YENİ MODELLER › Ranger Raptor artık daha iddialı!

Ranger Raptor artık daha iddialı!

23 Şubat 2022 / 16:08 Ford, Ranger Raptor'ın yeni neslini selefindekinden daha çarpıcı bir yürüyen aksamla sunuyor

Ranger Raptor artık daha iddialı!

Ford, üstün performanslı pick-up modeli Ranger Raptor’ın yeni neslini tanıttı. Daha önce olduğu gibi yine Ford Performance ekibi tarafından geliştirilen yeni Ranger Raptor, sahip olduğu akıllı teknolojilerle bugüne dek sunulan en gelişmiş Ranger olarak gösteriliyor. Yeni nesil Ranger serisinin Avrupa’da sunulacak ilk modeli olan Raptor, 2022’nin son çeyreğinden itibaren müşterilerle buluşmaya başlayacak.

Yeni Ranger Raptor, 288 bg güç ve 491 Nm tork üreten yeni çift turbolu 3.0 litre EcoBoost V6 benzinli motorla tanıtılırken, 2023’ten itibaren ise mevcut 2.0 litre çift turbo dizel motor seçenekler arasına eklenmiş olacak.

b0fc08b1e39192b9188071f0d90c0afc_3.jpg

Ranger Raptor'daki 3.0 litrelik çift turbo V6 EcoBoost motor, geleneksel dökümlerde kullanılan demirden yaklaşık yüzde 75 daha güçlü ve yüzde 75’e kadar daha sert bir malzeme olan sıkıştırılmış grafit demir silindir bloku içeriyor. İlk kez Ford GT yol otomobili ve Focus ST’de kullanılana benzer, geliştirilmiş gecikme önleme sistemi de  bir diğer önemli detay. Bu sistem, sürücü gaz pedalı üzerindeki baskısını azalttıktan sonra turbo şarjların üç saniyeye kadar dönmesini, tekrar gaz pedalına basıldığında da viraj çıkışlarında daha çabuk hızlanmayı sağlıyor. Motor, 10-ileri otomatik şanzımanın her vitesi için ayrı bir turboşarj takviye profili ile programlanmış. Elektronik kontrollü aktif egzoz sistemi de bu kapsamlı performansa uyum sağlamak için motor sesini dört seçilebilir moda göre yükselterek Ranger Raptor’un ses karakterini yansıtıyor. Bu modlar Sessiz, Normal, Spor ve Baja seçeneklerinden oluşuyor.

b0fc08b1e39192b9188071f0d90c0afc_2.jpg

Yeni Ranger Raptor, standart Ranger’a kıyasla benzersiz bir şasiye sahip. C sütunu, yük kutusu ve stepne gibi Raptor’a özgü bir dizi eleman ve takviye ile beraber jounce tampon (kontrol kolu tamponu), amortisör kulesi ve arka amortisör braketi için benzersiz çerçeveler kullanılması sayesinde Ranger Raptor en zorlu arazi koşullarının üstesinden gelebiliyor. 

Ford mühendisleri, Ranger Raptor'ın süspansiyonunu da tamamıyla yeniden tasarlamış. Raptor’un dayanıklı ama hafif alüminyum üst ve alt kontrol kolları, uzun stroklu ön ve arka süspansiyonu ve rafine bir Watt kolu arka ucuyla, engebeli arazide yüksek hızla yol alırken daha fazla kontrol sağlanmış. Yeni nesil FOX® 2.5 inç bypass valfli amortisörler de konuma duyarlı sönümleme özelliğine sahip en ileri kontrol teknolojisini içeriyor. Şimdiye dek en gelişmiş Ranger Raptor donanımı niteliğindeki bu amortisörler, bir önceki versiyona kıyasla sürtünmeyi yaklaşık yüzde 50 azaltan Teflon takviyeli yağla doldurulmuş.

b0fc08b1e39192b9188071f0d90c0afc_0.jpg

Yarışlarda kendini kanıtlayan FOX® Bottom-Out Kontrol, şiddetli alt darbelere karşı koruma için amortisör hareketinin son yüzde 25’inde maksimum sönümleme kuvveti sağlıyor. Sistem, benzer şekilde Ranger Raptor’un ani hızlanma esnasında yere yaklaşmasını önlemek için arka amortisörleri sertleştirerek araç dengesini iyileştirebiliyor. Ranger Raptor, her pozisyonda doğru miktarda sönümleme kuvveti sağlayan amortisörlerle hem yolda hem arazide yere sağlam basıyor. 

Ranger Raptor’un engebeli arazileri aşma yetkinliği, gövde altı korumaların ciddi oranda artırılmasıyla daha da geliştirilmiş. Ön gövde altı koruması, standart Ranger’ın karterinin yaklaşık iki katı büyüklükte ve 2,3 mm kalınlığında yüksek mukavemetli çelikten üretiliyor. Bu koruma plakası, motor alt koruması ve ara şanzıman koruması ile birlikte radyatör, direksiyon sistemi, ön travers, motor karteri ve ön diferansiyel gibi önemli parçaları korumak için tasarlanmış.

b0fc08b1e39192b9188071f0d90c0afc_1.jpg

Ranger Raptor bir ilk olarak gelişmiş tam zamanlı dört tekerden çekiş sistemiyle birlikte kilitlenebilir ön ve arka diferansiyeller ve yeni bir elektronik kontrollü isteğe bağlı iki vitesli ara şanzımana, dolayısıyla titiz arazi tutkunlarını çok memnun edecek bir özelliğe sahip oluyor. 

Yeni Nesil Ranger Raptor’ın düzgün yollardan çamurlu ve engebeli araziye kadar her zeminde kolayca kullanılmasına yardımcı olmak amacıyla yedi seçilebilir sürüş modu sunuluyor. Bunlardan biri olan arazi odaklı Baja modu, yüksek hızlı arazi sürüşü sırasında mükemmel performans için aracın elektronik sistemlerini yapılandırıyor. 

Yeni Nesil Ranger Raptor ayrıca arazi sürüşü için bir tür hız sınırlayıcı olan Trail Control özelliğine de sahip. Bu özellikte, sürücünün 32 km/s'nin altında bir hız seçmesi yeterli oluyor. Bundan sonra araç kendi hızlanmasını ve frenlemesini yönetirken, sürücü zorlu arazide sadece direksiyona konsantre oluyor. 

ÇOK OKUNANLAR