LANSMAN › Renault'dan yeni elektrikli: ZOE

Renault'dan yeni elektrikli: ZOE

26 Eylül 2014 / 20:26 Fransız üreticinin yeni elektrikli otomobili ZOE 66.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı

Renault'dan yeni elektrikli: ZOE

Renault Fluance Z.E., Kangoo Z.E. ve Twizy’nin ardından ürettiği dördüncü tamamen elektrikli modeli ZOE’yi geçtiğimiz hafta Alaçatı’da düzenlediği lansman ile Türkiye’de satışa sundu. Sıfır salımlı, sürdürülebilir ulaşımı geniş kitlelere sunmayı hedefleyen Fransız üretici için ZOE adeta bir mihenk taşı. Fransa kaynaklı araştırmalara göre geleneksel motora sahip bir otomobil yaşam döngüsü boyunca çevreye, temziliği 8.192 euroya mal olacak kadar zarar verirken, şehirlerde yaşayan insanların büyük bir kısmı günde 60 km’den az yol yapıyor. 2007 yılından beri insanlığın yüzde 50’sinden daha fazlasının şehirlerde yaşadığını hesaba katınca, ZOE modeli daha anlamlı hale geliyor.

Renault tarafından iddia edilen 160 km’lik pratik kullanım menziliyle dikkat çeken otomobil kağıt üzerinde 210 km’lik iddialı bir menzile sahip. Her ne kadar 210 km’lik menzil özel şartlar altında elde edilmiş olsa bile, elektrikli bir araç için bu değer oldukça iddialı. Bu noktada Renault yetkililerinin elde edilebilecek maksimum menzilin, sürücünün sürüş alışkanlığına göre şekillendiğini belirtmek gerekiyor. Tamamen elektrikli olması nedeniyle CO2, CO, NOx, HC ve partikülleri çevreye yaymayan ZOE bu özelliği nedeniyle sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunuyor. Renault Clio ile aynı platformu paylaşan ZOE 160 km’lik menzilini kaputunun altında yer alan 90 bg’lik elektrikli motor ve otomobilin tabanına yayılmış 22 kW’lık lityum-iyon pil grubuna borçlu. 90 bg’lik gücün yanı sıra 220 Nm tork üreten motor, 1500 kg’dan biraz daha ağır olan elektrikli otomobili dört saniyeden daha kısa sürede 50 km/s’ye ulaştırıyor. Bu bileşim otomobilin aynı zamanda 140 km/s’lik elektronik olarak sınırlandırılmış maksimum hıza sahip olmasını sağlıyor.

Tamamen elektrikli otomobilin iç mekanı markanın benzinli otomobillerini aratmazken, iç mekan Clio’ya bir hayli benziyor. ZOE’nin iç mekanı aynı zamanda “Take Care” adına sahip yeni ileri teknoloji ürünü bir klima sistemini bünyesinde barındırıyor. İçeride yeterli miktarda alana sahip olan otomobilin 338 litrelik bagaj hacmi ise Clio’dan 38 litre daha fazla olmasıyla dikkat çekiyor.

Renault, ZOE sayesinde sıfır salımlı ulaşımı geniş kitlelere sunmayı hedefliyor. Türkiye’de ZEN adı verilen ve içerisinde pek çok özelliği bir arada bulunduran otomobil, Fransız üreticiye göre 66.500 TL (pil kira bedeli hariç fiyat) gibi ulaşılabilir bir fiyata satılan ilk araç olması nedeniyle, günlük kullanım için ideal. Bunların yanı sıra ZOE’nin pilleri hakkında canınız sıkılmaması için aylık fiyatları 59 eurodan başlayan ve 180 euroya kadar devam eden avantajlı pil kira fiyatları ile sunuluyor.

220 voltluk adaptörü opsiyonel olarak sunacak olan ve bu adaptör olmadan markanın Chameleon tipi şarj sistemi üzerinden, şarj sisteminin gücüne göre 1 saat 6-9 saat arasında tamamen şarj olabilecek.

Yazı: Ege Geçyatan / Çeşme

ÇOK OKUNANLAR