İLK BAKIŞ › Qashqai e-POWER ikinci yarıda tanıtılacak

Qashqai e-POWER ikinci yarıda tanıtılacak

11 Nisan 2022 / 01:21 Nissan Qashqai'nin e-POWER teknolojili yenilikçi versiyonu farklı bir hibrit deneyimi sunacak

Qashqai e-POWER ikinci yarıda tanıtılacak

Nissan, yeni Qashqai'nin yenilikçi e-POWER versiyonunu bu yılın ikinci yarısında tanıtmaya hazılanıyor. Markanın Avrupa pazarında ilk kez Qashqai modelinde kullanacağı e-POWER sistemi daha sessiz ve verimli bir sürüş deneyimi vaat ediyor. Özellikle Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirildiği açıklanan e-POWER, elektrikli aracını şarj etmek için zaman ayıramayan veya ayırmak istemeyen, ancak şehir içinde uzun süre araç kullanmak zorunda kalanlar için elektrikli araca geçişte ideal bir teknoloji olarak tanımlanıyor. 

Qashqai'de sunulacak e-POWER sistemi, değişken sıkıştırma oranına sahip olan 156 beygir gücünde 1.5 litrelik üç silindirli turbo şarjlı benzinli motor, jeneratör, invertör ve Nissan'ın elektrikli araçlarındakine benzer boyuta ve güç çıkışına sahip 140 kW'lik (188 bg) elektrik motorundan oluşuyor. Elektrik motorunun tekerlekler için tek güç kaynağı olmasıyla benzerlerinden ayrışan e-POWER, sürücülerin hibrit otomobil kullanma deneyiminde karşı karşıya kaldıkları eksiklikleri ortadan kaldırıyor. Tamamen elektrik motoru tahriki sayesinde, ani hızlanma durumunda motor devrinde ani bir artış yaşanan geleneksel bir hibrit aracın aksine tork iletiminde gecikme olmuyor. 

541c245d7203b8fa42fd41e9b95ab80a_1.jpg

e-POWER sistemindeki güç ünitesi ani hızlanma veya yüksek hızlarda performansı en üst seviyeye çıkarmak için 1.5 litrelik motor tarafından üretilen elektrik gücünü invertör aracılığıyla elektrik motoruna iletiyor. Yavaşlama ve frenleme anında yakalanan kinetik enerji geri kazanılıp verimliliği optimize etmek için yeniden kullanılmak üzere aküye yönlendiriliyor. 

Nissan'ın e-POWER sisteminin en önemli bileşeni, bu uygulama için özel olarak geliştirilmiş 1.5 litrelik benzinli motor oluyor. İlk olarak Nissan'ın premium markası Infiniti için kullanılan motorun değişken sıkıştırma kapasitesi, motorun yüküne bağlı olarak hem optimum performans hem de tasarruf sağlayarak sıkıştırma oranının ayarlamasına imkan tanıyor. 8:1 ile 14:1 arasında değişen sıkıştırma oranı, ihtiyaç duyulan güce bağlı olarak piston strokunun uzunluğunu değiştiren bir aktüatörün hareketi ile elde ediliyor.

Sabit hız ve bataryanın şarj durumunun yeterli olduğu düşük güç gerektiren durumlarda sıkıştırma oranı yükseliyor; bu sayede yakıt tüketimi ve emisyon azalıyor. Bataryayı şarj etme veya motora direkt güç iletme gibi yüksek güç gerektiren durumlardaysa motorun gücünü maksimuma çıkaran düşük sıkıştırma oranına geçiş yapılıyor. Bu geçiş işlemi kesintisiz bir şekilde gerçekleşirken sürücünün herhangi bir şey yapmasına gerek kalmıyor. 

541c245d7203b8fa42fd41e9b95ab80a_2.jpg

e-POWER sisteminin gelişimindeki ana unsurlardan biri, performansın motor sesiyle “bağlantılı” olmasını sağlamakmış. İngiltere ve İspanya’da bulunan Nissan Teknik Merkezi mühendisleri tarafından geliştirilen “Linear Tune” adındaki teknoloji, otomobil hızlandıkça 1.5 litrelik motorun devrini kademeli olarak arttırıyor ve bu şekilde sürücünün sürüş hissiyatı ve motor sesi arasında “ilişki yokmuş” gibi hissetmesinin önüne geçiyor. 

Yeni Qashqai e-POWER, e-Pedal Step adı verilen bir 'tek pedal' sürüş deneyimi de sunuyor. Sürücünün ayağını gaz ve fren pedalları arasında sık sık hareket ettirdiği dur-kalk şehir içi sürüşün yarattığı yorgunluğu ortadan kaldırmak için tasarlanan e-Pedal Step, sürücülerin yalnızca gaz pedalını kullanarak aracı hızlandırmasını ve yavaşlatmasını sağlıyor. Sistemin önce orta konsoldaki düğme ile etkinleştirilmesi gerekiyor. Sistem devreye girdiğinde gaz pedalı her zamanki gibi hızlanmayı sağlıyor. Sürücü ayağını gazdan çektiğinde e-Pedal Step otomobili 0.2 g kuvveti ile yavaşlatıyor ve bu esnada fren lambalarını yakarak güvenlikten de ödün vermiyor. Sistem sayesinde araç tamamen durmak yerine belirli bir hıza kadar yavaşlıyor, bu da sürüş sırasında manevraları olabildiğince yumuşak hale getiriyor. 

541c245d7203b8fa42fd41e9b95ab80a_0.jpg

e-POWER sisteminin Nissan'ın elektrifikasyon stratejisinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Nissan AMIEO Bölge Başkanı Guillaume Cartier, e-POWER sürüş deneyimiyle ilgili olarak şunları dile getirdi: “Yeni Qashqai'de yenilikçi e-POWER sisteminin kullanılması, Nissan'ın öncü ruhunu crossover segmentine taşıyor. Nissan kullanıcıları, şarj etmeyi düşünmeden elektrikli araç sürüş deneyimini çok sevecekler.” 

Nissan Teknik Merkezi Avrupa Bölge Araştırma ve Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı David Moss e-POWER ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Qashqai e-POWER potansiyel müşterilerinin zamanlarının yaklaşık dörtte üçünü şehir içi araç kullanarak geçirdiklerini biliyoruz. Buradan hareketle, e-POWER sistemini sürüş performansından taviz vermeden, mümkün olduğunca verimli ve etkili çalışacak şekilde geliştirdik. Tekerleklere iletilen tamamen elektrikli tahrik sayesinde hızlanma anında gerçekleşiyor ve güç aktarımını kesecek bir vites kutusu bulunmuyor.”

ÇOK OKUNANLAR