MOTORSPORLARI › Peugeot 908 HYbrid4 piste çıktı...

Peugeot 908 HYbrid4 piste çıktı...

20 Ekim 2011 / 16:38 Peugeot'nun hibrit teknolojili Le Mans yarışçısı 908 HYbrid4 ilk deneme sürüşünü, 11 Ekim’de Estoril Pisti’nde gerçekleştirdi

Peugeot 908 HYbrid4 piste çıktı...
16 Eylül tarihinde PSA Grubu’nun özel bir pistinde yapılan başarılı bir denemeden sonra, 908 HYbrid4, ilk defa bir ay sonra Portekiz Estoril’deki deneme seansı çerçevesinde piste çıktı ve Nicolas Minassian, Stéphane Sarrazin ve Alexander Wurz tarafından toplamda 300 kilometreden fazla yol yapıldı.

Peugeot Sport Teknik Direktörü Bruno Famin, “Amaç çok km gitmek değildi" diyerek, sözlerine şöyle devam ediyor; "Daha önemlisi birçok işlevin çalıştığından emin olmaktı. Sonraki adımı atmadan önce her sonuçtan emin olacak şekilde her tur arasında analiz zamanını ön görmek gerekiyor. Sistem beklediğimiz gibi çalıştı ve harekete geçti, bu ilk başarımız. Diğer taraftan, bir takım prensip ayarlamalarını da yapmaya başladık ve sistem iyi cevap verdi, bu çok olumlu.”

Pilotların yorumları
Nicolas Minassian : “Test aracını 2008 yılında test edenlerden biriydim. 908 HYbrid4’ü kullanan ilk kişi olmaktan dolayı çok gururluyum. Kesinlikle otomobil yarışının geleceğini temsil eden bu büyüklükteki proje üzerinde çalışmak çok ilginç. Pilot olarak, yeni teknolojilerin gelişimini öğrenmek ve yardım etmek çok zenginleştirici.”

Stéphane Sarrazin : “Kapsamlı bir deneme programı geçirdik. Bu gerçekten muhteşem! Mühendislerle çalışmak, en iyi uzlaşmaları bulmak ve elbette sistemi keşfetmek çok ilginçti, çünkü projenin başındayız. Ekstra güç hissediliyor. Bunun performanslı olması için onu işletmek veya uyarlamak bize kalmış. En iyi dengeyi bulmak gerekiyor. Çeşitli çalışma alanları ile birçok şey keşfediliyor.”

Doğuşu
2008 yılında Silverstone’da Peugeot Sport, 908 HDi FAP baz alınarak gerçekleştirilen bir hibrit test aracını tanıttı. Bu ilk projenin amacı, 2009 yılı sonunda yürürlüğe giren teknik şartname çerçevesinde 2011’de başlatılması öngörülen bu yeni teknolojinin yeni otomobile en iyi şekilde adapte edilmesinin zorluklarını anlamaktı.

“2011 yılı başında gerçekleştirilecek ilk bant için 2010 yılı süresince sistemi tasarladık", diye devam ediyor Bruno Famin. "Peugeot Sport’da, motor-vites kutusu- şanzımanın tamamı için dinamik bir banda sahibiz. Bu çok pratik çünkü aynen araçtaki gibi çalışıyor. Hibrit  fonksiyonu motor şanzıman grubuna entegre. Eylül’deki ilk turları ve ekimde ilk test sürüşleri için 2011 yılı süresince bu nedenle bu denemeleri düzenledik ve izledik.”

Test programı başlatıldı
Bu cesaret verici aşamayla daha da güçlenen 908 HYbrid4 test programı devam edecek. Araç çok yakında yeni testlerin tamamlayıcısı olarak başka bir turda yola çıkacak. “Sistemin farklı bir turda nasıl yürüyeceğini görmek ilginç", diye ekliyor Bruno Famin. "Sistemin kendisinde olduğu kadar tutuşunu adapte etmek için otomobilde de daha iyi bir gelişim aşamasını başlatacağız. Henüz keşif aşamasındayız. Dayanıklılık testleri daha sonrasında olacak."

PSA Grubu ve Peugeot Sport arasındaki geniş işbirliği
3008 HYbrid4 üzerinde dizel hibriti lanse ettikten sonra, Peugeot Frankfurt Otomobil Fuarı’nda dünyada ilk defa radikal bir stil ve çevresel mükemmelliğin bir ittifakı olan 508 RXH’ı tanıttı. Grubun mühendisleri ile paralel olarak ve işbirliği içinde, Peugeot Sport bu gelişmeleri yarışa iletmek adına kendi hibrit sistemini tasarladı ve geliştirdi. Böylece, 3008 HYbrid4, 508 RXH ve 908HYbrid4, Peugeot’nun dizel-elektrikli hibridasyon yolundaki öncü ve kararlı uygulamasının kanıtları oldular.

ÇOK OKUNANLAR