GÜNDEM › Özel: Tüm detaylarıyla Tesla Model 3

Özel: Tüm detaylarıyla Tesla Model 3

03 Aralık 2017 / 00:35 Model 3, Tesla’nın oyunu değiştiren stratejisinde önemli bir dönüm noktası niteliğinde...

Özel: Tüm detaylarıyla Tesla Model 3

Otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatan Tesla, Roadster, Model S ve Model X’in ardından Model 3’ü de yollara çıkarmaya başladı. 2016 yılının Mart ayında ilk defa kamuoyunun karşısına çıkan Model 3, vaat edildiği üzere geçtiğimiz aylar içerisinde bantlardan inmeye başladı.

Peki, Model 3’ü önemli kılan detaylar neler? Öncelikle Model 3, mevcut modellerin üstüne değil, altına konumlandırılıyor. Aracın Kuzey Amerika’daki başlangıç fiyatı 35.000 USD olarak belirlendiği için yüzbinlerce insan bu araca sahip olmak için kolları sıvadı. İlk etapta bu model için rezervasyon yaptıranların sayısının 500.000’i bulduğu tahmin ediliyor. Tahmin ediliyor diyoruz, çünkü Elon Musk bu konu hakkında kesin bir rakam vermekten kaçınıyor.

089bd1b2d79617aafd7e1304dbb596fb_0.jpg

Tesla, Model 3’ün üretimini hızlı bir biçimde yükseltebilmek için aracı olabildiğince basit tutuyor. Üretim prosesinin yalın olabilmesi için sadece 2 paket sunuluyor. İlk aşamada sadece arkadan itişli olan Model 3, 2018 ilkbaharında dört tekerlekten çekişli versiyona kavuşacak. Yine ilk aşamada Kuzey Amerika’ya yapılan teslimatları 2018’in ikinci yarısında diğer ülkeler izleyecek. 2019 yılındaysa sağdan direksiyonlu Model 3’ler yollara çıkacak. Teslimatları yapılan ilk Model 3’ler “Uzatılmış Menzil”e sahipler. Ekim ayında ilk kullanıcılar araçlarına kavuşmaya başlayacakken, 35.000 USD’lik “Standart” versiyonun üretimiyse Kasım 2017’de başlayacak.

Standart haliyle 220 mil yani yaklaşık 355 kilometre menzil sunan Model 3, kısa zamanda orta segmentteki tüm premium modelleri zor durumda bırakacağa benziyor. Diğer bir deyişle; Audi A4, BMW 3-serisi ya da Mercedes C-serisi için söz konusu markaların hemen önlem alması gerekiyor!

Model 3’de de farklı kapasiteler ve buna bağlı olarak satış fiyatları mevcut. 35.000 USD’lik standart versiyon 220 mil menzil sunarken 0-96 km/s hızlanmasını 5.6 saniyede tamamlıyor ve 210 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Uzatılmış menzilli versiyon ise 44.000 USD’ye satılıyor. Bu versiyon 500 km menzile sahip, 5.1 saniyede 0-96 km/s hızlanmasını tamamlıyor ve 225 km/s maksimum hız yapabiliyor. Tesla, Model 3’ün bu haliyle kendi segmentindeki en iyi sonuçlardan birini sunduğunu iddia ediyor.

d5d1c0fce239db239fc6cdbe2760c249_0.jpg

Tesla Model 3’ün en fazla merak edilen yerlerinden biri hiç kuşkusuz iç mekanı. Her aşamada sadeliğin esas olması, hem üretim maliyetinin hem de satış fiyatının düşük olmasını sağlıyor. Bu sebepten aracın içinde sadece iki tane buton (Onlar da direksiyonun üzerinde) yer alıyor. Araçtaki tüm kontroller kokpitteki enlemesine yerleşimli 15 inçlik devasa ekrandan yapılıyor. Torpido kapağının açılması bile…

Tesla Model 3’te alışıldık hava menfezleri bulunmuyor. Bunun yerine kokpiti boydan boya geçen bir hava çıkışı tasarlanmış. Dokunmatik ekran üzerinden ayarlanan noktaya göre, bu uzun kanallardan hava üfleniyor. Hemen her şeyin bu ekran üzerinden yapılması alışkanlıklara savaş açarken; ilk aşamada yarı-otonom sürüş sunan bir otomobilde, yola bakmanız gerekmediğinde bunun bir sorun olup olmayacağını ise zaman gösterecek!

Model 3’teki ana opsiyonlar, renkler (Siyah, füme, gümüş, beyaz, kırmızı ve mavi) ve jant seçenekleriyle (18 ya da 19 inç) sınırlı. Siyah renk standartken, diğer renkler için 1500 USD ekstra ücret ödüyorsunuz. Ahşap kaplama kokpit, cam tavan, LED sis farları, 12 yönde ayarlanabilen elektrikli ön koltuklar, arkada iki USB girişi ve gelişmiş ses sistemini kapsayan Premium opsiyonları da araca ekleyebiliyorsunuz. Yarı-Otonom sürüş ise ekstra ücret ödemeniz halinde bir software yazılımı olarak araca eklenebiliyor ve fiyatı 5000 USD. Kameralar, sensörler ve radarlar gibi “Hardware” donanımlar araçta mevcut. Ancak ileride, “gerekli yasaların onaylanması” halinde, Model 3’ü 3000 USD değerindeki bir başka yazılım ile tam otonom haline getirebileceksiniz.

Model S’de olup da Model 3’te olmayanlara değinelim. Model 3’te elektrikli bagaj kapağı yok. Model 3 sadece 5 kişilik. Yani Model S’teki gibi 5+2 kişilik değil. Ayrıca kapı kolları da mevcut değil. Model 3’ün kapıları telefonunuzdaki uygulamadan ya da kartvizitten açılabiliyor. Eğer telefonunuzun şarjı yoksa bu kartı B sütunundaki yere okutarak araca giriş yapabiliyorsunuz. Tabii amacınız bir an önce bir Model 3’e sahip olmaksa donanım detaylarına çok da bakmamak en iyisi!

Yazı: Birkan Demir Çalışkan

ÇOK OKUNANLAR