 modellerini ise yüzde 5 arttıracağını açıkladı. Kia ve Geely modellerine yüzde 3 zam geldi. Nissan markası da sadece Note ve X-Trail modellerinde yüzde 2 fiyat yükseltti. Hyundai’de zam oranı yüzde 1-3, Chevrolet’de ise 1-2 oldu.

Bekleyen de var
Doğuş Otomotiv VW Binek Genel Müdürü Vedat Uygun şu an kurun seviyesini izlediklerini ancak 2012 model yılına dönük yüzde 3-5 zam gelebileceğini söyledi. Skoda markası da 2011’lere zam yapmazken 2012 model yılında yüzde 3-5 zam yapılacağını açıkladı. Fiat 2011 modellere zam yapmazken 2012 model yılı zammını yüzde 4 açıkladı. Honda, Mazda ve Opel de şu an için zam yapmazken Seat da Ibiza’da kampanya yaparak aracın fiyatını yaklaşık 1000 TL indirdi. Subaru da ağustos ayında tüm modelleri için fiyatlarında zam yapmama kararı aldı.

VW ticari araç grubu ise kurun seviyesini izleyerek ayın 2’nci yarısında fiyatlarda düzenleme öngörüyor. 16 ton ve üzeri ağır vasıtalar da kur yükselmesinden nasibini aldı. Bu tür araçların fiyatları TL bazında yüzde 3 civarında zamlandı. 150 bin TL’lik bir ağır kamyonun fiyatı 4-5 bin TL yükseldi.

Mehmet Ali Kantarcı / Radikal

ÇOK OKUNANLAR