YEDEK PARÇA › Pirelli üç haftalık arayı test ile değerlendirdi

Pirelli üç haftalık arayı test ile değerlendirdi

06 Mayıs 2012 / 01:00 Pirelli, İspanya Grand Prix’sine kadar olan üç haftalık boşluğu Mugello’da özel bir test yaparak değerlendirdi

Pirelli üç haftalık arayı test ile değerlendirdi
Dünyanın en çok takip edilen motorsporları organizasyonu Formula 1 tutkunları geride kalan ilk dört yarışın ardından 11-13 Mayıs tarihlerinde koşulacak olan İspanya Grand Prix’sine odaklanmış durumda. Pirelli ve takımlar ise son yarış olan Bahreyn GP’si ile İspanya GP’si arasındaki üç haftalık boşluğu sezon içi testiyle değerlendirdi. Mugello, Pirelli’nin Ağustos 2010’da Formula 1‘e giriş yapma kararıyla ilk testlerini gerçekleştirdiği yer olması itibariyle ayrı bir öneme sahip.

Takımlar üç günlük testte yıl boyunca özel testlerde kullanılmak üzere tahsis edilecek olan 100 takım lastikten diledikleri kadar kullandılar. İlk günkü yağışlı hava nedeniyle pilotlar Cinturato Green orta yağış lastiklerini de test etmek imkanı buldular. İzleyen günlerde havanın da düzelmesiyle rahatça testlerini yapan takımlar bu arada araçlarını aerodinamik açıdan iyileştirmeye de devam etti.

Pilotların büyük bölümü Pirelli lastikleriyle Mugello pistine ilk kez çıkarken, bünyesinde barındırdığı farklı karakteristik özelliklerle Mugello pisti, lastikler için önemli bir sınav niteliğini taşıyor. Sert ve pürüzlü yapısıyla lastikler için aşındırıcı özelliğe sahip olan pist orta hızdan yüksek hıza kadar farklı uzun virajlarla da lastikleri zorlayan bir yapı ortaya koyuyor. Testin en iyi tur zamanına 1:21.267 ile Red Bull pilotu Sebastian Vettel yumuşak PZero ile imza attı.
 
43 Grand Prix’ye eşdeğer bir mesafe
Takımlar üç günlük testin ilk gününde 405, ikinci gününde 1005 ve üçüncü gününde ise 1134 tur attılar. Bu, yaklaşık olarak 43 Grand Prix’ye eşdeğer bir mesafe anlamına geliyor. 13-24 derece hava sıcaklığında gerçekleştirilen testlerde pist sıcaklığı ise 15 ile 37 derece arasında değişti. Takımlar test boyunca 3 takım süper yumuşak, 20 takım yumuşak, 69 takım orta sert, 92 takım sert, 15 takım geçiş ve 8 takım ıslak zemin olmak üzere toplam 207 takım lastik kullandı. Test boyunca en uzun tur sayısına 16 tur ile sert lastik ulaşırken süper yumuşak lastikler ise sadece 6 tur yapabildi.

ÇOK OKUNANLAR