TEST MERKEZİ › Renault 1.6 litrelik F1 motorunu tanıttı

Renault 1.6 litrelik F1 motorunu tanıttı

28 Haziran 2013 / 11:13 Renault, 2014'ten itibaren FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda kullanılacak olan yeni yeni motorunu günışığına çıkardı

Renault 1.6 litrelik  F1 motorunu tanıttı
Formula 1 yarışları 2014 senesinde yepyeni bir çağa adım atacak. Üç yıllık planlama ve geliştirme çalışmasının ardından yaklaşık yirmi seneyi aşan bir süreden sonra F1'de en önemli bir teknik değişiklik yapılıyor. Söz konusu devrimin en önemli bölümünü motor yönetmelikleri oluşturuyor. 2014'ten itibaren F1 pistlerinde, egzoz ya da frenlerle ısı olarak ortaya çıkan enerjiyi harmanlayarak verimliliği ciddi şekilde artıran enerji geri kazanım sistemleri ile birleştirilmiş 1.6 litrelik V6 turbo motorları göreceğiz.

Yeni motorun maksimum gücü mevcut V8 F1 motorlarının çıkış gücünü aşacak; fakat yakıt verimliliği ciddi şekilde iyileştirilmiş olacak. Bu yeni motorlar seleflerine oranla %35 daha az yakıt tüketecek.

Yeni F1 motorunu tanıtan Renault, seneler boyunca otomobiller, özellikle de Energy serisi gibi yakıt açısından verimli motorlar geliştirmek için yarış alanındaki know-how’ından istifade etti. Hedefler apaçık belli: downsizing motorlar kullanarak daha düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonları elde ederken sürüş keyfini, ataklığı ve hızlanmayı korumak ve iyileştirmek. Renault, tüm bu ilkeleri F1 motorunu geliştirirken devreye soktu ve yol ile pist arasında eksiksiz, orijinal gelişim sürecini yarattı. Bu nedenlerle Renault, söz konusu F1 Motor serisini ‘Energy F1’ olarak adlandırdı.

Renault Sport F1 Başkanı Jean-Michel Jalinier konuyla ilgili olarak; “Önümüzdeki seneden itibaren F1’deki en büyük zorluklardan bir tanesi enerji verimliliğini ve yakıt tasarrufunu en üst düzeye çıkarırken, F1 araçlarından beklenen gücü ve performansı muhafaza etmeye çalışmak olacak. Renault, söz konusu teknolojiyi Energy serisi ile otomobillerde öncü niteliğinde kullandı. Motora Energy F1 ismi verildi, çünkü Clio’dan bizim yarış departmanımıza kadar tam bir seri yaratıldı.” açıklamasını yapıyor.

ÇOK OKUNANLAR