SEKTÖREL › Renault Twizy Avrupa yollarında

Renault Twizy Avrupa yollarında

15 Nisan 2012 / 03:29 Renault'nun yüzde 100 elektrikli quadricycle'ı 6.990 Euro'dan başlayan fiyatlarla Avrupa'da satışa sunuldu

Renault Twizy Avrupa yollarında
Renault’nun bir quadricycle olarak sınıflandırdığı yüzde yüz elektrikli aracı Twizy artık Avrupa yollarında. Tamamen şehir içi kullanımına yönelik olarak tasarlanan bu iki kişilik aracın bir UDO yani Unidentified Driving Object (Tanımlanamayan Ulaşım Cismi) olduğu açıklansa da aslında Renault, Twizy ile yeni bir segment yaratıyor. Adı, ‘Easy (Kolay)’ ve ‘Twin (İkiz)’ kelimelerinden gelen Twizy scooter ile otomobil arasında konumlandırılabilecek iki kişilik bir araç.

Renault'nun 'Pozitif Enerji' sloganıyla sunduğu bu ilginç araçta basitlik, kolay kullanım, sürüş keyfi ve sadelik ön planda. 2.34 metre uzunluğa ve 1.24 metre genişliğe sahip olan Twizy’nin dönüş çapı 3.4 metre olarak veriliyor. Yan camları bulunmayan ve kapıları yukarı doğru açılan araçta yolcu sürücünün hemen arkasında oturuyor. Direksiyonun iki yanında kapaklı eşya gözlerine yer verilmiş.

Bu küçük Renault’da iki farklı güç seçeneği sunan elektrikli motor görev yapıyor. Twizy 45 adıyla sunulan ve Avrupa’da sürücü belgesi gerektirmeyen versiyon 4 kW (5 bg) güç ve 33 Nm tork üreten bir motora sahip. Bu versiyonun maksimum hızı 45 km/s iken 13 kW (17 bg) güç ve 57 Nm tork verileri sunan daha güçlü Twizy ise 80 km/s hıza ulaşabiliyor. 220V ev prizine uyumlu 3 metrelik şarj kablosuna sahip olan aracın 6.1 kWh’lik bataryaları 3.5 saatten daha kısa bir sürede şarj edilebiliyor. Bataryalar aynı zamanda fren ve yük anında da şarj oluyor. Twizy’nin şehir menziliyse 100 kilometreyi buluyor.

Disk frenlere sahip olan aracın şasisi ‘Renaultsport Technologies’ tarafından geliştirilmiş. Keyifli ve güvenli bir sürüş karakterinin hedeflendiği 450 kg ağırlığındaki aracın güçlü versiyonu 45 km/s hıza 6.1 saniyede çıkarak 125 cc’lik bir scooter’dan daha iyi bir performans sergiliyor.

Urban, Technic ve Color adında üç farklı ekipman seviyesine sahip olan Twizy’de kişiselleştirmeye yönelik opsiyonlar da sunuluyor. Twizy’nin Avrupa’daki başlangıç fiyatıysa vergiler dahil 6990 Euro. Aylık batarya kirasıysa 50 Euro’dan başlıyor. Ülkemizdeki lansmanı İstanbul Autoshow ile gerçekleştirilecek olan Twizy’nin Türkiye fiyatının da benzer seviyelerde olacağı açıklanmakta.

ÇOK OKUNANLAR