GÜNDEM › Otomotiv endüstrisinden mücadeleye destek

Otomotiv endüstrisinden mücadeleye destek

07 Nisan 2020 / 15:02 Avrupalı otomotiv firmaları Covid-19 salgınıyla mücadele için kolları sıvadı

Otomotiv endüstrisinden mücadeleye destek

Coronavirus pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alırken, pek çok ülkenin sağlık sistemi de zor bir dönemden geçiyor. Özellikle yoğun bakımda yatan hastalar için solunum cihazları, sağlık personeli için de koruyucu ekipmanlar konusunda eksiklikler yaşanmakta. Fabrikalarını ve bayilerinin büyük bir bölümünü geçici bir süre kapatan Avrupalı ​​otomobil üreticileri ve tedarikçileri de koronavirüs salgını ile mücadeleye yardımcı olmak için kolları sıvadı. Bazı markalar, yoğun bakım hastaları için maliyetleri 15 bin Euro'yu bulan solunum cihazları ve sağlık personeli için koruyucu ekipmanlar üretirken, bazıları da pandemiyle mücadele için araç bağışlıyor ya da maddi yardım yapıyor. Ülkemizdeki otomotiv markaları da pandemiyle mücadele için desteği esirgemiyor. Tofaş, Oyak-Renault ve Ford-Otosan gibi üreticiler de sağlık personeli için ekipmanlar üretiyor.

Bazı Avrupalı markaların destekleri ise şöyle;

PSA Grubu, en büyük tedarikçilerden biri olan Valeo'nun da dahil olduğu Fransız konsorsiyumu ile birlikte Mayıs sonuna kadar 10 bin adet solunum cihazı üretmek için kolları sıvadı.

İspanyol marka SEAT'ın Martorell fabrikasında solunum cihazı üzerine çalışmalar yaptığı biliniyor. Ford ve Rolls-Royce ise İngiliz hükümetinin 10 bin cihaz üretme çalışmalarına destek oluyor. 

Fiat'ın da Ferrari yardımıyla İtalya'nın kuzeyindeki Cento tesisinde, solunum cihazlarının önemli bir parçası olan elektrovalf üretimi yaptığı açıklanıyor.

Yeni Defender modelinin lansmanını erteleyen Land Rover ise sosyal izolasyon kuralları çerçevesinde ilaç ve yiyecek dağıtmak için İngiliz Kızıl Haç'a 27 tanesi yeni Defender olmak üzere 57 araç gönderdi. Land Rover ayrıca, Avustralya, Fransa, Güney Afrika ve İspanya gibi ülkelerdeki acil durum çalışanlarına da 160 adet araç verdi.

PSA'nın araç paylaşım markası Free2Move da hastanelere ve diğer sağlık kurumlarına Paris, Madrid ve Lizbon'daki filolarından araç kullanma imkanı sundu. Ayrıca PSA, dünya çapında hastanelere, acil servislere ve yerel yetkililere 400.000'den fazla koruyucu maske bağışladı.

Renault ise kısa dönem kiralama hizmeti olan Zity vasıtasıyla 300 adet Zoe EV'yi Paris bölgesindeki sağlık çalışanlarının kullanımına sundu. Renault, ayrıca kişisel araçlarının arızalanması durumu için de, 1000 araçlık bir filoyu Fransa'daki sağlık çalışanlarına ayırdı.

Volkswagen Grubu da pandemiyle mücadeleye farklı desteklerde bulunuyor. Grup, VW, Audi, Bentley, Bugatti, Porsche ve ağır kamyon fabrikalarında 50'den fazla 3 boyutlu yazıcıyı kullanarak yüz koruyucu tutucular üretmeye başladı. 

Skoda'nın kısa süreli kiralama hizmeti platformu HoppyGo, Çek Cumhuriyeti'ndeki yardım kuruluşları, gönüllüler ve belediyeler için 200 araç ve 150 elektrikli scooter'ı ücretsiz hale getiriyor. Ayrıca solunum cihazları üretmek için 3 boyutlu bir baskı süreci geliştirilmekte. 

Audi, Alman hastanelerine 15.000 yüz maskesi bağışlarken, ayrıca Heilbronn ve Ingolstadt'taki hastanelere 600.000 Euro'luk nakit bağışta bulundu. Lamborghini, Sant'Agata Bolognese'deki fabrikasının bir bölümünü Bologna'daki bir hastaneye cerrahi maskeler ve koruyucu kalkanlar üretmek üzere ayırdı. Lamborghini, döşeme işçilerinin günde yaklaşık 1000 maske üretecekleri açıklanıyor.

Jaguar Land Rover, sağlık hizmetleri çalışanları için haftada 5.000 vizör yapmak için İngiltere'nin merkezindeki 3 boyutlu baskı tesisini kullanıyor. Daimler de 3 boyutlu baskı teknolojisini sağlık personeline ekipman üretmek için kullanıma sunuyor. 

Kaynak: Automotive News Europa

ÇOK OKUNANLAR